Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.1 5 / 15
Jau įvertinote šį receptą

Ruginės karelų duonelės su ryžių įdaru – „Karjalan Piirakkat“

Ruginės karelų duonelės su ryžių įdaru
Ruginės karelų duonelės su ryžių įdaru / „Jogos mitybos“ nuotr.
Skaitysiu vėliau

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Ryžiai 250 g trumpagrūdžiai apvalieji - įdarui
  • Vanduo 625 ml 400 ml įdarui ir 225 ml šilto - tešlai
  • Pienas 600 ml 500 ml įdarui ir 100 ml užpilui
  • Druska 2 arbat. š. po šaukštelį įdarui ir tešlai
  • Cukrus 1 valg. š. įdarui
  • Sviestas 70 g 1 valg. š. įdarui ir 50 g užpilui
  • Miltai 350 g po 175 g pirmos rūšies kvietinių ir ruginių - tešlai
  • Kmynai 5 g malti - tešlai
  • Ryžių miltai: (kočiojimui) 1 valg. š.

Kaip gaminti

Tradicinis senovinis karelų užkandis - „Karjalan Piirakkat" šiais laikais yra paplitęs ir mėgiamas visoje Suomijoje. Šių duonelių tešla pagal senovinius papročius buvo minkoma tik iš ruginių miltų, vėliau tešlos ruošimo įpročiai kito: ruginius miltus iš dalies keitė kvietiniai, ryžių ar kitokie miltai. Pagal tuos pačius senuosius papročius įdaras buvo ruošiamas iš miežių ar įvairių grūdinių kultūrų miltų mišinio. Vėliau tradicinius įdaro ingredientus pakeitė ryžiai ar bulvės, o kai kur ir keptos morkos. Šios duonelės gali būti valgomos vienos kaip užkandis, prie sriubų, troškinių, o taip pat gali būti naudojamos kaip duonos pagrindas sumuštiniams: tepkite sviestą, uogienę ar kitokius mėgstamus užtepus.

Patarimas: Ryžių įdarą geriau pasiruoškite iš vakaro ir laikykite per naktį šaldytuve, kad visiškai sustingtų ir sutirštėtų.

1. Ryžius perplaukite, nukoškite ir leiskite nuvarvėti. Įdarui į puodą supilkite vandenį, pasūdykite, suberkite cukrų, sudėkite ryžius ir užkaiskite. Virkite apie 20 minučių retkarčiais pamaišydamos.

2. Supilkite pieną ir virkite nuolat maišydamos dar apie pusvalandį ar ilgiau, kol ryžiai visiškai išsileis, o įdaras pavirs į tirštą pudingą. Įmaišykite sviestą, puodą nukaiskite ir leiskite visiškai ataušti. Įdaras turi sustingti.

3. Tešlai miltus prasijokite, suberkite druską ir maltus kmynus. Po truputį pilkite šiltą vandenį ir užminkykite standžią tešlą. Tuomet ją uždenkite švaria virtuvine pašluoste ir atidėkite pusvalandžiui.

4. Padalykite tešlą į 10-12 vienodo dydžio gumulėlių ir iškočiokite plonyčiais apskritais 1 milimetro storio paplotėliais. Jei tešla limpa prie kočėlo ar stalviršio, pabarstykite ryžių miltais. Padalykite įdarą į tiek dalių, kiek pasiruošėte tešlos gumulėlių.

5. Į paplotėlio centrą šaukštu dėkite įdaro ir paskleiskite, palikdami po 2 cm kraštus neuždengtus. Pirštais užlenkite tešlos kraštus, suteikdami duonelei pailgą formą, o užlenktus kraštelius keliose vietose sugnybkite suformuodami raukinukus (žr. nuotrauką).

6. Orkaitę įkaitinkite iki 250-270 °C. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Dėkite po keletą duonelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-12 minučių arba kol įdaras pasidengs rusvomis dėmėmis.

7. Nedideliame puode užvirkite užpilui skirtą pieną su sviestu. Iškepusias duoneles ištraukite, gausiai aptepkite bei apšlakstykite virto pieno ir sviesto mišiniu (patogiausia būtų konditeriniu teptuku), sudėkite į dubenį ir uždenkite švaria virtuvine pašluoste, kad duonelės atidrėktų ir suminkštėtų.

Išeiga: apie 10-12 duonelių.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Kategorijos

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

 

Užsisakykite 15min naujienlaiškius