Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 13
Jau įvertinote šį receptą

Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“

Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“
jogosmityba.lt nuotr. / Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Šaldyta „filo“ tešla: (2 pakuotės) 900 g
  • Sviestas 300 g ištirpintas
  • Graikiniai riešutai 225 g
  • Pistacijos 225 g arba nuvalyti migdolai
  • Cinamonas 2 arbat. š. kupini šaukšteliai
  • Gvazdikėliai 1 žiupsnelis 1/4 arbat. š. maltų
  • Rudasis cukrus 500 g 3-4 valg. š. tešlai ir 450 g sirupui
  • Vanduo 500 ml sirupui
  • Citrinos 1 vnt. 50 ml sulčių sirupui
  • Medus 1 valg. š. kupinas šaukštas minkšto medaus sirupui
  • Apelsinai 1 vnt. gerai nuplauta pusės apelsino žievė (tik oranžinis sluoksnis) sirupui
  • Rožių vanduo: (nebūtinai / sirupui 2-3 valg. š.) 2 valg. š.

Kaip gaminti

Baklava yra turbūt vienas iš garsiausių Vidurio Azijos šalių saldumynų. Šiame originaliame turkiškame baklavos recepte plonyčiai perregimi „filo" tešlos lapai pertepami sviestu, sluoksniuojami maltais riešutais ir kepami orkaitėje. Iškepęs pyragas per naktį mirkomas aromatingame cukraus ir medaus sirupe. Pagrindinis ir bene svarbiausias akcentas, norintiems paragauti tikro, skalsaus ir iki širdies gelmių saldaus rytietiško gardėsio: netaupykite šiam pyragui nei sviesto, nei cukraus, nei pagardų.

Patarimas: jei tešlos lapai nuplyšo ar liko nuopjovų, galite išdėlioti juos mozaika tarp sveikų tešlos sluoksnių.  

Atkreipkite dėmesį: medus šiame recepte yra nekaitinamas, o įmaišomas į ataušintą cukraus sirupą. Tokiu būdu jis nepraranda savo gerųjų savybių.

 

1. „Filo" tešlą atitirpinkite kambario temperatūroje, atsargiai išvyniokite ir išskleiskite, kad neįplėštumėte. Jei Jūsų kepimo skarda mažesnė nei tešlos lapai, apkirpkite juos žirklėmis iki reikiamo dydžio. Nuopjovas galite panaudoti tarpiniams sluoksniams (žr. „patarimas“).

2. Riešutus sudėkite į elektrinę kapoklę ir smulkiai sumalkite, vėliau perkelkite į dubenį, suberkite maltus gvazdikėlius, cinamoną, cukrų ir išmaišykite.

3. Kepimo skardą konditeriniu teptuku ištepkite sviestu, įklokite vieną tešlos lakštą. Tešlos lapą ištepkite plonyčiu sviesto sluoksniu, atsargiai įklokite antrą tešlos lapą. Tokiu pačiu būdu susluoksniuokite pusę visos tešlos. Paskutinįjį lapą taip pat ištepkite sviestu.

4. Suberkite riešutų ruošinį ir tolygiai paskirstykite. Užklokite tešlos lapu ir pabaikite sluoksniuoti pyragą tuo pačiu būdu. Pyrago viršų ištepkite sviestu.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Aštriu peiliu supjaustykite pyragą rombo, trikampio arba kvadrato formos pyragaičiais. Pjaukite iki pat dugno. Pašaukite ir kepkite apie 40 minučių, arba kol pyragas pakils ir įgaus rusvai auksinę spalvą.

6. Kol pyragas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą suberkite cukrų, užpilkite vandeniu, įmeskite apelsino žievę ir užvirkite. Virkite kelias minutes, puodą nukaiskite. Sirupą ataušinkite, kol bus vos šiltas. Išgriebkite apelsino žievę, supilkite citrinos sultis, rožių vandenį, įmaišykite medų.

7. Pyragą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 4 valandoms arba geriausiai per naktį, kol sirupas visiškai susigers.

Išeiga: apie 24-28 pyragaičiai (priklausomai nuo dydžio).

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Kategorijos

Daugiau receptų

Trupininis pyragas su braškėmis ir rabarbarais

Trupininis pyragas su braškėmis ir rabarbarais 8 asm.

Šiuo receptu dalinasi tinklaraštis Follow your spoon ir projektas „Tapk auGalingas“, išbandykite!

 

Makaronų ir tuno salotos, tinkančios ir vakarienei, ir iškylai

Makaronų ir tuno salotos, tinkančios ir vakarienei, ir iškylai 4 asm.

Makaronus dievina ir maži ir dideli. Kai ruošite salotas, makaronus jokiais būdais nepervirkite, palikite juos dar kietokus. Antraip rizikuojate patiekti ištežusią košę.

Sultinga grilyje kepta vištiena, paskaninta sezamais ir žaliąja citrina

Sultinga grilyje kepta vištiena, paskaninta sezamais ir žaliąja citrina 4 asm.

Vištos krūtinėles paruošti, rodos, paprasta, tačiau visada išlieka nuogąstavimas, jog jos bus sausos. Gera išeitis – kepti pamarinuotas krūtinėles ant labai gerai įkaitintų kepsninės grotelių: karštis „uždarys“ mėsos sultis viduje, šiek tiek paplota mėsa tolygiai ir greitai iškeps, o marinatas praturtins patiekalą puikiu skoniu. 

Šalta pomidorų sriuba su kefyru

Šalta pomidorų sriuba su kefyru 6 asm.

Tai išties vasariškas receptas, kuris padės akimirksniu atsigaivinti.

Marinuota tailandietiška žuvis

Marinuota tailandietiška žuvis 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai Pietryčių Azijos patiekalas. O jei tiksliau – Tailando. Ši šalis man visada asocijuojasi su citrinos ir imbiero skoniu – žalioji citrina, citrinžolė, imbiero šiluma. Kadangi pas mus šviežios gėlavandenės žuvies daugiau nei jūrinės, tai tikrai tinkamas Lietuvai receptas. O marinatą galima išbandyti ir kituose patiekaluose.

Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)

Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota) 4 asm.

Jei prie makaronų derintume sezoninius ingredientus, margą patiekalų karuselę būtų galima sukti visus metus. Dabar smidrų metas, todėl būtų keista neišbandyti jų ir makaronų dueto. Šiame patiekale ypatingo aromato suteikia citrina, o viską sujungia kreminis ožkos pieno sūris (arba rikota). Būtina išmėginti!

Rytietiški kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis

Rytietiški kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis 6 asm.

meyermaistas.ltKas gi nemėgsta rytietiškų keptų ryžių? Kepti ryžiai su daržovėmis – puikus ir greitai pagaminamas patiekalas, tobulas ne tik atliekant šaldytuvo „valymą“ ir panaudojant įvairius daržovių ar keptos mėsos likučius, tačiau ir labai tinkamas tiek greitai vakarienei ar pietums, tiek pietų dežutėms, tiek kaip garnyras (jei vien su daržovėmis) ar pagrindinis patiekalas.

Mielinės bandelės su lašinukais

Mielinės bandelės su lašinukais 6 asm.

Verta tokių bandelių išsikepti savaitgalį, o gal prieš kokią kelionę (pavyzdžiui, dviračiais), labai skaniai jas suvalgysite gryname ore.

Pasakiški bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais

Pasakiški bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais 10 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu: Kiekvieną kartą, kai tik turite prinokusių bananų su daug rudų taškelių, juos nulupkite, supjaustykite 1 cm griežinėliais ir dėkite į šaldymo kamerą. Taip turėsite nepamainomą ingredientą, kai sumanysite pasigaminti natūraliai saldžių ledų.

Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės

Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės 4 asm.

Šiltuoju metų laiku lietuviai įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Tačiau lauko kepsninėje galima čirškinti ir jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai naują skonį.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką