Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.3 5 / 12
Jau įvertinote šį receptą

Ruginės karelų duonelės su ryžių įdaru – „Karjalan Piirakkat“

Ruginės karelų duonelės su ryžių įdaru
„Jogos mitybos“ nuotr. / Ruginės karelų duonelės su ryžių įdaru

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Ryžiai 250 g trumpagrūdžiai apvalieji - įdarui
  • Vanduo 625 ml 400 ml įdarui ir 225 ml šilto - tešlai
  • Pienas 600 ml 500 ml įdarui ir 100 ml užpilui
  • Druska 2 arbat. š. po šaukštelį įdarui ir tešlai
  • Cukrus 1 valg. š. įdarui
  • Sviestas 70 g 1 valg. š. įdarui ir 50 g užpilui
  • Miltai 350 g po 175 g pirmos rūšies kvietinių ir ruginių - tešlai
  • Kmynai 5 g malti - tešlai
  • Ryžių miltai: (kočiojimui) 1 valg. š.

Kaip gaminti

Tradicinis senovinis karelų užkandis - „Karjalan Piirakkat" šiais laikais yra paplitęs ir mėgiamas visoje Suomijoje. Šių duonelių tešla pagal senovinius papročius buvo minkoma tik iš ruginių miltų, vėliau tešlos ruošimo įpročiai kito: ruginius miltus iš dalies keitė kvietiniai, ryžių ar kitokie miltai. Pagal tuos pačius senuosius papročius įdaras buvo ruošiamas iš miežių ar įvairių grūdinių kultūrų miltų mišinio. Vėliau tradicinius įdaro ingredientus pakeitė ryžiai ar bulvės, o kai kur ir keptos morkos. Šios duonelės gali būti valgomos vienos kaip užkandis, prie sriubų, troškinių, o taip pat gali būti naudojamos kaip duonos pagrindas sumuštiniams: tepkite sviestą, uogienę ar kitokius mėgstamus užtepus.

Patarimas: Ryžių įdarą geriau pasiruoškite iš vakaro ir laikykite per naktį šaldytuve, kad visiškai sustingtų ir sutirštėtų.

1. Ryžius perplaukite, nukoškite ir leiskite nuvarvėti. Įdarui į puodą supilkite vandenį, pasūdykite, suberkite cukrų, sudėkite ryžius ir užkaiskite. Virkite apie 20 minučių retkarčiais pamaišydamos.

2. Supilkite pieną ir virkite nuolat maišydamos dar apie pusvalandį ar ilgiau, kol ryžiai visiškai išsileis, o įdaras pavirs į tirštą pudingą. Įmaišykite sviestą, puodą nukaiskite ir leiskite visiškai ataušti. Įdaras turi sustingti.

3. Tešlai miltus prasijokite, suberkite druską ir maltus kmynus. Po truputį pilkite šiltą vandenį ir užminkykite standžią tešlą. Tuomet ją uždenkite švaria virtuvine pašluoste ir atidėkite pusvalandžiui.

4. Padalykite tešlą į 10-12 vienodo dydžio gumulėlių ir iškočiokite plonyčiais apskritais 1 milimetro storio paplotėliais. Jei tešla limpa prie kočėlo ar stalviršio, pabarstykite ryžių miltais. Padalykite įdarą į tiek dalių, kiek pasiruošėte tešlos gumulėlių.

5. Į paplotėlio centrą šaukštu dėkite įdaro ir paskleiskite, palikdami po 2 cm kraštus neuždengtus. Pirštais užlenkite tešlos kraštus, suteikdami duonelei pailgą formą, o užlenktus kraštelius keliose vietose sugnybkite suformuodami raukinukus (žr. nuotrauką).

6. Orkaitę įkaitinkite iki 250-270 °C. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Dėkite po keletą duonelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-12 minučių arba kol įdaras pasidengs rusvomis dėmėmis.

7. Nedideliame puode užvirkite užpilui skirtą pieną su sviestu. Iškepusias duoneles ištraukite, gausiai aptepkite bei apšlakstykite virto pieno ir sviesto mišiniu (patogiausia būtų konditeriniu teptuku), sudėkite į dubenį ir uždenkite švaria virtuvine pašluoste, kad duonelės atidrėktų ir suminkštėtų.

Išeiga: apie 10-12 duonelių.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Kategorijos

Daugiau receptų

Greiti riešutų sviesto saldainiai

Greiti riešutų sviesto saldainiai 3 asm.

Follow your spoon: Šių saldainių gaminimas nereikalauja didelių pastangų, užtruksite tik kelias minutes, o desertu galėsite mėgautis visą savaitę ar net ilgiau!

 

Veganiški su tahiniu marinuoti orkaitėje kepti kalafiorai

Veganiški su tahiniu marinuoti orkaitėje kepti kalafiorai 2 asm.

Follow your spoon: Tokie kepti kalafiorai gali būti puikus lengvas užkandis ar garnyras prie pietų ar vakarienės patiekalo. Gaminimo eiga labai paprasta, o rezultatas neapsakomai skanus!

 

Jautienos troškinys su meksikietiškais akcentais

Jautienos troškinys su meksikietiškais akcentais 1 asm.

Šis patiekalas puikiai tiks tiems, kas mėgsta pavalgyti kiek sočiau. Troškinį paruošti truks vos apie 20 minučių.

 

Veganiški kakaviniai speltų miltų sausainiai

Veganiški kakaviniai speltų miltų sausainiai 4 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Speltų miltai, kokybiška kakava ir, netikėtumas, ingredientų „surišimui“ naudojamas avinžirnių nuoviras – tai 3 pagrindiniai ingredientai, be kurių ruošdami šių skanėstų tešlą neišsiversite. Visa kita nesunkiai rasite savo virtuvės spintelėse. Darbo nedaug, tad raitokitės rankoves ir pirmyn!

Kiniški virtiniai su vištienos ir krevečių įdaru

Kiniški virtiniai su vištienos ir krevečių įdaru 4 asm.

Kviečiame išbandyti kiniškus virtinius „jiaozi“, itin įmantrių ingredientų jiems neprireiks, o egzotikos dvelksmas ant stalo garantuotas.

Grikių ir pūstų ryžių granola

Grikių ir pūstų ryžių granola 4 asm.

FeedMySister.comTraškūs grikiai, lengvi pūsti ryžiai, cinamonas, mėgstami riešutai kartu su riešutiniu jogurtu, klevų sirupu ir mėgstamais vaisiais.

Orkaitėje kepti topinambai su čiobreliais

Orkaitėje kepti topinambai su čiobreliais 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Anksčiau ne kartą esu ragavęs topinambų salotų. Šįkart nutariau išbandyti karštą patiekalą. Lengvai pagaminamas ir skanus. Prie švelnaus topinambų skonio ypač dera čiobreliai.

 

Veganiškas sotus daržovių troškinys

Veganiškas sotus daržovių troškinys 1 asm.

Tokį troškinį paruošite vos per 15-20 minučių, per tą laiką lengvai spėdami dar ir susiruošti į darbą. O pašildytas per pietus jis bus lygiai toks pat skanus.

 

Lazdyno ir migdolų riešutų pyragas su kreminio sūrio įdaru ir šviežiomis uogomis

Lazdyno ir migdolų riešutų pyragas su kreminio sūrio įdaru ir šviežiomis uogomis 8 asm.

Išbandykite šį nekasdienį desertą, kurio receptu dalinasi konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas.

 

Prabangus šokoladinis tortas su granatais

Prabangus šokoladinis tortas su granatais 10 asm.

Vargu, ar kas gali nukonkuruoti šokoladinį tortą, tam ypač entuziastingai pritars visi šokolado gerbėjai! O jei tortas ne tik skanus, bet ir gražus, nieko geresnio ir neįmanoma įsivaizduoti. Vos tik pasitaikys tinkama proga, pasigaminkite nuostabų tortą, kurį savo „Tortų knygoje“ siūlo Justina Ramanauskienė. Šiek tiek darbo bus, bet nepasigailėsite, o ir komplimentų jūra garantuota!

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką