Dabar populiaru
15min be reklamos
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.5 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais
Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Tinklaraštis „Meyer Maistas“: Šis nuostabus burnoje tirpstantis, lyg šilkinis karamelinis tortas su maskarpone ir karamelizuotais riešutais nesunkiai pagaminamas, jo nereikia kepti. Kuo puikiausiai galite jį pasiruošti savo šventės ar dienos, kai nutarsite juo pasimėgauti, išvakarėse.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sausainiai 250 g pvz., Selga; pagrindui
  • Sviestas 120 g 90 g tirpinto pagrindui ir 30 g viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Cinamonas 1 arbat. š. pagrindui (nebūtinai)
  • Muskatas 1 žiupsnelis pagrindui (nebūtinai)
  • Kondensuotas pienas 1 vnt. skardinė saldinti, galima naudoti ir Rududu; kremui
  • Želatina 20 g birios; kremui
  • Vanduo 80 ml šalto; kremui
  • Maskarponės sūris 500 g kremui
  • Grietinėlė 200 ml kambario temperatūros grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo); kremui
  • Riešutai 50 g tinka įvairūs; viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Cukrus 100 g viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Druska 1 žiupsnelis viršutiniam karamelės sluoksniui

Kaip gaminti

Torto apačią sudaro smulkintų sausainių pagrindas. Jam mes dažniausiai naudojame „Graham“ arba pilno grūdo (taip vadinamus digestive tipo) sausainius, nes jie nėra per saldūs, puikiai sulimpa. Jei naudojate būtent „Graham“ sausainius, pridėkite šiek tiek cukraus pudros, nes jie visai nesaldūs.

Juos susmulkinę sumaišykite su norimais prieskoniais (galima ir be jų), tirpintu sviestu ir spausdami suformuokite pagrindą. Jam sutvirtėti pakanka ir pusvalandžio šaldytuve.

Kremui reikės karamelizuoto saldinto kondensuoto pieno. Jį galite arba pirkti jau karamelizuotą („Rududu“) arba išsivirti. Jei virsite patys, galite tą padaryti iš vakaro: skardinę saldinto kondensuoto pieno pastatę į puodą ir užpylę vandeniu, kad apsemtų, virkite apie 2–2,5 val. nuolat papildydami indą vandeniu, kad skardinė būtų apsemta.

1. Pirmiausiai paruoškite pagrindą. Imkite formą (geriausiai nusegamais kraštais), išklokite jos pagrindą kepimo popieriumi, atidėkite į šalį. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite sausainius iki trupinių. Suberkite juos į indą, įdėkite cinamono, muskato, jei norite kitų prieskonių, užpilkite tirpintu sviestu, gerai išmaišykite ir dėkite į formą. Pagrindą formuokite nelabai storą, trupinius gerai paspauskite rankomis ar šaukštu, nepamirškite suformuoti ir aukštesnių kraštų, taip tortas ne tik lengviau išsiims, bet ir gražiau atrodys. Suformavę pagrindą dėkite jį su visa kepimo forma į šaldytuvą ar kamerą bent pusvalandžiui, kad sutvirtėtų.

 

2. Kol pagrindas tvirtėja, pasiruoškite kremą. Užpilkite želatiną vandeniu ir atidėkite į šalį išbrinkti apie 10–15 min., kol grūdeliai sugers vandenį. Kol želatina brinksta, atskirame inde gerai išsukite (galite naudoti ir plakiklį) karamelizuotą kondensuotą pieną su maskarpone. Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų (tam būtinai naudokite ne šaltą, o kambario temperatūros grietinėlę) ir ją lėtai įmaišykite į karamelės kremą.

3. Išbrinkusią želatiną ant garų ar labai nedidelės ugnies ištirpinkite, kol neliks grūdelių, bus tik skystis (jokiais būdais jo neužvirinkite, nes nestings). Leiskite trumpam pravėsti, tada įdėkite į želatiną porą šaukštų kremo, gerai išsukite ir pamažu maišant pilkite į pasiruoštą karamelinį kremą (pradžiai įmaišykite porą šaukštų į želatiną tam, kad želatina geriau pasiskirstytų ir nesušoktų).

4. Pasiruoštą kremą pilkite ant sutvirtėjusio pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą bent 3–4 val., dar geriau – pernakt.

5. Viršutiniam karamelinio užpilo su karamelizuotais riešutais sluoksniui keptuvėje ištirpinkite cukrų, sudėkite sviestą, vėl ištirpinkite, įdėkite druskos, išmaišykite ir pilkite ant sutvirtėjusio torto viršaus, apibarstyto riešutais. Palaukite, kol karamelė sustings, ir galite ragauti.

Galite pradžioje riešutus įmerkti į karamelę ir palaukti tol, kol sustings ant kepimo popieriaus. Tada tiesiog beliks apdėlioti torto viršų riešutais ir galėsite nelieti karamelės ant viso paviršiaus, jei baiminatės, kad bus per saldu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis trispalvis tortas

Šventinis trispalvis tortas 8 asm.

Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“): Kepdama šį tortą labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

 

Karka su daržovėmis

Karka su daržovėmis 4 asm.

Kviečiame pasiruošti lietuvių mėgstamą patiekalą, kurio receptu TV laidoje pasidalino virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais 4 asm.

Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!

 

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos 4 asm.

Kviečiame gaminti patiekalą, vadinamą „netikru zuikiu“ – taip, jam puikiausiai tinka ir paukštiena, o ne tik kiauliena!

 

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų!  Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

 

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais 6 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Šį veganišką pyragą labai lengva pasigaminti, o dar lengviau ir skaniau jį suvalgyti!

 

Veganinis vyšnių ir datulių keksas

Veganinis vyšnių ir datulių keksas 6 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu“: Tai minkštas ir drėgnas keksas, kuris yra saldus ne tik dėl naudoto cukraus, bet ir datulių. Toks derinys suteikia visai kitokį saldumą, o jį subalansuoja vyšnių rūgštelė. Linų sėmenys ne tik praturtina kepinį, bet padeda sukurti reikiamą tekstūrą.

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena 8 asm.

Taip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko.

 

Antiena su aštriu šokolado padažu

Antiena su aštriu šokolado padažu 2 asm.

Jei mėgstate antieną, tačiau jau esate prisiragavę tradicinių patiekalų, išbandykite šį. Įdomus derinys su juoduoju šokoladu atskleis visai kitokį antienos skonį. O jei mieliau renkatės kitokią paukštieną, aštrus šokolado padažas puikiai papildys vištienos troškinį ar net ryžių garnyrą.

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra 6 asm.

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką