Dabar populiaru
15min be reklamos
12 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.4 5 / 25
Jau įvertinote šį receptą

Tortas „Medutis“

Tortas „Medutis“
Asmeninio albumo nuotr. / Tortas „Medutis“

Šį tortą projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė Viktorija Jurkienė, kuri sako esanti lengvai pakvaišusi dėl saldžių kepinių – mėgsta juos kepti ir jais lepinti namiškius, kaimynus ir bendradarbius.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Kiaušiniai 4 vnt. torto papločiams
  • Cukrus 280 g 180 g torto papločiams ir 100-200 g kremui (priklausomai, kiek saldžiai mėgstate)
  • Sviestas 50 g torto papločiams
  • Miltai 500 g gali prireikti ir 600 g; torto papločiams
  • Soda 1 arbat. š. torto papločiams
  • Medus 100 g torto papločiams
  • Druska 1 žiupsnelis torto papločiams
  • Meduolių prieskoniai 1 arbat. š. torto papločiams
  • Grietinėlė 1 l riebios; kremui
  • Citrinos 1 vnt. išspaustos sultys; kremui
  • Uogienė 5 valg. š. rūgštesnės (juodųjų, raudonųjų serbentų ar kitos mėgstamos)

Kaip gaminti

Paruoškite tešlą:

1. Pasiruoškite garų vonelę: į didesnį puodą įpilkite vandens ir jį užvirkite.

2. Į mažesnį indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, lengvai išplakite bei sudėkite medų ir sviestą.

3. Indą su gauta mase statykite ant didesnio puodo su verdančiu vandeniu ir palengva maišant kaitinkite apie 15–20 min., kol masė įgauna gintarinę spalvą ir pradeda maloniai kvepėti medumi. Suberkite sodą. Kaitinama masė pradeda kilti, padidėja jos kiekis.

4. Miltus persijokite su prieskoniais ir druska. Kadangi šilta tešla labai skirtingai sugeria miltus, dalį atsidėkite – minkant tešlą jos konsistenciją reguliuokite po truputį berdami miltų.

5. Maždaug 4–5 valgomus šaukštus miltų berkite į gautą masę ir maišydami dar pakaitinkite apie minutę ant garų vonelės.

 

6. Nukelkite indą nuo garų vonelės ir gerai permaišykite masę, pakeliant viską nuo indo dugno. Berkite į tešlą dar 4–5 šaukštus miltų ir maišykite tešlą mentele tol, kol sutirštėja, bet dar būna taki, panaši į karamelę.

7. Likusius miltus išberkite į kauburėlį ir jame padarykite duobutę, į kurią supilkite jau turimą tešlą ir palengva minkykite – tešla turi būti ne per kieta, turėti plastiškumo, kaip šiltas plastilinas, tokios stadijos, kai kai tik tik nustoja lipti prie rankų minkant.

8. Tešlą padalinkite į 8 vienodus gabaliukus, padarykite iš jų rutuliukus ir pastatykite atvėsti 30 min.

Iškepkite lakštus:

1. Kai tešla atvėsta, kočiokite plonus lakštus – kuo ploniau, tuo skaniau. Kad nesusidarytų oro burbulai, šakute subadykite lakštą.

 

2. Dabar jau šaukite lakštą į iki 180 laipsnių iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 7–8 min. Kadangi visų orkaitės skirtingos, stebėkite procesą ir, kai lakštas gražiai parus ir pasklis malonus kepinio kvapas, traukite iš orkaitės.

3. Kol lakštas neatvėso, išsipjaukite lakštą tokios formos, kokios jums reikia. (Viktorija ima puodo dangtį, kuris yra aštresniais kraštais, gerai įspaudžia ir švelniai pasukinėja dar karštą lakštą – tada lakštai gražiai ir lygiai išsipjauna).

4. Dėkite atvėsti lakštus ir išpjautus kraštus (jų neišmeskite, susmulkinkite ir galėsite puošti tortą).

Pagaminkite kremą:

1. Kol lakštai vėsta, išplakite grietinėlę su cukrumi ir citrinos sultimis iki standumo. Kad gietinėlė gerai išsiplaktų ir nesuplaktumėte sviesto, grietinėlė ir indas, kuriame ją plaksite, turi būti šalti. Cukraus kiekis priklauso nuo jūsų pačių skonio: vieni mėgsta saldžiau, kiti ne taip saldžiai, tad berkite tiek, kad būtų skanu. Torto autorė Viktorija dar beria nutarkuotos citrinos žievelės.

 

Sluoksniuokite tortą:

1. Imkite indą, kuriame rinksite tortą, ir porą nedidelių šaukštų plaktos grietinėlės kremo paskleiskite pagal išpjauto lakšto formą, dėkite pirmą lakštą.

2. Sluoksniuokite tortą, porą sluoksnių sutepkite uogiene (jei mėgstate saldžius tortus, galite jos ir netepti.).

3. Likutį gietinėlės kremą sutepkite ant torto kraštų ir viršaus.

4. Palikite gaminį per naktį pastovėti šaldytuve.

5. Papuoškite tortą taip, kaip jums gražu: nupjautų kraštų trupiniais, uogomis, riešutais. Fantazija – beribė!

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką