Dabar populiaru
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.6 5 / 16
Jau įvertinote šį receptą

Varškės sausainiai „skarelės su cukrumi“

Varškės sausainiai-skarelės
Nidos Degutienės nuotr. / Varškės sausainiai-skarelės

Nida Degutienė (Nidos receptai): Jūs tikrai pamenate varškinę tešlą, iš kurios mūsų mamos kepdavo sausainius. Tešlą minkydavo su varške ir margarinu (sviestas tais laikais buvo prabanga, jo į kepinius nedėdavo). Paskui tą sausainių tešlą prieš kepant pabarstydavo cukrumi (baltu, nes rudojo tais laikais nebuvo), kartais cinamonu, ir iškepę sausainiai kažkokiu būdu būdavo panašūs į sluoksniuotą prancūzišką kepinį.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.

1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).

2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.

3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.

 

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.

Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Jautienos troškinys „picadillo“ pagal Ernestą Hemingway'ų

Jautienos troškinys „picadillo“ pagal Ernestą Hemingway'ų 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): „Picadillo“ vardas kilo nuo ispaniško žodžio „picar“, kas pagal šio patiekalo gamybos būdą tiksliausiai būtų versti „smulkiai kapoti“. Gyvendamas Kuboje, Finca Vigia name, savo svečius „picadillo“ mėgo vaišinti amerikiečių rašytojas Ernestas Hemingway.

Bulvių puselės su šonine ir agurkais

Bulvių puselės su šonine ir agurkais 20 asm.

Bulvė daugeliui atrodo kasdienė daržovė, labiausiai tinkama kugeliui ir cepelinams. Visai nebūtinai, tikina šefas, kulinarinių knygų autorius Paulius Strasevičius, iš bulvių galima paruošti elegantiškų ir gardžių užkandžių. Išbandykite receptą iš jo knygos „Vieno kąsnio užkandžiai“.

Apverstas rabarbarų pyragas su migdolais

Apverstas rabarbarų pyragas su migdolais 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis apverstas pyragas visai be rafinuotų kvietinių miltų, vietoj jų į tešlą bėriau maistingus migdolų miltus, todėl jis yra dar ir be glitimo. Pyragas ypač gardus, nes rabarbarai po tešla gardžiai karamelizuojasi ir sudrėkina viršuje kepusį biskvitą.

Ukrainietiškas obuolių ir varškės pyragas

Ukrainietiškas obuolių ir varškės pyragas 8 asm.

1. Varškę išsukite su cukrumi ir grietine. Sudėkite valgomąją sodą, suberkite cukrų ir supilkite kiaušinio baltymą. Sudėkite margariną. Viską išmaišykite, palengva sijodami ir miltus. Miltus berkite tol, kol tešla išlieka pakankamai minkšta. 2....
Varškės pyragas su razinomis

Varškės pyragas su razinomis 8 asm.

Ilgai neužgaišite, sudėtingų ingredientų taip pat neprireiks ir greitai ant stalo puikuosis gardus pyragas!

 

Marmurinis pyragas su kakava

Marmurinis pyragas su kakava 8 asm.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. 2. Vidutinio dydžio kepimo indą ištepkite riebalais ir šiek tiek pabarstykite miltais. 3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, sviestą, kiaušinius, vanilę ir pieną. Maiš...
Pyragas iš lietuviškų grybų

Pyragas iš lietuviškų grybų 6 asm.

Namai pakvips lietuviško miško gėrybėmis, jeigu išbandysite pyrago, įdaryto grybais, receptą. Šis kepinys – puikus būdas sočiai ir skaniai pavalgyti bei nustebinti ne tik namiškius, bet ir svečius. 

Trisluoksnis močiutės obuolių pyragas

Trisluoksnis močiutės obuolių pyragas 6 asm.

Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai.

Granola su džiovintomis spanguolėmis

Granola su džiovintomis spanguolėmis 4 asm.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. 2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, kviečių grūdų gemalus, graikinius riešutus ir džiovintas spanguoles. 3. Atskirame dubenyje išmaišykite aliejų, medų ir cinamoną. 4. Sausus ingredientus užpilkite...
Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis

Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis 4 asm.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. 2. Tuomet dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, druską ir cinamoną. Ten supilkite aliejų, medų ir gerai išmaišykite. Supilkite paruoštą granolos miš...
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką