Dabar populiaru
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 3
Jau įvertinote šį receptą

Mielinės bandelės su šafranu šv. Liucijos dienai

Šafraninės bandelės
Vida Press nuotr. / Šafraninės bandelės

Gruodžio 13-ąją visame pasaulyje minima šventosios Liucijos diena. Būtent nuo tos dienos jau nebeilgėja vakarai (tik ryte saulė dar vis pateka minute kita vėliau), todėl tai simbolinė tamsiojo laikotarpio pabaiga. Švedijoje šią dieną tradiciškai kepamos mielinės bandelės su šafranu – gardžios, ryškiai geltonos jos primena apie vėl sugrįžtančią šviesą.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Į didelį dubenį persijokite miltus ir padarykite duobutę.

2. Kitame dubenyje sumaišykite pieną ir lydytą sviestą.

3. Grūstuvėje sugrūskite šafraną su trupučiu cukraus. Jei grūstuvės neturite, sutrinkite šafrano plaušelius su cukrumi pirštais (tik vėliau gerai nusiplaukite rankas, nes pirštai bus geltoni). Suberkite šafraną į pieno ir sviesto mišinį ir išmaišykite.

4. Į miltuose padarytą duobutę dėkite mieles, užberkite šaukštelį cukraus, pilkite šiek tiek pieno-sviesto mišinio ir maišydami padarykite tirštą košelę. Apiberkite košelę trupučiu miltų iš to paties dubens ir pridengę leiskite keliolika minučių ramiai pabūti – per tą laiką susidarys kauburėlis, vadinasi, mielės „pabudo“.

5. Likusiame pieno ir sviesto mišinyje, kurį jau nuspalvino šafranas, ištirpinkite cukrų, suberkite druską. Visą šį skystį pilkite į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis, maišykite, o tada imkite minkyti.

6. Minkykite tešlą ilgai ir kantriai, rankomis – apie 10 min., elektriniu kombainu – apie 5 min. Tešla turi būti blizgi, elastinga, nebelipti prie paviršiaus.

 

7. Suformuokite iš tešlos rutulį, dėkite į dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite 35–45 min. pakilti šiltoje vietoje (galite dubenį su tešla dėti ant kito dubens, kuriame pripilta karšto vandens, tik svarbu, kad tešlai nebūtų per karšta!).

8. Pakilusią tešlą švelniai perminkykite, padalinkite į 30–35 dalis, iš kiekvieno gabaliuko ant miltuoto darbastalio iškočiokite maždaug piršto storio virvelę, o tada jos galus susukite į priešingas puses (suprasite pažvelgę į nuotrauką).

9. Dėkite suformuotas bandutes ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir vėl pridengę dėkite pakilti 30–40 min.

10. Kol bandelės kyla, orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.

11. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu, įspauskite po raziną abiejose „sūkurėliuose“ ir dėkite kepti.

12. Kepkite 12–15 min. arba kol bandelės bus auksiškai geltonos ir gražiai išsipūtusios. Atvėsinkite ir skanaukite!

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru 8 asm.

Iš Prancūzijos, kaip žinia, yra kilę daugybė klasikinių kepinių, populiarių visame pasaulyje,  Jokia išimtis ir šis puikus pyragas, kurio receptu dalinasi konditeris Ali Gadžijevas.

 

Pagreitintas čili troškinys

Pagreitintas čili troškinys 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tikrą čili troškinį reikia gaminti ilgai. Bet kartais (o gal dažnai) trūksta laiko, o kvapnaus, aštraus ir sotaus troškinio norisi čia ir dabar. Tada gaminu pagreitintą čili troškinį. Pakeliui greitai parduotuvėje nusiperku virtų pupelių (iš bėdos galima naudoti ir konservuotas), maltos mėsos ir pomidorų savo sultyse. Visų kitų ingredientų paprastai turiu namie. Visa troškinio gamyba užtrunka apie 25 minutes.

 

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais 2 asm.

Nekasdienio, tačiau greitai paruošiamo patiekalo receptu dalinasi italų kilmes virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

 

Šventinis keksas su Gediminaičių stulpais

Šventinis keksas su Gediminaičių stulpais 6 asm.

Šio kepinio idėjos autorė – Justina Ramanauskienė, išleidusi pasakiškų kepinių receptų knygą „Tortų knyga“. Pasigėrėkite ir išbandykite! Keksui pagaminti reikia dviejų – šokoladinio ir vanilinio kekso receptų. Pirmiausia reikia iškepti šokoladinį keksą ir iš jo išpjausčius norimas figūras, gaminti vanilinį keksą.

Pica bulviniu padu

Pica bulviniu padu 2 asm.

Laura (bulviukose.lt): Ši pica ne tik skani, bet, jei jums aktualu, dar ir be glitimo. Originaliame receptę rašo, kad picos užteks 2-4 žmonėms. Niekaip – sukertame dviese! Kiti du liktų alkani.

Žymės: Bulvės, pica
Karštas šokoladas su aitriąja paprika

Karštas šokoladas su aitriąja paprika 4 asm.

Atsispirti karštam šokoladui gali ne kiekvienas, ypač, kai šalia braškės ir visai netikėtas ingredientas – aitrioji paprika.

Baklažanų ir avinžirnių tadžinas su abrikosais ir apelsinais

Baklažanų ir avinžirnių tadžinas su abrikosais ir apelsinais 2 asm.

FeedMySister.comKai lauke žvarbu, daugiau nieko nesinori, tik šilto troškinio su daug daržovių, saldžiais abrikosais ir nuostabiu prieskoniu mišiniu. Tai patiekalas, kurį reikia gaminti kaip tik dabar!

Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis

Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis 10 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai žiemiška žymiojo deserto „Pavlova“ versija. Traškus morengas, grietinėlė ir uogos yra nuodėmingai skanus derinys. Šiame recepte grietinėlę siūlau sumaišyti su tirštu jogurtu ir citrinos žievelėmis, kad būtų gaivesnė, morengą suplakti su aguonomis, o šviežias uogas pakeisti troškintomis spanguolėmis su apelsinais ir cinamonu. Viską kartu sudėję, sukursite labai skanų, žiemišką desertą. Morengą galite iškepti prieš kelias dienas, o spanguolių padažą irgi pasigaminkite iš anksto, tada prieš pateikiant desertą, beliks tik suplakti grietinėlę, ją užtepti ant baltymų pagrindo ir aplieti spanguolių padažu.

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Kiaulieną valgau retai, bet būtent šonkauliukai ir plėšyta kiauliena (ang. „pulled pork“) yra mano silpnybės, jei kalbame apie riebias mėsas. Šonkauliukus kepti pati pabandžiau ir išmokau visai neseniai. Bandžiau suprasti, kodėl vis atidėliojau ir taikliausias atsakymas: greičiausiai tai buvo nepasitikėjimas savo žiniomis.

 

Veganiški traškūs sausainiai su aguonomis

Veganiški traškūs sausainiai su aguonomis 6 asm.

„Vegan Pipiras“Aguonos – dažnas pačių įvairiausių kepinių pagardas, o šįkart jomis skaniname traškius sausainius, kuriems nenaudojami jokie gyvūninės kilmės produktai. Išbandykite, gal patiks!

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką