Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Puri speltų miltų duona

„Brioche“ duona
Vida Press nuotr. / „Brioche“ duona

Siūlome išsikepti purios „brioche“ duonos, tačiau atiduodame ir duoklę sveikai mitybai – kepsime ją iš speltų miltų.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Užpilkite razinas šiltu vandeniu ir leiskite pabrinkti.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite 120 ml vandens ir mieles, palaukite, kol mielės ištirps. Supilkite medų, abiejų tipų miltus, nutarkuotą apelsino žievelę ir pradėkite minkyti, minkykite kelias minutes, o tada suberkite druską ir įpilkite dar šilto vandens, kantriai minkykite, kol tešla taps elastinga (šį darbą galite patikėti ir elektriniam prietaisui, tačiau atliksite jį ir rankomis).

3. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir po kelis meskite į tešlą nenustodami minkyti, tešla turi išlikti elastinga, tačiau nuo sviesto ji kiek suminkštės, taps riebesnė.

4. Nusunkite razinas ir suberkite į tešlą, dar kiek paminkykite, kad jos tolygiai pasiskirstytų.

5. Dėkite tešlą į dubenį, pridenkite medžiaginiu virtuvės rankšluostėliu ir leiskite pabūti šilumoje 30 min. Tuo metu sviestu kruopščiai ištepkite pailgą kepimo formą aukštais kraštais (skirtą keksams ir/ar duonai kepti).

6. Padalinkite tešlą į 3, 6 ar 8 dalis, suformuokite rutulius ir dėkite juos į kepimo formą – jei 3, tuomet vieną greta kito, jei 6 ar 8, tuomet 2x3 arba 2x4.

 

7. Dėkite kepimo formą su tešla į šiltą vietą leiskite pabūti ten 2–3 valandas, kol tešla akivaizdžiai išsipūs.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pakilusią duoną švelniai patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite cukrumi.

9. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min., arba kol viršus bus auksiškai rudas. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.

Valgykite vieną, su džemu, su sviestu, galite pjaustyti plonomis riekėmis ir paskrudinti. Tokia duona, suvyniota į rankšluostėlį, išliks skani 2–3 dienas.

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Aguonų pyragas su mandarinais

Aguonų pyragas su mandarinais 6 asm.

Šis pyragas suvienija 2 nuostabius ingredientus, siejamus su žiema ir su Kalėdomis, – mandarinus bei aguonas. Kepkite ir ragaukite!

 

Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais 6 asm.

Šį pyragą galima vadinti tikru paskutinės minutės pasiūlymu Kalėdoms, mat jo nereikia brandinti, pertepti ar ypatingai dekoruoti. Paprasta, tačiau neprasta! 

 

Šaldytų uogų ir burokėlių kokteilis

Šaldytų uogų ir burokėlių kokteilis 2 asm.

Šis ryškiai rausvas kokteilis nustebina ne tik spalva, bet ir skoniu, verta išbandyti!

 

Energijos suteikiantis obuolių kokteilis

Energijos suteikiantis obuolių kokteilis 1 asm.

3 populiarių vaisių derinys sukuria puikaus skonio, gerai atgaivinantį ir energijos suteikiantį gėrimą.

 

Gaivus mėtinis gėrimas

Gaivus mėtinis gėrimas 2 asm.

Tai puikus gaivinantis kokteilis po šventinio maratono visai šeimynai.

 

Žaliasis kivių kokteilis su špinatais

Žaliasis kivių kokteilis su špinatais 1 asm.

Ryškaus skonio, labai gaivus kokteilis padės detoksikuoti organizmą, jei kurį laiką šiek tiek piktnaudžiavote maistu.

 

Įdaryta vištos krūtinėlė su aštriais karamelizuotais obuoliais

Įdaryta vištos krūtinėlė su aštriais karamelizuotais obuoliais 4 asm.

Jei ruošiatės šventei, šefas Ruslanas Bolgovas siūlo paruošti vištienos krūtinėlę, įdarytą moliūgų sėklomis, kuskuso kruopomis bei saulėje džiovintais pomidorais. „Sotu, lengva, šventiška“, – taip trumpai šį patiekalą apibūdina jis, prie įdarytos vištienos krūtinėlės rekomenduojantis aštrius karamelizuotus obuolius.

Šventinis riešutų vyniotinis su varške

Šventinis riešutų vyniotinis su varške 10 asm.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Gal Jums neteko varškės vyniotinio pavadinti tortu, bet manau, kad šį tikrai galima taip vadinti – nors jis neatrodo lyg tipiškas tortas, čia yra ir biskvitas, ir pertepimas, ir net papuošimas. Geriausia yra tai, jog gali būti, kad visų produktų, šiam tortui, jau turite namie, o pasigaminti jį yra labai paprasta, greita ir nereikalauja jokių ypatingų įrankių ar skardų, kurios gali būt jau užimtos kitais šventiniam stalui paruoštais patiekalais.

 

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas „Rosca de reyes“

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas „Rosca de reyes“ 10 asm.

Jolanta Vitkutė: Per Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, meksikiečiai tradiciškai su šeima arba draugais valgo karaliaus pyragą – „rosca de reyes“ – tai tarsi didžiulis sviestinės tešlos riestainis, gardintas cukruotais vaisiais ir aplietas cukraus glajumi. Bet smagiausia, jog jame suslapstytos plastikinės lėlytės! 

 

Kepti ankštiniai pipirai su brinzos sūriu

Kepti ankštiniai pipirai su brinzos sūriu 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Anądien parduotuvėje sūrių skyriuje žvilgsnis užkliuvo už bulgariškos brinzos. Tarpušventyje dažnai norisi paklaidžioti mažiau įprastų skonių vietose. Prisiminiau, kad Bulgarija buvo bene pirmasis mano „užsienis“ ir kad ši Balkanų šalis paliko daug skanių prisiminimų. Vienas iš jų – brinza įdaryti ir apkepti ankštiniai pipirai (bulgariškai – чушки бюрек).

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką