Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Meduoliais kvepiantis varškės pyragas Kalėdoms

Meduoliais kvepiantis varškės pyragas
Autorės nuotr. / Meduoliais kvepiantis varškės pyragas

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šio pyrago gaminimo eiga bei išvaizda kiek panaši į tradicinio varškės sūrio pyrago gaminimą. Kadangi šiam receptui naudoju gryną riebią varškę, kurią sutrinu su graikišku jogurtu, pyrago konsistencija yra mažiau puri ir kremiška, bet labiau rupi, su jaučiama varške. Jis tikrai patiks visiems varškės skanumynų mėgėjams.

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sausainiai 200 g naminių kalėdinių; pagrindui ir dar keli papuošimui bei 2 šaukštai maltų varškės masei
  • Sviestas 100 g pagrindui
  • Varškė 800 g riebios; varškės masei
  • Jogurtas 200 g tiršto graikiško; varškės masei
  • Apelsinai 1 vnt. varškės masei
  • Cukrus 1 st. nerafinuoto cukranendrių; varškės masei
  • Kiaušiniai 3 vnt. varškės masei
  • Miltai 1 valg. š. šviesių speltų; varškės masei
  • Cinamonas 1 arbat. š. varškės masei
  • Kardamonas 1 arbat. š. malto; varškės masei
  • Kokosų drožlės 2 valg. š. papuošimui

Kaip gaminti

Pyrago pagrindui panaudojau naminių meduolių trupinius, kurių tešlą skaninau aromatingais meduolių prieskoniais. Tų pačių meduolių trupinių bėriau ir į varškės masę, kurią dar papildomai skaninau cinamonu, kardamonais, apelsinų žievelėmis. O patį pyragą puošiau meduoliniais žmogeliukais.

Labai aromatingas, šventėmis ir meduoliais kvepiantis kepinys. Jį galite išsikepti kiek anksčiau, prieš Kūčias ir laikyti šaldytuve iki Kalėdų. Varškės pyragai mėgsta pabręsti šaldytuve, o šis nuo meduolių prieskonių taps tik dar skanesnis. Kvapnaus pasiruošimo Kalėdoms!

Pastaba: ingredientai nurodyti 24 cm skersmens kepimo formai

1. Pirmiausia paruoškite pyrago pagrindą. Kalėdinius meduolius susismulkinkite elektrinėje kapoklėje ir sumaišykite su minkštu sviestu. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir paskleiskite paruoštą pagrindo masę. Statykite kepti į iki 160C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 10 minučių.

2. Varškės masei skirtą varškę ir jogurtą supilkite į kapoklę arba galingą kokteilinę. Ten pat smulkiai įtarkuokite apelsino žievelės ir įspauskite apelsino sultis. Viską gerai išsukite iki vientisos masės, kol varškė taps kreminė ir vientisa.

 

3. Į varškės masę įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, prieskonius, kelis šaukštus maltų meduolių trupinių ir šaukštą miltų. Viską išsukite iki vientisos masės ir supilkite ant iškepusio pagrindo. Pyragą pašaukite kepti į 190C laipsnių įkaitusią orkaitę 30 minučių, po to temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir dar kepkite 30 minučių. Kai pyragas iškeps, pradarykite orkaitės dureles ir palikite jį visiškai ataušti praviroje orkaitėje. Kai atšals, galėsite dėti į šaldytuvą.

4. Kokosų sniegui paruošti, kokosų drožles susmulkinkite elektrinėje kapoklėje arba galingoje kokteilinėje. Paruoštu kokosų sniegeliu per kiaurasamtį apibarstykite pyragą. Jį puoškite kalėdiniais meduoliais.

 

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru 8 asm.

Iš Prancūzijos, kaip žinia, yra kilę daugybė klasikinių kepinių, populiarių visame pasaulyje,  Jokia išimtis ir šis puikus pyragas, kurio receptu dalinasi konditeris Ali Gadžijevas.

 

Pagreitintas čili troškinys

Pagreitintas čili troškinys 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tikrą čili troškinį reikia gaminti ilgai. Bet kartais (o gal dažnai) trūksta laiko, o kvapnaus, aštraus ir sotaus troškinio norisi čia ir dabar. Tada gaminu pagreitintą čili troškinį. Pakeliui greitai parduotuvėje nusiperku virtų pupelių (iš bėdos galima naudoti ir konservuotas), maltos mėsos ir pomidorų savo sultyse. Visų kitų ingredientų paprastai turiu namie. Visa troškinio gamyba užtrunka apie 25 minutes.

 

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais 2 asm.

Nekasdienio, tačiau greitai paruošiamo patiekalo receptu dalinasi italų kilmes virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

 

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Kiaulieną valgau retai, bet būtent šonkauliukai ir plėšyta kiauliena (ang. „pulled pork“) yra mano silpnybės, jei kalbame apie riebias mėsas. Šonkauliukus kepti pati pabandžiau ir išmokau visai neseniai. Bandžiau suprasti, kodėl vis atidėliojau ir taikliausias atsakymas: greičiausiai tai buvo nepasitikėjimas savo žiniomis.

 

Veganiški traškūs sausainiai su aguonomis

Veganiški traškūs sausainiai su aguonomis 6 asm.

„Vegan Pipiras“Aguonos – dažnas pačių įvairiausių kepinių pagardas, o šįkart jomis skaniname traškius sausainius, kuriems nenaudojami jokie gyvūninės kilmės produktai. Išbandykite, gal patiks!

Trapūs žemės riešutų sviesto sausainiai su rūkyta paprika

Trapūs žemės riešutų sviesto sausainiai su rūkyta paprika 6 asm.

Kai norisi traškaus burnoje tirpstančio kepinuko, sausainiai nepralenkiami. Patyrę kepėjai puikiai žino, kad ir kasdien galėtų kepti vis kitokius, nes receptų – begalės, tačiau šįkart siūlome vienus iš geresnių – į tešlą dėsime nemažai riešutų sviesto, o skaninsime rūkytos paprikos milteliais (jie ir Lietuvoje jau jokia naujiena). 

Keptos kiaulių uodegos rytietiškame marinate

Keptos kiaulių uodegos rytietiškame marinate 4 asm.

Laura (bulviukose.lt:) Aš iš tų žmonių, kurie mieliau prie kavos suvalgys sumuštinį su rugine duona ir šonine ar lašiniais nei saldaus pyrago gabalą. Šių keptų, riebių ir saldžiasūrių kiaulių uodegų su kava valgyti aišku nerekomenduoju, bet raugintos daržovės, alus ar rūgštesnis vynas čia puikiai derės.

Karštas šokoladas su kardamonu

Karštas šokoladas su kardamonu 2 asm.

Nenustebkite tarp šio deserto ingredientų pamatę sviestą, jo čia reikia tam, kad geriau atsiskleistų prieskoniai, o pats gėrimas būtų aksominis. 

 

Karštas šokoladas su cinamonu

Karštas šokoladas su cinamonu 2 asm.

Kvapniu šio skanėsto akcentu tegul tampa cinamonas, o ant viršaus pabarstykite mažų zefyriukų – bus gražu ir smagu!

 

Imbierinis karštas šokoladas

Imbierinis karštas šokoladas 2 asm.

Nustebsite, kaip gerai dera imbieras ir šokoladas. Beje, šiam skanėstui galite naudoti ne tik įprastą, bet ir augalinį pieną.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką