Dabar populiaru
15min be reklamos
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 11
Jau įvertinote šį receptą

Purių mielinių rutuliukų duona

Plėšoma rutuliukų duona
Vida Press nuotr. / Plėšoma rutuliukų duona

Auksinė plutelė, minkštas vidus, švelnus mielinio kepinio aromatas – visus šiuos malonumus patirsite, jei išsikepsite neįmantrios, tačiau labai gardžios mielinių rutuliukų duonos. Bus smagu ją plėšyti, jei norite, pertepkite rutuliukus sviestu ar mėgstamu džemu ir mėgaukitės prie arbatos, kakavos ar pieno puodelio.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje sumaišykite apie trečdalį miltų, kardamoną, muskato riešutą ir mieles.

2. Nedideliame prikaistuvyje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, pakaitinkite ir pamaišykite, kol cukrus ištirps. Skystis turi būti šiltas, bet nekarštas (jei pernelyg užkaito, atvėsinkite). Gautą skystį supilkite į miltų ir mielių mišinį, išmaišykite ir leiskite pastovėti apie 15 min.

3. Į pastovėjusį mišinį muškite kiaušinį, pilkite apelsinų sultis ir po truputį berdami likusius miltus, kai tik bus įmanoma, imkite minkyti. Šį darbą lengviau atliksite patikėję jį elektriniam aparatui, turinčiam minkymo antgalį, tačiau jei jo neturite, išminkysite ir rankomis, tik skirkite tam bent 10 min. Turite gauti gana minkštą, elastingą, nebelipnią tešlą.

4. Dėkite išminkytą tešlą į riebalais išteptą dubenį, pridenkite maistine plėvele ar virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite šiltoje vietoje dvigubai pakilti – tai užtruks nuo 1 iki 2 val.

5. Pakilusią tešlą perminkykite ant miltuoto paviršiaus, o tada gnaibykite gabaliukais ir voliokite iš jų maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Dėkite šiuos rutuliukus vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos ir miltais plonai pabarstytos skardos. Jei norite, galite iš rutuliukų dėlioti kokį tik norite objektą – gal vynuogės kekę, o gal peliuko Mikio galvą, kaip jums patinka!

 

6. Sudėlioję visus rutuliukus, dėkite skardą į šiltą vietą, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite dar 20–30 min. pakilti – tegul rutuliukai išsipučia.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kiaušinio baltymą išplakite su šaukštu vandens.

8. Pakilusių rutuliukų paviršių švelniai patepkite baltymo plakiniu ir, jei norite, pabarstykite aguonomis ir/ar sezamų sėklomis. Kepkite 15–20 min. arba kol viršus bus auksiškai rusvas.

9. Galite skanauti dar šiltų, nes susilaikyti sunku. Rutuliukai skaniausi tą pačią dieną, tačiau išliks valgomi ir per kitos dienos pusryčius.

 

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką