Dabar populiaru
15min be reklamos
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 45
Jau įvertinote šį receptą

Velykinis Krokuvos varškės pyragas

Krokuvos varškės pyragas
Nidos Degutienės nuotr. / Krokuvos varškės pyragas

Nida Degutienė (Nidos receptai):  Kad ir kiek ieškočiau, dar neradau tobulesnio Velykų skanėsto recepto už šį tradicinį Lenkijos virtuvės kepinį – Krokuvos varškės pyragą. Storas riebios, kokybiškos varškės, pagardintos džiovintais vaisiais, sluoksnis kepamas ant trapaus tešlos pagrindo, o skiriamasis šio pyrago bruožas – kvadratiniais langeliais supintos tešlos juostelės kepinio viršuje, kurios pabaigoje patepamos saldžiarūgščiu citrininiu glajumi.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Trapios tešlos gaminimas:

1. Dideliame virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite gabaliukai supjaustytą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį (jei nesulimpa, įpilkite 1-2 šaukštus ledinio vandens).

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, apgaubkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą valandai arba ilgiau.

Varškės masės gaminimas:

1. Varškę kartu su sviestu permalkite mėsmale tris kartus, arba sudėkite varškę ir minkštą sviestą į virtuvinio kombaino indą ir gerai viską sukapokite, kad gautųsi vientisa masė.

2. Pusę kiaušinio trynių suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol gausis balsva puri masė. Tada plakdami dėkite pakaitomis po vieną trynį ir vieną šaukštą cukraus pudros, kol sudėsite visus ingredientus ir kiaušinių plakinys bus labai purus.

 

3. Dalimis į trynių masę dėkite varškės masę, kiekvienąkart labai gerai išsukant. Pabaigoje suberkite apelsino žieveles, krakmolą, ir dar kartą viską labai gerai sumaišykite.

4. Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas razinas ir cukatus.

5. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.

Pyrago kepimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Stačiakampę kepimo formą patepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.

2. 2/3 tešlos iškočiokite ir ja išklokite visą kepimo skardos apačią. Subadykite šakute.

3. Ant tešlos supilkite varškės masę ir gerai išlyginkite paviršių.

4. Iš likusios tešlos suformuokite ilgas virveles ir jas sudėliokite įstrižai per visą varškės plotą, papuošdami pyrago viršų.

5. Kepkite 55 minutes, kol pyragas gražiai paruduos. Atvėsinkite.

Pyragą galite iškepti likus kelioms dienoms iki jo patiekimo, laikykite vėsioje vietoje (nebūtinai šaldytuve).

 

Citrininis glajus

1. Užvirinkite citrinos sultis ir dalimis įmaišykite cukraus pudrą, kol gausis tiršta masė. Atvėsinkite ir padenkite visą atšalusio pyrago paviršių.

2. Vietoj cukraus glajaus galite pyragą tiesiog pabarstyti cukraus pudra.

*Cukatus galite pasigaminti patys

1. Labai plonai nulupkite 6 apelsinų žieveles (prieš tai kruopščiai nušveitę apelsinus šepetėliu). Stenkitės, kad kuo mažiau liktų baltos masės, kuri suteiks cukatams kartumo.

2. Supjaustykite žieveles labai mažais kvadratėliais ir suberkite į puodą storu dugnu arba keptuvę.

3. Užpilkite 1,5 stiklinės cukraus ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps ir jame ims virti žievelės. Virkite pamaišydami laiks nuo laiko apie 20-30 min., kol žievelės susicukruos ir bus sausos.

4. Atšaldykite ir suberkite cukatus į sandariai užsidarantį indą ir laikykite šaldytuve. Prieš vartojimą, kad suminkštėtų, perliekite verdančiu vandeniu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Greitas jogurto ir persimonų desertas su pistacijomis

Greitas jogurto ir persimonų desertas su pistacijomis 2 asm.

Nors šį skanėstą įvardijame kaip „desertą“, tie, kas mėgsta saldesnius pusryčius, gali juo mėgautis ir ryte. Lengvas, gaivus, elegantiškas patiekalas paruošiamas vos per kelias minutes, o svarbiausias jo akcentas – gerai prinokę, saldūs persimonai.

Itališkos lazdelės „grissini“ su rozmarinais

Itališkos lazdelės „grissini“ su rozmarinais 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Pirkti grissini yra skanūs, bet jūs vargu ar įsivaizduojat, kokie skanūs yra pačių kepti! Pasigaminti grissini yra juokų darbas, tešla užminkoma iš pačių paprasčiausių ingredientų – miltų, vandens, aliejaus... Grissini galima kaskart pagardinti vis kitais priedais – rozmarinais, pankoliais, česnakais, čiobreliais...

 

Kepti pastarnokai ir morkos su graikiniais riešutais

Kepti pastarnokai ir morkos su graikiniais riešutais 2 asm.

Tie, kas nėra nieko gaminę iš pastarnokų, turėtų juos išbandyti būtent žiemą – tuo metu, kai jie yra sukaupę daugiausiai cukrų, kurie kepant greitai karamelizuojasi. Ši kartą siūlome patiekalą, kuris gali tapti skaniu užkandžiu, priedu prie mėgstamų kruopų (pavyzdžiui, grikių), o gal net lydėti kokį paukštienos kepsnį. Pagaminkite ir įsitikinsite, kaip gardu!

Kokosiniai želė gabaliukai

Kokosiniai želė gabaliukai 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis receptas kilęs iš Kinijos ir kartais dar vadinamas kokosų pieno pudingu. Jo receptų internete radau daug ir įvairių, dažniausiai juose kokosų pienas skiedžiamas įprastu karvės pienu, bet šį kartą norėjosi tik kokosų pieno skonio.

Nostalgiškoji agurkinė sriuba

Nostalgiškoji agurkinė sriuba 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai sriuba, kurią pagaminti – juokų darbas, o vasario mėnuo kaip tik tinkamas tam metas, nes reikia paskubėti naikinti raugintų agurkų atsargas. Verdant šią sriubą tereikia laikytis keleto paprastų taisyklių.

Kukurūzų miltų duona su moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis

Kukurūzų miltų duona su moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis 6 asm.

Kviečiame išsikepti mielinės duonos iš kukurūzų miltų. Jei juos gana retai naudojate, o gal nė nebandėte, toks kepinys gali tapti skaniu netikėtumu! 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką