Dabar populiaru
15min be reklamos
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 3
Jau įvertinote šį receptą

Mielinės bandelės su šafranu šv. Liucijos dienai

Šafraninės bandelės
Šafraninės bandelės / Vida Press nuotr.

Gruodžio 13-ąją visame pasaulyje minima šventosios Liucijos diena. Būtent nuo tos dienos jau nebeilgėja vakarai (tik ryte saulė dar vis pateka minute kita vėliau), todėl tai simbolinė tamsiojo laikotarpio pabaiga. Švedijoje šią dieną tradiciškai kepamos mielinės bandelės su šafranu – gardžios, ryškiai geltonos jos primena apie vėl sugrįžtančią šviesą.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Į didelį dubenį persijokite miltus ir padarykite duobutę.

2. Kitame dubenyje sumaišykite pieną ir lydytą sviestą.

3. Grūstuvėje sugrūskite šafraną su trupučiu cukraus. Jei grūstuvės neturite, sutrinkite šafrano plaušelius su cukrumi pirštais (tik vėliau gerai nusiplaukite rankas, nes pirštai bus geltoni). Suberkite šafraną į pieno ir sviesto mišinį ir išmaišykite.

4. Į miltuose padarytą duobutę dėkite mieles, užberkite šaukštelį cukraus, pilkite šiek tiek pieno-sviesto mišinio ir maišydami padarykite tirštą košelę. Apiberkite košelę trupučiu miltų iš to paties dubens ir pridengę leiskite keliolika minučių ramiai pabūti – per tą laiką susidarys kauburėlis, vadinasi, mielės „pabudo“.

5. Likusiame pieno ir sviesto mišinyje, kurį jau nuspalvino šafranas, ištirpinkite cukrų, suberkite druską. Visą šį skystį pilkite į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis, maišykite, o tada imkite minkyti.

6. Minkykite tešlą ilgai ir kantriai, rankomis – apie 10 min., elektriniu kombainu – apie 5 min. Tešla turi būti blizgi, elastinga, nebelipti prie paviršiaus.

 

7. Suformuokite iš tešlos rutulį, dėkite į dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite 35–45 min. pakilti šiltoje vietoje (galite dubenį su tešla dėti ant kito dubens, kuriame pripilta karšto vandens, tik svarbu, kad tešlai nebūtų per karšta!).

8. Pakilusią tešlą švelniai perminkykite, padalinkite į 30–35 dalis, iš kiekvieno gabaliuko ant miltuoto darbastalio iškočiokite maždaug piršto storio virvelę, o tada jos galus susukite į priešingas puses (suprasite pažvelgę į nuotrauką).

9. Dėkite suformuotas bandutes ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir vėl pridengę dėkite pakilti 30–40 min.

10. Kol bandelės kyla, orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.

11. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu, įspauskite po raziną abiejose „sūkurėliuose“ ir dėkite kepti.

12. Kepkite 12–15 min. arba kol bandelės bus auksiškai geltonos ir gražiai išsipūtusios. Atvėsinkite ir skanaukite!

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis trispalvis tortas

Šventinis trispalvis tortas 8 asm.

Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“): Kepdama šį tortą labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

 

Karka su daržovėmis

Karka su daržovėmis 4 asm.

Kviečiame pasiruošti lietuvių mėgstamą patiekalą, kurio receptu TV laidoje pasidalino virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais 4 asm.

Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!

 

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos 4 asm.

Kviečiame gaminti patiekalą, vadinamą „netikru zuikiu“ – taip, jam puikiausiai tinka ir paukštiena, o ne tik kiauliena!

 

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų!  Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

 

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais 6 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Šį veganišką pyragą labai lengva pasigaminti, o dar lengviau ir skaniau jį suvalgyti!

 

Veganinis vyšnių ir datulių keksas

Veganinis vyšnių ir datulių keksas 6 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu“: Tai minkštas ir drėgnas keksas, kuris yra saldus ne tik dėl naudoto cukraus, bet ir datulių. Toks derinys suteikia visai kitokį saldumą, o jį subalansuoja vyšnių rūgštelė. Linų sėmenys ne tik praturtina kepinį, bet padeda sukurti reikiamą tekstūrą.

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena 8 asm.

Taip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko.

 

Antiena su aštriu šokolado padažu

Antiena su aštriu šokolado padažu 2 asm.

Jei mėgstate antieną, tačiau jau esate prisiragavę tradicinių patiekalų, išbandykite šį. Įdomus derinys su juoduoju šokoladu atskleis visai kitokį antienos skonį. O jei mieliau renkatės kitokią paukštieną, aštrus šokolado padažas puikiai papildys vištienos troškinį ar net ryžių garnyrą.

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra 6 asm.

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką