Dabar populiaru
5 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 1.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Maži mieliniai štrudeliai su migdolais

Mieliniai maži štrudeliai su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. / Mieliniai maži štrudeliai su migdolais

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis receptas skirtas anaiptol ne virtuvės pradinukams. Veikiau tiems, kuriems ilgas tešlos kočiojimo procesas yra maloni meditacija, savotiška terapija, bet tikrai ne sunkus darbas. Juk kada, jei ne tamsiais žiemos vakarais, kvėpinti namus mielinės tešlos kepiniais ir lepinti namiškius gardėsiais su aromatingu kreminiu migdolų įdaru?

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Svarbiausia, ką reikia žinoti ir turėti omenyje planuojant laiką, – tešlą šiems kepiniams teks užminkyti iš vakaro, kad ji spėtų lėtai pakilti ir atvėsti. Pats štrudeliukų sukimo ir kepimo procesas ilgai neužtruks, tačiau darbo su kočėlu tikrai bus. Neabejokite – rezultatas tikrai vertas kiekvienos jūsų įdėto darbo minutes.

1. Pradėkite iš vakaro, nuo tešlos minkymo: dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus tarpusavy (sausas mieles, miltus, cukrų ir druską), tada supilkite pieną, kiaušinį, vanilę ir pirštais arba virtuviniu kombainu maišykite, kol masė ims įgauti vientisą pavidalą. Pabaigoje supilkite 30g tirpinto sviesto ir greitai užminkykite minkštą, šiek tiek lipnios konsistencijos tešlą (neminkykite pernelyg ilgai!). Suformuokite iš tešlos kvadratą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą vienai valandai.

2. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite iš jos stačiakampį 30×15 cm, taip, kad trumpesnės kraštinės būtų stačiakampio viršuje ir apačioje. Likusį labai minkštą sviestą (195 g) kuo tolygiau ištepkite ant tešlos paviršiaus, palikdami apie 1 cm stačiakampio kraštuose. Užlenkite apatinį tešlos trečdalį į viršų, o tada viršutinį tešlos stačiakampio trečdalį užlenkite uždėdami ant apatinio. Pasukite gautą mažą stačiakampį 90 laipsnių kampu (kad būtų patogiau kočioti) ir vėl iškočiokite stčiakampį 25x17cm, vėl trumpesnes kraštines turėdami viršuje ir apačioje. Stenkitės kočiojant naudoti kuo mažiau papildomų miltų. Vėl lygiai taip pat sulaknkstykite tešlą: užlenkite apatinę dalį iki 1/3 tešlos ploto, tada užlenkite viršutinę dalį ant šios. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 45 minutėms.

3. Kartokite lygiai tokį pat tešlos kočiojimą ir lankstymą dar mažiausiai 3 kartus, kaskart atšaldydami tešlą mažiausiai 30 minučių. Po paskutinio tešlos iškočiojimo ir sulankstymo šaldykite tešlą mažiausiai 5 valandas, o geriausiai – per naktį.

 

4. Prieš formuodami bandeles išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite 20 minučių kambario temperatūroje. Paruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi.

5. Per tą laiką pasigaminkite migdolų įdarą: visus įdaro ingredientus susėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir kapokite, kol gausite vientisą tirštą konsistenciją.

6. Visą tešlos gabalą padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite į keturis stačiakampius 20x35cm. Ant dviejų tešlos stačiakampių ištepkite migdolų įdarą, o tada juos užklokite likusiais tešlos gabalais. Gausite du stačiakampius tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas

7. Kiekvieną jų supjaustykite į 10 juostelių, pjaudami lygiagrečiai trumposios kraštinės. Imkite kiekvieną juostelę ir sukite ją aplink savo ašį, o tada galus sujinkite, formuodami apskritimą su skyle (kaip riestainį).

Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas

8. Dėkite taip paruoštą bandelę į kepimo skardą. Kartokite su visomis likusiomis tešlos juostelėmis, palikdami tarpus skardoje tarp jų, kad turėtų vietos kilti kepant. Uždenkite abi skardas švariais virtuviniais rankšluosčiais ir palikite pakilti kambario temperatūroje apie 40 min (arba kol tūris padvigubės).

9. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Prieš pat pašaunant kepti patepkite kiekvieną bandelę kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite apie 17 minučių, arba kol gražiai paruduos, apskrus. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

 

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“

Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Jakitori“ (japoniškai 焼き鳥, paraidžiui „kepta paukštiena“) – japoniškas vištienos patiekalas, tinkantis pavasarėjančiai Lietuvai ir pradedantiems kepsnių sezoną. Jį galima kepti ir ant kepsninės, ir orkaitėje. Dabar Lietuvoje visko gausi – net bambukinių iešmelių. Bus visai kaip Japonijoje.

Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais

Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais 8 asm.

Burokėliai ir grikiai saldžiame kepinyje? Taip, perskaitėte teisingai! Tiesą sakant, bus žmonių, kurie skanaudami šio kepinio, dalies jo ingredientų niekaip neatspės. Išbandykite šį pyragą – iškepti jį tikrai nesudėtinga, tik vieną pasiruošimo darbą teks atlikti iš vakaro. Receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms 8 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.

 

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis 6 asm.

Geram brauniui daug nereikia: vos 10 min. paruošimo ir 25–30 min. orkaitėje. 

 

Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai

Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai 2 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Žemoje temperatūroje keptus burokėlius ar kitas daržoves galite naudoti kaip garnyrus prie mėsos ir žuvies patiekalų, kaip sudėtinę dalį salotoms arba valgyti pasibarsčius ant viršaus, pavyzdžiui, ožkos sūrio ir skrudintų riešutų.

Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi

Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi 4 asm.

Puikus vienos skardos karštas patiekalas šventiniam stalui. Ypatingo skonio mėsai suteikia glajus.

 

Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos

Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos 4 asm.

Tai gaivesnė, ryškesnė, šiek tiek sveikesnė tradicinės mišrainės versija.

 

Įdarytos kiaušinių puselės su „prosciutto“ traškučiu

Įdarytos kiaušinių puselės su „prosciutto“ traškučiu 6 asm.

Šis elegantiškas užkandis tinka ne tik šventinę dieną, bet ir rytą po jos, kuomet ant stalo lieka daug nesuvalgytų virtų kiaušinių.

Lengvai paruošiamas kokosinis kremas

Lengvai paruošiamas kokosinis kremas 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kokosai – pavojingas riešutas, mat kasmet pasaulyje ši krentanti palmės bomba užmuša apie 150 žmonių. Bet jis gali ir išgelbėti gyvybes – anot įvairių šaltinių, Antrajame pasauliniame kare Ramiajame vandenyne šviežias kokoso vanduo, esant būtinybei, būdavo perpilamas sužeistiems kariams vietoj kraujo. Kol kas Lietuvoje kokoso riešutai ant galvų nekrenta ir jie labiau tinkami gastronomijai. Kaip ir šiame tradiciniame azijietiškame deserte.

Žymės: desertas, Kokosai
Neminkyta duona su ruginiais miltais

Neminkyta duona su ruginiais miltais 4 asm.

Duonos kepimas namuose pastaraisiais metais yra „ant bangos“. Tai nestebina, nes savo rankomis suformavus ir iškepus kepaliuką duonos, apima neprilygstamas pasididžiavimo savimi džiaugsmas, o kur dar pats kepinys – kvapnus, traškia plutele ir minkštu vidumi. Išsikepkite duonos, kuriai prireiks gana ilgos fermentacijos, tačiau neturėsite jokio vargo su tešlos minkymu! Šiuo receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką