Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 1.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Šventinis varškės pyragas su migdolų pagrindu ir spanguolių putėsiais

Varškės tortas su spanguolių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. / Varškės tortas su spanguolių putėsiais

Nida Degutienė (Nidos receptai): Spanguolės. Jos yra žiemos sezono žvaigždės! Spanguolių man visuomet parūpina mama. Ji – uogų rinkimo čempionė!

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Pasigaminkite pyrago pagrindui skirtus sausainius: sumaišykite visus ingredientus išskyrus tiripintą sviestą. Baltymo plakti nereikia, tiesiog viską sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išsukite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą lipnų rutulį. Suplokite rutulį į paplotėlį ir įsukę į maistinę plėvelę įdėkite į šaldytuvą. Palikite bent pusvalandžiui, kol sustings.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170C laipsnių temperatūros. Tarp dviejų pergamentinio popieriaus gabalėlių iškočiokite plonytį diską (forma visai nesvarbi – visvien iškepusį dielį sausainį laužysite ir malsite). Kepkite apie 15 min., kol gražiai paruduos, sukietės, švelniai apskrus. Išimkite ir visiškai atvėsinkite. Tada sulaužykite gabalėliais. Šią dalį galite pasigaminti iš anksto, likus dienai ar kelioms iki pyrago kepimo.

3. Migdolų sausainio gabalėlius sudėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir sutrupinkite iki trupinėlių, supilkite tirpintą sviestą, ir pulsuojančiu rėžimu sukite, kol gausis riebūs trupiniai, primenantys šlapią smėlį.

4. Gautu mišiniu išklokite apvalios kepimo formos (18-20 cm skersmens) dugną, ištiestą pergamentinio popieriaus gabalėliu. Stiklinaite, turinčia lygų dugną, gerai prispauskite trupinius prie kepimo formos dugno, suformuodami tolygų pagrindą. Kadangi varškės pyragą kepsite karšto vandens vonelėje, visą kepimo formą (apačią ir šonus) sandariai apvyniokite bent dviem sluoksniais aliuminio folijos. Padėkite vėsiai, kol gaminsite varškės sluoksnį, kad pagrindas sukietėtų.

 

5. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite visus varškės sluoksniui reikalingus ingredientus ir išsukite lėtomis apsukomis, tik kol susijungs tarpusavyje. Jokiu būdu neplakite ilgai ir intensyviai, antraip kepant pyragas iškils, o paskui susmegs, o jums reikia lygaus paviršiaus!

6. Įkaitinkite orkaitę iki 150C laipsnių temperatūros. Ant paruošto pagrindo išliekite varškės masę, tada formą su pyragu statykite į kitą, didesnį gilų indą ir į tą indą pripilkite verdančio vandens, maždaug iki pusės kepimo formos kraštų. Kepkite apie 45 minutes, arba truputį ilgiau, jei varškės masė nesutvirtėjo per tokį kepimo laiką.

7. Išjunkite orkaitės kaitrą ir palikite pravėsti pradarę orkaitės dureles. Išimkite pyragą ir pilnai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą bent 1-2 valandoms, kad visiškai atšaltų.

8. Pagaminkite spanguolių putėsius: spanguoles, citrinos sultis ir cukrų suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite (šaldytų spanguolių atšildyti nebūtina). Pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps, o spanguolių odelės sutrūkinės, išbėgs sultys. Pertinkite visą masę per sietelį, kad neliktų odelių, o masė būtų tarsi tiršta piurė. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palaukite, kol ji visiškai išbrinks. Tada švelniai pakaitinkite išbrinkusią želatiną (tik labai atsargiai, kad skystis neužvirtų – antraip želatina praras savo savybes) ir supilkite į dar šiltą spanguolių piurė (jei spanguolės jau atšalo, galite jas šiek tiek pašildyti). Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti.

 

9. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir dalimis (per tris kartus) dėkite spanguolių masę, atsargiai maišydami. Šiuos putėsius supilkite ant iškeptos varškės masės ir gerai sušaldykite šaldytuve (geriausia, jei laikysite apie 12 valandų arba per naktį).

10. Papuošimui galite naudoti „apšarmojusias“ spanguoles: uogas pavilgykite kiaušinio baltyme ir apvoliokite baltame cukruje, palikite išdžiūti.

11. Marcipano žvaigždutes gaminkite taip: rankomis arba virtuviniu kombainu sumaišykite marcipaną ir cukraus pudrą, o tada dalimis pilkite citrinos sultis, minkydami ir žiūrėdami, kada konsitencija bus tinkama kočioti. Iškočiokite masę ant darbastalio ir formele išspauskite žvaigždutes.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Kalėdinis mielinis vyniotinis su aguonomis

Kalėdinis mielinis vyniotinis su aguonomis 8 asm.

Mieliniai kepiniai su aguonomis – tikrų tikriausia lietuviška Kalėdų stalo klasika. Išbandykite puikų receptą iš knygos „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“.

 

Kalėdinė kepta antis su grikiais ir vaisiais

Kalėdinė kepta antis su grikiais ir vaisiais 6 asm.

Jei esate tradicinio vaišių stalo gerbėjai, jus sudomins nuostabus receptas iš knygos „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“.

Šokoladinis varškės vyniotinis

Šokoladinis varškės vyniotinis 6 asm.

Išbandykite skanėstą, kuris primena daugelio mėgstamą „Kuršėnų“ vyniotinį. Jo receptu dalinasi TV laidų vedėjas, profesionalus konditeris Ali Gadžijevas.

 

Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu

Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šiam patiekalui svarbu naudoti kuo kokybiškesnius ingredientus: dideles, neperdžiūvusias slyvas, kokybišką balzaminį actą, traškiausias kalendrų sėklas ir kvapniausią cinamoną. Tada ji bus švelniai saldžiarūgštė, aromatinga ir traški. Antis puikiai tinka nedidelei svečių kompanijai, priklausomai nuo jos dydžio, paukščio užteks 4-6 asmenims. 

 

Jaučio liežuvis, ruoštas pagal Peru tradiciją

Jaučio liežuvis, ruoštas pagal Peru tradiciją 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Peru šis patiekalas labiau prisikiriamas afrikietiškam paveldui, nes vergovės laikais vergams dažnai atitekdavo tie jautienos produktai, kurių nevalgydavo plantatoriai. Taip atsirado gardūs patiekalai iš jautienos vėdarų, skrandžio, širdies ar liežuvio.

Šį patiekalą nesudėtinga pasigaminti, visų produktų gausite Lietuvoje. Svarbiausia – atmatuoti aštrumą pagal jūsų skonį.

Riešutų kremas su kriaušėmis, gervuogėmis ir lazdyno riešutais

Riešutų kremas su kriaušėmis, gervuogėmis ir lazdyno riešutais 2 asm.

FeedMySister.comLengvas desertas arba alternatyva savaitgalio pusryčiams. Riešutų kremas, saldi kriaušė ir gervuogės, kurias galite keisti šilauogėmis, jei sunku rasti.

 

Greitai paruošiama kiniška sriuba su makaronais, daržovėmis ir žalumynais

Greitai paruošiama kiniška sriuba su makaronais, daržovėmis ir žalumynais 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šią kinišką sriubą greitai išviriau iš anksčiau savo virto ir užšaldyto sultinio. Jį pašildžiusi dar trumpai paviriau su imunitetą stiprinančiais prieskoniais: imbieru, českanais, aitriąja paprika. Sultinį praturtinau plonai pjaustyta morka ir pekino kopūstu bei aromato suteikiančiais svogūnų laiškais bei kalendromis.

Aišku, vietoj naminio sultinio galima panaudoti ir kokybišką, ekologišką pirktinį sultinį (jo kubelius ar miltelius), tik iš tokio sultinio naudos bus mažiau.

Citrininis pyragas su itališku morengu

Citrininis pyragas su itališku morengu 8 asm.

Išbandykite receptą, kuriuo dalinasi profesionalus konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas.

 

Citrininiai varškės blyneliai su troškintais obuoliais

Citrininiai varškės blyneliai su troškintais obuoliais 4 asm.

Varškės blyneliai – dažnų namų pusryčių, o gal ir vakarienės klasika. Jei varškę pertrinsite per sietelį (arba naudosite rikotą) bei pagardinsite citrina, patiekalą kilstelėsite į naują lygį. O jei prie tokių blynelių patieksite trumpai troškintų kvapnių obuolių, mėgausitės pasakišku skanėstu. 

Persimonų pyragas su speltų miltais

Persimonų pyragas su speltų miltais 6 asm.

Siūlome sodrų ir sveikesnį pyragą, mat maišant jam tešlą naudojami speltų miltai. Tiks ir prie kavos, ir saldesniems pusryčiams, jei tokių nebijote.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką