Dabar populiaru
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.5 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais
Tinklaraščio archyvo nuotr. / Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais

Tinklaraštis „Meyer Maistas“: Šis nuostabus burnoje tirpstantis, lyg šilkinis karamelinis tortas su maskarpone ir karamelizuotais riešutais nesunkiai pagaminamas, jo nereikia kepti. Kuo puikiausiai galite jį pasiruošti savo šventės ar dienos, kai nutarsite juo pasimėgauti, išvakarėse.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sausainiai 250 g pvz., Selga; pagrindui
  • Sviestas 120 g 90 g tirpinto pagrindui ir 30 g viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Cinamonas 1 arbat. š. pagrindui (nebūtinai)
  • Muskatas 1 žiupsnelis pagrindui (nebūtinai)
  • Kondensuotas pienas 1 vnt. skardinė saldinti, galima naudoti ir Rududu; kremui
  • Želatina 20 g birios; kremui
  • Vanduo 80 ml šalto; kremui
  • Maskarponės sūris 500 g kremui
  • Grietinėlė 200 ml kambario temperatūros grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo); kremui
  • Riešutai 50 g tinka įvairūs; viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Cukrus 100 g viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Druska 1 žiupsnelis viršutiniam karamelės sluoksniui

Kaip gaminti

Torto apačią sudaro smulkintų sausainių pagrindas. Jam mes dažniausiai naudojame „Graham“ arba pilno grūdo (taip vadinamus digestive tipo) sausainius, nes jie nėra per saldūs, puikiai sulimpa. Jei naudojate būtent „Graham“ sausainius, pridėkite šiek tiek cukraus pudros, nes jie visai nesaldūs.

Juos susmulkinę sumaišykite su norimais prieskoniais (galima ir be jų), tirpintu sviestu ir spausdami suformuokite pagrindą. Jam sutvirtėti pakanka ir pusvalandžio šaldytuve.

Kremui reikės karamelizuoto saldinto kondensuoto pieno. Jį galite arba pirkti jau karamelizuotą („Rududu“) arba išsivirti. Jei virsite patys, galite tą padaryti iš vakaro: skardinę saldinto kondensuoto pieno pastatę į puodą ir užpylę vandeniu, kad apsemtų, virkite apie 2–2,5 val. nuolat papildydami indą vandeniu, kad skardinė būtų apsemta.

1. Pirmiausiai paruoškite pagrindą. Imkite formą (geriausiai nusegamais kraštais), išklokite jos pagrindą kepimo popieriumi, atidėkite į šalį. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite sausainius iki trupinių. Suberkite juos į indą, įdėkite cinamono, muskato, jei norite kitų prieskonių, užpilkite tirpintu sviestu, gerai išmaišykite ir dėkite į formą. Pagrindą formuokite nelabai storą, trupinius gerai paspauskite rankomis ar šaukštu, nepamirškite suformuoti ir aukštesnių kraštų, taip tortas ne tik lengviau išsiims, bet ir gražiau atrodys. Suformavę pagrindą dėkite jį su visa kepimo forma į šaldytuvą ar kamerą bent pusvalandžiui, kad sutvirtėtų.

 

2. Kol pagrindas tvirtėja, pasiruoškite kremą. Užpilkite želatiną vandeniu ir atidėkite į šalį išbrinkti apie 10–15 min., kol grūdeliai sugers vandenį. Kol želatina brinksta, atskirame inde gerai išsukite (galite naudoti ir plakiklį) karamelizuotą kondensuotą pieną su maskarpone. Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų (tam būtinai naudokite ne šaltą, o kambario temperatūros grietinėlę) ir ją lėtai įmaišykite į karamelės kremą.

3. Išbrinkusią želatiną ant garų ar labai nedidelės ugnies ištirpinkite, kol neliks grūdelių, bus tik skystis (jokiais būdais jo neužvirinkite, nes nestings). Leiskite trumpam pravėsti, tada įdėkite į želatiną porą šaukštų kremo, gerai išsukite ir pamažu maišant pilkite į pasiruoštą karamelinį kremą (pradžiai įmaišykite porą šaukštų į želatiną tam, kad želatina geriau pasiskirstytų ir nesušoktų).

4. Pasiruoštą kremą pilkite ant sutvirtėjusio pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą bent 3–4 val., dar geriau – pernakt.

5. Viršutiniam karamelinio užpilo su karamelizuotais riešutais sluoksniui keptuvėje ištirpinkite cukrų, sudėkite sviestą, vėl ištirpinkite, įdėkite druskos, išmaišykite ir pilkite ant sutvirtėjusio torto viršaus, apibarstyto riešutais. Palaukite, kol karamelė sustings, ir galite ragauti.

Galite pradžioje riešutus įmerkti į karamelę ir palaukti tol, kol sustings ant kepimo popieriaus. Tada tiesiog beliks apdėlioti torto viršų riešutais ir galėsite nelieti karamelės ant viso paviršiaus, jei baiminatės, kad bus per saldu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Legendinis viščiukas tabaka

Legendinis viščiukas tabaka 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Žodis tabaka pavadinime visiškai niekuo nesusijęs nei su tabaku, nei su dūmais. Šiaip būtų teisingiau, jei jis būtų užrašytas tapaka, nes būtent taip vadinasi speciali keptuvė, kurią rastumėte gruziniškoje virtuvėje, ir kuri turi tokį priveržiamą sunkų įrenginį, leidžiantį daiktą, esantį keptuvėje, prispausti tarsi presu žemyn, tiesiog priklijuojant jį visu paviršiumi taip, kad visas jo plotas keptų tolygiai.

 

Orkaitėje keptas saliero gumbas su kalendrų sėklomis

Orkaitėje keptas saliero gumbas su kalendrų sėklomis 4 asm.

Tvirti, specifinio skonio saliero gumbai – dažni ingredientai įvairiuose daržovių ar mėsos patiekaluose. Tačiau ar žinojote, jog juos galima iškepti orkaitėje nė nepjaustytus (taip, šiek tiek laiko prireiks), pagardintus keliais prieskoniais, o tada paversti pagrindiniu pietų ar vakarienės herojumi? 

Keksas su šviežiomis arba šaldytomis vyšniomis

Keksas su šviežiomis arba šaldytomis vyšniomis 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kad ir kaip keistai atrodytų recepte reikalingų produktų kiekiai, bet tų skaičiukų reikia laikytis. Paklaidos keičia rezultatą. Kaip ir krepšinyje, paskutinę akimirką neišmetus kamuolio lanko link laiku.

 

Trijų šokoladų desertas su kokosų pienu

Trijų šokoladų desertas su kokosų pienu 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šiam desertui prireiks vos kelių ingredientų: skirtingų rūšių ir spalvų kokybiško šokolado, pasirinkto riebumo kokosų pieno bei želatinos. Kokosų pieną desertui rekomenduoju rinktis vidutinio riebumo 18 proc. Kaip ir visus želė tipo desertus, šį irgi geriausiai paruošti iš vakaro, o ryte beliks atsidaryti šaldytuvą ir pradėti lengvai mėgautis savaitgaliu!

 

Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais

Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais 4 asm.

Rugiai puikiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai, rūkyta žuvis, krapai, grybai, sūriai. Išbandykite skandinaviško stiliaus salotas, kuriose drąsiai eksperimentuokite su šio maisto likučiais.

 

Greitai pagaminami skanutėliai sviestiniai sausainiai

Greitai pagaminami skanutėliai sviestiniai sausainiai 4 asm.

Sviestinių sausainių iš vos 4 ingredientų receptą siūlo maisto gaminimo entuziastė Mažvyda Šapalaitė, savo kulinariniais atradimais besidalinanti savo Instagram profilyje „Food For Soul“

 

Pusryčių apkepas „strata“ iš duonos, sūrio, kiaušinių ir kumpio

Pusryčių apkepas „strata“ iš duonos, sūrio, kiaušinių ir kumpio 6 asm.

Strata – tai amerikietiškas patiekalas, kuris panašus į tradicinį kišą, tačiau čia subtilią tešlos plutelę pakeičia ruginė ar kvietinė duona. Tai lyg pusryčių sumuštinis apkepo formatu. Šiam patiekalui galite naudoti sudžiūvusią duoną ir kitus šaldytuve rastus ingredientus – daržoves, mėsą, sūrį ar įvairius grūdus.

 

Prancūziško stiliaus moliūgų apkepas „gratin“

Prancūziško stiliaus moliūgų apkepas „gratin“ 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Žiemos mėnesiais viena geidžiamiausių daržovių ant stalo yra moliūgas. Ne tik dėl savo ryškiai oranžinės spalvos, primenančios saulėtas vasaros dienas, bet ir dėl universalumo jį ruošiant: moliūgai tinka sriuboms, apkepams, blynams ir garnyrams. Šiandien siūlau jums išmėginti moliūgų gratiną, kuris Prancūzijoje neretai patiekiamas kaip įspūdingas garnyras.

Veganiškas desertinis ruginės duonos pyragas

Veganiškas desertinis ruginės duonos pyragas 6 asm.

Ruginės duonos pyragas yra dažnas patiekalas Danijoje, kur rugiai ilgą laiką buvo pagrindinis maisto produktas. Šio pyrago pagrindas tradiciškai yra gaminamas iš sutrupintos ruginės duonos, kiaušinių, cukraus ir lazdyno riešutų, o įdaras yra ruošiamas iš uogienės ir plaktos grietinėlės. Jei norite sausį pradėti lengviau, išbandykite veganišką šio pyrago versiją.

 

Nekeptas bananinis pyragas su traškiu sūrių riestainėlių pagrindu

Nekeptas bananinis pyragas su traškiu sūrių riestainėlių pagrindu 12 asm.

Jei ieškote idėjų, ką įdomesnio galite pagaminti su bananais, išbandykite šį nesudėtingą bananinio pyrago receptą.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką