Dabar populiaru
2 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.4 5 / 7
Jau įvertinote šį receptą

Virtas jaučio liežuvis su grybais pagal žydišką receptą

Jaučio liežuvis su grybais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Jaučio liežuvis su grybais

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai žydų receptas, bet ragaudami tokiu būdu pagamintą jaučio liežuvį dar kartą įsitikinsite, kokios persipynusios gali būti įvairių tautų virtuvės. Anot tyrėjų, jaučio liežuvį su garstyčiomis žydai žinojo dar Abraomo laikais. Šis skonis gerai žinomas ir lietuviškoje, ir Abiejų Tautų Respublikos virtuvėje.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Liežuvį nuplaukite ir užkaiskite puode, kad būtų apsemtas vandeniu ir įpilkite dar du puodelius vandens, kurio vėliau reikės padažui.

2. Užvirinkite, nugriebkite putas.

3. Sumažinkite šilumą lėtam virimui, įdėkite lauro lapus, juoduosius ir kvapniuosius pipirus, pridengę dangčiu, virkite apie 3-4 valandas (pagal liežuvio dydį), retkarčiais apversdami.

4. Išgriebkite išvirtą liežuvį, nulupkite odą ir supjaustykite riekelėmis.

5. Padažą pasigaminkite kol verda liežuvis.

6. Įkaitinkite ant vidutinės ugnies gilią keptuvę. Ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir retkarčiais pamaišydami gerai apkepinkite.

7. Sudėkite grybus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.

8. Pasemkite sultinio iš verdančio liežuvio puodo ir supilkite į keptuvę. Įdėkite druskos ir pipirų, užvirinkite, sudėkite supjaustytą liežuvį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dar pusvalandį leiskite patiekalui lėtai pakunkuliuoti.

9. Likus kelioms minutėms iki pabaigos, įpilkite pusėje puodelio vandens išmaišytą šaukštelį krakmolo padažo sutirštinimui.

10. Kol padažas verda, pasigaminkite bulvių košės. Taip pat labai tinka rauginti agurkai.

Kategorijos

  • Ketinu ruošti specialiai: Pietums
  • Renkuosi pasaulio virtuvę:
    Žydų
    Žydų
Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Sviestas su džiovintais grybais

Sviestas su džiovintais grybais 4 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Tai aromatingas ir skonio pilnas sviestas, tinkantis sumuštiniams, kepsniams. Recepto autorė, kanadiečių šefė ir knygų rašytoja Jennnifer McLagan, siūlo šiuo sviestu pagardinti taip pat ir omletus, sriubas, net sūrius.

Prancūziškas skrebutis su riešutų sviestu ir bananais

Prancūziškas skrebutis su riešutų sviestu ir bananais 2 asm.

Tai tikrų tikriausia klasika, nes bananai ir riešutų sviestas dera tobulai. Skrebutis patiks ir mažiems, ir didesniems švelniai saldžių pusryčių mėgėjams.

 

Tortilijos su kalakutiena ir kopūstais

Tortilijos su kalakutiena ir kopūstais 4 asm.

Išbandykite receptą, kuriuo dalinasi virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

 

Pupelių, morkų ir grybų mišrainė, tinkanti kūčioms ar Kalėdoms

Pupelių, morkų ir grybų mišrainė, tinkanti kūčioms ar Kalėdoms 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Ar žinote, kas yra šabalbonai? Vieni juos žino, kiti – ne. Taip anksčiau Lietuvoje kai kur vadintos pupelės. Mano giminėje šis žodis gerai žinomas, nes iš kartos į kartą, dažniausiai per Kūčias gaminama šabalbonų mišrainė. Paprasta padaryti, skani valgyti.

Morkų pyragas be kviečių miltų ir be cukraus

Morkų pyragas be kviečių miltų ir be cukraus 6 asm.

Morkų patiekalais lengva praturtinti mitybą, nes dauguma receptų yra išties paprasti. Kaip tik toks yra ir šio puikaus pyrago, kurį paruošite ir iškepsite per valandą. 

 

Anties krūtinėlė su karamelizuotais svogūnais

Anties krūtinėlė su karamelizuotais svogūnais 4 asm.

„Visuomet sakau, kad geriau kokybė, o ne kiekybė, todėl šventinėms vaišėms pakanka kelių nesudėtingai paruošiamų ir skanių patiekalų“, – sako kulinaras Gian Luca Demarco ir dalinasi šventiniu, tačiau nesudėtingu receptu.

 

Kalėdinės šokoladinės sezamų žvaigždės be sviesto ir kiaušinių

Kalėdinės šokoladinės sezamų žvaigždės be sviesto ir kiaušinių 5 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Kad dienos iki Kalėdų taptų jaukesnės, o švenčių laukimas neprailgtų, kviečiu namus iškvėpinti skaniausiais sausainių kvapais. Tai sausainiai, kuriems iškepti neprireiks nei kiaušinių, nei sviesto. Sezamu pasta tahini juose puikiai pakeičia sviestą. Su ja paruošta tešla būna ypač patogi darbui ir net primena modeliną. O lengvas sausainių gaminimas – jau pusė malonumo! Šiuos patariu paprasčiausiai apšlakstyti tirpintu šokoladu ir apibarstyti baltosiomis sezamų sėklomis.

Rytietiško stiliaus traški saldžiarūgštė vištiena

Rytietiško stiliaus traški saldžiarūgštė vištiena 4 asm.

Daugelis tų, kas lankosi Azijos virtuvės restoranuose, vėliau svajoja, kaip būtų puiku ką nors panašaus ir skanaus pasiruošti namie. Gera žinia ta, jog dalį patiekalų išties nesunkiai galima pasiruošti patiems! Išbandykite receptą, kurį siūlo tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė. 

Kalėdinis mielinis vyniotinis su aguonomis

Kalėdinis mielinis vyniotinis su aguonomis 8 asm.

Mieliniai kepiniai su aguonomis – tikrų tikriausia lietuviška Kalėdų stalo klasika. Išbandykite puikų receptą iš knygos „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“.

 

Kalėdinė kepta antis su grikiais ir vaisiais

Kalėdinė kepta antis su grikiais ir vaisiais 6 asm.

Jei esate tradicinio vaišių stalo gerbėjai, jus sudomins nuostabus receptas iš knygos „Lietuviška virtuvė. Tradicinės šventės ir valgiai“.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką