Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.3 5 / 3
Jau įvertinote šį receptą

Ruginė duona su spirgučiais

Ruginė duona su spirgučiais
Aidos Chlebinskaitės nuotr. / Ruginė duona su spirgučiais

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Ruginiai miltai 450 g visadaliai/ 150 g maišiniui ir 300 g tešlai
  • Kmynai 1 valg. š.
  • Cukrus 3 valg. š.
  • Druska 2 arbat. š.
  • Bulvės 2 vnt. vidutinio dydžio virtos
  • Vanduo 190 ml 65 ml - maišiniui ir 125 ml - tešlai
  • Raugas: paruoštas 125 ml

Kaip gaminti

Maišinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (kaip jį paruošti rasite čia: Naminės duonos raugas ), miltus ir vandenį.

2. Maišykite, kol išeisne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

Tešlos ruošimas

1. Šoninę supjaustykie šiaudeliais ir pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šiek tiek apskrus. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais, jei reikia – pasūdykite.

2. Į išrūgusį maišinį suberkite miltus, sugrūstas bulves, cukrų, druską, kmynus, supilkite vandenį, sukrėskite nuvarvintus spirgučius.

3. Tešlą minkykite rankomis (jas vis suvilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu, kol taps vienalytė. Suformuotą norimo dydžio kepaliuką dėkite į kepimo formą ir 3 valandas palaikykite šiltoje (apie 25 laipsnių) vietoje, kad pakiltų.

4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kep kite 15 minučių, kad susidarytų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių.

5. Iškepusį kepalėlį išimkite iš formos, o kad suminkštėtų pluta – apipurkškite vandeniu. Tuomet apdenkite skepeta ir palikite ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Kategorijos

Daugiau receptų

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šios Vokietijoje garsios šventės Oktoberfest proga pagamintos kopūstų salotos itin tinka į dešrainius, bet dera ir prie kitų mėsiškų patiekalų.

Vištiena citrininiame padaže

Vištiena citrininiame padaže 3 asm.

Šį patiekalą Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė.

Silkės ir keptų bulvių salotos

Silkės ir keptų bulvių salotos 1 asm.

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė gan neįprastas salotas.

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale 4 asm.

„Skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, tinklaraščio Nidos receptai autorė. Patiekalas, kurį ji pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį.

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais 6 asm.

Sodraus skonio, pikantičko čatnio skanaukite su sūriais, mėsa, jis tinka prie labai daug ko. Šaldytuve šis čatnis išsilaikys apie mėnesį.

Šaltalankių džemas

Šaltalankių džemas 4 asm.

Šis džemas puikiai tiks ir arbatai, ir originaliems desertams ruošti, pyragams pertepti.

Šildanti šaltalankių arbata

Šildanti šaltalankių arbata 2 asm.

Nuostabus gėrimas, kuris sušildys, pakels nuotaiką ir apdovanos puikiu skoniu. Paruošti itin paprasta!

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai 4 asm.

Netikėtas sveikuoliškas patiekalas, kuris patiks visiems daržovių gerbėjams, pasiilgusiems ko nors naujo.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Cukinijų makaronai su pomidorais 4 asm.

Itin lengvas ir gaivus patiekalas, o „makaronai“ šįkart atsiduria kabutėse, mat jie gaminami iš cukinijų!

Baravykų ir voveraičių sriuba

Baravykų ir voveraičių sriuba 4 asm.

Tai nuostabi, itin kvapni miško grybų sriuba, kurios receptu pasidalino TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Gian Luca Demarco.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką