Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Prancūziškas migdolinis pyragas Trijų Karalių šventei

Prancūziškas migdolinis pyragas
Vida Press nuotr. / Prancūziškas migdolinis pyragas

Su Trijų Karalių švente daugeliui baigiasi žiemos švenčių laikotarpis – atsisveikiname su eglutėmis ir puošmenomis, noriai ar nenoriai grįžtame į kasdienę rutiną. O kad tas atsisveikinimas su šventėmis būtų lengvesnis, Trijų Karalių dienai galima išsikepti prancūzišką pyragą su migdolų įdaru. Jam naudosime pirktinę tešlą, tad darbo nebus daug, o rezultatas maloniai nustebins!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Pirmiausia gaminame migdolų įdarą. Nemažame dubenyje šaukštu (galite naudoti ir virtuvės kombainą) sumaišome maltus migdolus, cukrų, druską ir nutarkuotą apelsino žievelę. Sudedame sviestą ir sumaišome, kad jis visiškai susijungtų su sausaisiais ingredientais. Galiausiai po vieną mušame kiaušinius, pilame vanilės ekstraktą ir romą, išmaišome. Mišinys turėtų būti vientisas, minkštas. Pridengiame jį maistine plėvele ir pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.

2. Plačią kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Ant miltais pabarstyto paviršiaus pusę šaldytos tešlos iškočiojame 23-24 cm skersmens apkritimą – tam galite naudoti didelę lėkštę ar puodo dangtį, kurį tiesiog apipjausite peiliu. Atsargiai perkelkite gautą tešlos apskritimą ant skardos, pridenkite kepimo popieriumi ir skardą su tešla dėkite į šaldytuvą. Su tešla stenkitės dirbti vikriai, nereikia, kad ji visiškai „išsileistų“.

4. Lygiai taip pat iškočiokite ir antrą tešlos apkritimą, jį dėkite ant šaldytuve esančio pirmojo, apdengto kepimo popieriumi ir leiskite pašalti apie 30 min.

4. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir migdolinį įdarą, nuimkite viršutinį tešlos apskritimą ir kepimo popierių, kad ant skardos liktų tik vienas tešlos apkritimas, ant jo dėkite visą įdarą ir išlyginkite, palikdami nepadengtus maždaug 3 cm krašto. Įdarą palyginkite, kad gultų vienodu sluoksniu. Jei naudojate, kurioje nors vietoje į įdarą įsmeikite visą migdolą ar cukruotą vaisių.

 

6. Paliktąjį laisvą tešlos kraštą patepkite vandeniu, o tuomet klokite ant viršaus antrąjį tešlos apskritimą ir labai gerai apspaudykite kraštus. Dabar galite pasirinkti – iki šio etapo paruoštą pyragą galima pernakt palaikyti šaldytuve ir kepti tik kitą dieną, tačiau galite šauti į orkaitę ir iškart.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Kol orkaitė kaista, neaštriu peiliu galite dekoruoti pyrago viršų – gražu bus, jei skersai ir išilgai (tačiau negiliai) subraižysite pyrago viršų, taip suformuodami rombų raštą. Tada suplakite aptepimui skirtą kiaušinio trynį ir pieną bei aptepkite šiuo mišiniu pyrago viršų. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite pyrago viršuje skylutes, kad turėtų per kur išeiti garas.

7. Kepkite pyragą 30 min., kol viršus bus auksiškai rudas. Jei kepant matysis, jog skanėstas ypač pučiasi, pradarykite orkaitę ir dar poroje vietų bakstelkite višutinį tešlos sluoksnį peiliu. Išimkite kepinį iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių. Skanaukite dar kiek šiltą ar kambario temperatūros.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Orkaitėje keptos daržovės su klevų sirupo-garstyčių glajumi

Orkaitėje keptos daržovės su klevų sirupo-garstyčių glajumi 4 asm.

Šios tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės keptos daržovės gali tapti ir lengvu savarankišku patiekalu, ir garnyru prie keptos mėsos. Išbandykite, kaip jums labiau patiks!

 

Kalėdiniai baltojo šokolado triufeliai

Kalėdiniai baltojo šokolado triufeliai 6 asm.

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės triufeliai gali tapti ir puikia šventinio stalo puošmena, ir saldžia dovana. 

Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu

Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu 6 asm.

Lietuviams taip gerai pažįstamą ir mėgstamą kiaulienos nugarinę šiame Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės („Ant medinės lentelės“) recepte nuostabiai papildo apelsininis padažas.

Šventinis sūrio rutulys su riešutais ir spanguolėmis

Šventinis sūrio rutulys su riešutais ir spanguolėmis 6 asm.

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė („Ant medinės lentelės“): Sūrio rutulys galėtų būti visai neįdomus ir paprastas užkandis, bet apvoliotas smulkintose pistacijose, karijų riešutuose, spanguolėse ir česnako laiškuose kuria visai kitokį įspūdį

Keksas su cukatais ir šokoladiniu glajumi

Keksas su cukatais ir šokoladiniu glajumi 6 asm.

Išbandykite nuostabų drėgną ir kvapnų keksą, kurio receptu dalijasi profesionalus konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas. 

 

Jaučio liežuvis su „Salsa Verde“ padažu ir bulvių salotomis

Jaučio liežuvis su „Salsa Verde“ padažu ir bulvių salotomis 4 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Šis patiekalas, kuris puikiai įsikompnuos ir ant Kalėdų stalo, jungia puikiai pažįstamus ir įdomesnius ingredientus. Receptą išJennifer McLagan knygos „Odd Bits“ išbandė tinklaraštininkė Laura, dabar ryžkitės ir jūs!

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Putpelės mane sužavėjo dar keliaujant po Prancūziją. Miniatiūrinis paukštelis, kuris telpa į vyriškos rankos saują, atrodo, turės vien vaizdą, ir jokios mėsos pasistotinimui, tačiau anaiptol taip nėra! Tad tiems, kas šventes švnčia mažesnėje kompanijoje, o ir tiems, ko negąsdina riebaluotos rankos ir kauliukų dorojimas, šis patiekalas tikrai patiks.

 

Veganiškas citrusinis pyragas su aguonomis

Veganiškas citrusinis pyragas su aguonomis 6 asm.

Gaivus pyragas su apelsinais ir citrinom, saldintas kokosų cukrum, su speltos miltais ir citrininiu kokosų sviesto glajumi. O šventinį akcentą suteikia su citrusais tobulai derančios aguonos!  Receptu dalinasi tinklaraštis  Follow your spoon

 

Kalėdinė bananų duona su spanguolėmis, riešutais ir aguonomis

Kalėdinė bananų duona su spanguolėmis, riešutais ir aguonomis 6 asm.

Bananinė duona gali kvepėti Kalėdomis! Ne kartą išbandytą ir seniai pamėgtą savo receptą šį kartą iškvėpinau meduolių prieskoniais bei praturtinau spanguolėmis, riešutais, aguonomis – ingredientais, kurie labiausiai primena Kalėdas. Bazinį bananų duonos receptą dažnai pritaikau prie sezono, šventės ar savo namiškių norų.

Veganiškas plovas su avinžirniais ir spanguolėmis

Veganiškas plovas su avinžirniais ir spanguolėmis 1 asm.

Follow your spoon: Tai sotus, turtingas prieskonių, spalvingas ir pikantiškas rudųjų basamati ryžių plovas su avinžirniais ir spanguolėmis. Gal atrodo kiek keistas derinys, bet tikrai labai skanus!

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką