Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 2.5 5 / 19
Jau įvertinote šį receptą

Naminė plikyta duona

Naminė  plikyta  duona
Aidos Chlebinskaitės nuotr. / Naminė plikyta duona

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Ruginiai miltai 525 g visadalių - 75 g - raugui, 300 g - plikiniui, 150 g - tešlai
  • Vanduo 875 ml 125 ml šilto - raugui ir 750 ml verdančio - plikiniui
  • Kmynai 1 valg. š. plikiniui
  • Miltai 150 g kvietinių 550 D tipo - tešlai
  • Cukrus 3 valg. š. tešlai
  • Druska 2 arbat. š. tešlai
  • Medus 1 valg. š. natūralus - tešlai

Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasida rys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 va landas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Plikinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą suberkite miltus ir kmynus. Intensyviai maišydami užpilkite verdančiu vandeniu (turi nelikti neužplikytų miltų gumuliukų). Plikiniui leiskite ataušti 2–3 valandas.

2. Tada sukrėskite paruoštą raugą (250 ml), gerai išmaišykite ir palikite rūgti 12 valandų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

 1. Į paruoštą išrūgusį plikinį suberkite abiejų rūšių miltus, cukrų, druską, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių, kol neliks sausų miltų, maišykite pirmuoju greičiu, paskui 3–5  minutes – antruoju.

2. Suformuokite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į pailgą kepimo formą ir 3 valandas laikykite šiltai (apie 25 laipsnių patalpoje).

3. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir 15 minučių kepkite, kad užkeptų pluta. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir dar apie 30 minučių kepkite.

4. Iškepusį kepaliuką ištraukite iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų plu ta. Nupurkštą duoną uždenkite skepeta ir palikite atvėsti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šios Vokietijoje garsios šventės Oktoberfest proga pagamintos kopūstų salotos itin tinka į dešrainius, bet dera ir prie kitų mėsiškų patiekalų.

Vištiena citrininiame padaže

Vištiena citrininiame padaže 3 asm.

Šį patiekalą Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė.

Silkės ir keptų bulvių salotos

Silkės ir keptų bulvių salotos 1 asm.

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė gan neįprastas salotas.

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale 4 asm.

„Skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, tinklaraščio Nidos receptai autorė. Patiekalas, kurį ji pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį.

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais 6 asm.

Sodraus skonio, pikantičko čatnio skanaukite su sūriais, mėsa, jis tinka prie labai daug ko. Šaldytuve šis čatnis išsilaikys apie mėnesį.

Šaltalankių džemas

Šaltalankių džemas 4 asm.

Šis džemas puikiai tiks ir arbatai, ir originaliems desertams ruošti, pyragams pertepti.

Šildanti šaltalankių arbata

Šildanti šaltalankių arbata 2 asm.

Nuostabus gėrimas, kuris sušildys, pakels nuotaiką ir apdovanos puikiu skoniu. Paruošti itin paprasta!

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai 4 asm.

Netikėtas sveikuoliškas patiekalas, kuris patiks visiems daržovių gerbėjams, pasiilgusiems ko nors naujo.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Cukinijų makaronai su pomidorais 4 asm.

Itin lengvas ir gaivus patiekalas, o „makaronai“ šįkart atsiduria kabutėse, mat jie gaminami iš cukinijų!

Baravykų ir voveraičių sriuba

Baravykų ir voveraičių sriuba 4 asm.

Tai nuostabi, itin kvapni miško grybų sriuba, kurios receptu pasidalino TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Gian Luca Demarco.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką