Dabar populiaru
12 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 2.8 5 / 9
Jau įvertinote šį receptą

Plikytų pyragaičių tortas „Krokembušas“

Plikytų pyragaičių tortas „Krokembušas“
Restorano archyvo nuotr. / Plikytų pyragaičių tortas „Krokembušas“

Šį įspūdingą skanėstą projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė prancūziškos virtuvės restoranas „Astorija Brasserie“  Vilniuje.

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Vanduo 460 ml 375 ml plikytų pyragaičių tešlai ir 85 ml karamelei
  • Sviestas 150 g supjaustyto gabalėliais; plikytų pyragaičių tešlai
  • Druska 5 g plikytų pyragaičių tešlai
  • Cukrus 390 g 10 g plikytų pyragaičių tešlai, 50 g vanilės kremui ir 330 g karamelei
  • Miltai 185 g 175 g plikytų pyragaičių tešlai ir 10 g vanilės kremui
  • Kiaušiniai 5 vnt. plikytų pyragaičių tešlai
  • Pienas 250 ml vanilės kremui
  • Kiaušinių tryniai 3 vnt. vanilės kremui
  • Kukurūzų krakmolas 10 g vanilės kremui
  • Vanilės lazdelė 1 vnt. vanilės kremui

Kaip gaminti

Iškepkite plikytos tešlos pyragaičius:

1. Sviestą, cukrų ir druską ištirpdykite kartu su vandeniu puode ant mažos ugnies.

2. Įmaišykite miltus ir kaitinkite kelias minutes nuolat maišant, kol masė taps vientisa.

3. Leiskite tešlai šiek tiek pravėsti ir palaipsniui įmaišykite plaktus kiaušinius. Dar kartą gerai išplakite. Masė turi būti vientisa ir „šilkinė“.

4. Paruoštą masę supilkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo skardos išspauskite 2,5–3 cm skersmens rutuliukus.

5. Kepkite 180–200 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol išsipūs ir gražiai apskrus. Išėmus iš orkaitės, atvėsinkite kambario temperatūroje.

Paruoškite vanilės kremą:

1. Pieną užvirinkite su išilgai perpjauta vanilės lazdele.

2. Cukrų, kiaušinių trynius, miltus ir krakmolą gerai išmaišykite. Trečdalį karšto pieno supilkite į gautą masę ir gerai suplakite mentele ar šluotele. Šią masę supilkite į likusį pieną ir ant mažos ugnies toliau plakite, kol sutirštės.

3. Nuėmus puodą nuo ugnies, uždenkite plėvele ir atvėsinkite.

Pagaminkite karamelę:

1. Vandenį su cukrumi kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sirupas paruduos ir taps auksinės spalvos.

Surinkite tortą:

1. Iš kieto kartono pasiruoškite kūgio formą, ant kurios lipdysite plikytus pyragėlius.

2. Plikytos tešlos pyragėlius užpildykite vanilės kremu.

3. Merkite juos į skystą karamelę ir lipdykite ant kūgio.

4. Puošti galite karamelės siūlais, uogomis, gėlėmis ar šokoladine glazūra.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“

Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Jakitori“ (japoniškai 焼き鳥, paraidžiui „kepta paukštiena“) – japoniškas vištienos patiekalas, tinkantis pavasarėjančiai Lietuvai ir pradedantiems kepsnių sezoną. Jį galima kepti ir ant kepsninės, ir orkaitėje. Dabar Lietuvoje visko gausi – net bambukinių iešmelių. Bus visai kaip Japonijoje.

Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais

Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais 8 asm.

Burokėliai ir grikiai saldžiame kepinyje? Taip, perskaitėte teisingai! Tiesą sakant, bus žmonių, kurie skanaudami šio kepinio, dalies jo ingredientų niekaip neatspės. Išbandykite šį pyragą – iškepti jį tikrai nesudėtinga, tik vieną pasiruošimo darbą teks atlikti iš vakaro. Receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms 8 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.

 

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis 6 asm.

Geram brauniui daug nereikia: vos 10 min. paruošimo ir 25–30 min. orkaitėje. 

 

Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai

Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai 2 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Žemoje temperatūroje keptus burokėlius ar kitas daržoves galite naudoti kaip garnyrus prie mėsos ir žuvies patiekalų, kaip sudėtinę dalį salotoms arba valgyti pasibarsčius ant viršaus, pavyzdžiui, ožkos sūrio ir skrudintų riešutų.

Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi

Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi 4 asm.

Puikus vienos skardos karštas patiekalas šventiniam stalui. Ypatingo skonio mėsai suteikia glajus.

 

Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos

Kreminės žirnelių, šoninės ir čederio sūrio salotos 4 asm.

Tai gaivesnė, ryškesnė, šiek tiek sveikesnė tradicinės mišrainės versija.

 

Įdarytos kiaušinių puselės su „prosciutto“ traškučiu

Įdarytos kiaušinių puselės su „prosciutto“ traškučiu 6 asm.

Šis elegantiškas užkandis tinka ne tik šventinę dieną, bet ir rytą po jos, kuomet ant stalo lieka daug nesuvalgytų virtų kiaušinių.

Lengvai paruošiamas kokosinis kremas

Lengvai paruošiamas kokosinis kremas 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Kokosai – pavojingas riešutas, mat kasmet pasaulyje ši krentanti palmės bomba užmuša apie 150 žmonių. Bet jis gali ir išgelbėti gyvybes – anot įvairių šaltinių, Antrajame pasauliniame kare Ramiajame vandenyne šviežias kokoso vanduo, esant būtinybei, būdavo perpilamas sužeistiems kariams vietoj kraujo. Kol kas Lietuvoje kokoso riešutai ant galvų nekrenta ir jie labiau tinkami gastronomijai. Kaip ir šiame tradiciniame azijietiškame deserte.

Žymės: desertas, Kokosai
Neminkyta duona su ruginiais miltais

Neminkyta duona su ruginiais miltais 4 asm.

Duonos kepimas namuose pastaraisiais metais yra „ant bangos“. Tai nestebina, nes savo rankomis suformavus ir iškepus kepaliuką duonos, apima neprilygstamas pasididžiavimo savimi džiaugsmas, o kur dar pats kepinys – kvapnus, traškia plutele ir minkštu vidumi. Išsikepkite duonos, kuriai prireiks gana ilgos fermentacijos, tačiau neturėsite jokio vargo su tešlos minkymu! Šiuo receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką