Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.8 5 / 12
Jau įvertinote šį receptą

Plikyta duona

Plikyta duona
Fotolia nuotr. / Plikyta duona

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 4 st. 3 st. viso grūdo ruginių ir 1 st. aukščiausios rūšies kvietinių
  • Kmynai 1 valg. š.
  • Vanduo 600 ml verdantis
  • Ruginis raugas 250 ml
  • Cukrus 3 valg. š.
  • Druska 2 arbat. š.
  • Medus 1 valg. š. natūralus
  • Ruginis salyklas 1 valg. š.
  • Aliejus 1 arbat. š.

Kaip gaminti

1. Ruošiant tešlą plikytai duonai miltai užplikomi verdančiu vandeniu. Plikinį reikia pasiruošti iš vakaro. Dubenyje sumaišykite 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų ir šaukštą kmynų, maišydama supilkite į miltus 600 ml verdančio vandens. Palikite atvėsti. Į atvėsusį plikinį įmaišykite ruginį raugą ir palikite rūgti 12 val.

2. Į paruoštą plikinį suberkite po stiklinę viso grūdo ruginių ir aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 3 šaukštus cukraus ir 2 šaukštelius druskos, įmaišykite natūralų medų ir ruginį salyklą.

3. Minkykite tešlą rankomis, kol taps blizgi ir atšoks nuo dubens kraštų. Suformuokite kepaliuką, įdėkite į aliejumi išteptą formelę ir kildinkite 3 val. 25 °C temperatūroje.

4. Kai tešla pakils, pašaukite skardą į 250 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 15 min., taip susiformuos duonos pluta. Sumažinkite temperatūrą iki 200 °C ir kepkite dar apie 30 min. Iškepusią duoną išimkite iš formelės, patepkite vandeniu, uždenkite šluoste ir palikite atvėsti.

Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“

Kategorijos

 

Daugiau receptų

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šios Vokietijoje garsios šventės Oktoberfest proga pagamintos kopūstų salotos itin tinka į dešrainius, bet dera ir prie kitų mėsiškų patiekalų.

Vištiena citrininiame padaže

Vištiena citrininiame padaže 3 asm.

Šį patiekalą Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė.

Silkės ir keptų bulvių salotos

Silkės ir keptų bulvių salotos 1 asm.

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė gan neįprastas salotas.

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale 4 asm.

„Skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, tinklaraščio Nidos receptai autorė. Patiekalas, kurį ji pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį.

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais 6 asm.

Sodraus skonio, pikantičko čatnio skanaukite su sūriais, mėsa, jis tinka prie labai daug ko. Šaldytuve šis čatnis išsilaikys apie mėnesį.

Šaltalankių džemas

Šaltalankių džemas 4 asm.

Šis džemas puikiai tiks ir arbatai, ir originaliems desertams ruošti, pyragams pertepti.

Šildanti šaltalankių arbata

Šildanti šaltalankių arbata 2 asm.

Nuostabus gėrimas, kuris sušildys, pakels nuotaiką ir apdovanos puikiu skoniu. Paruošti itin paprasta!

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai 4 asm.

Netikėtas sveikuoliškas patiekalas, kuris patiks visiems daržovių gerbėjams, pasiilgusiems ko nors naujo.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Cukinijų makaronai su pomidorais 4 asm.

Itin lengvas ir gaivus patiekalas, o „makaronai“ šįkart atsiduria kabutėse, mat jie gaminami iš cukinijų!

Baravykų ir voveraičių sriuba

Baravykų ir voveraičių sriuba 4 asm.

Tai nuostabi, itin kvapni miško grybų sriuba, kurios receptu pasidalino TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Gian Luca Demarco.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką