Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diktatoriaus žmona: tuštybės kultas, daktaro laipsnis be išsilavinimo ir staigus nuopuolis

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje Elena Ceaușescu buvo viena iš galingiausių ir turbūt nekenčiamiausių pasaulio moterų. Prieš trisdešimt metų ji kartu su vyru, Rumunijos diktatoriumi Nicolae Ceaușescu, staigiai krito iš aukščiausių galios pozicijų, o 1989-ųjų gruodžio 25-ąją, pirmąją Kalėdų dieną, abiem buvo įvykdyta mirties bausmė.
Elena Ceausescu, Rumunijos diktatoriaus žmona
Elena Ceaușescu, Rumunijos diktatoriaus žmona

Elena Petrescu gimė Rumunijos provincijoje, valstiečių šeimoje. Mokykloje moteris mokėsi tik ketverius metus ir vos pramoko skaityti. Daug jaunų rumunų ketvirtajame XX a. dešimtmetyje kėlėsi į Bukareštą. Elena taip pat persikėlė į sostinę, idant rastų darbo ir netaptų našta savo ir taip skurdžiai šeimynai.

Nicolae ir Elena politiniu tandemu tapo ne iš karto

Moteris kurį laiką dirbo Bukarešto „Jacquard“ tekstilės fabrike nekvalifikuota darbininke. Būtent tada Elena atsigręžė į komunizmą. Su jaunu komunistu Nicolae moteris susipažino būtent tuo laikotarpiu. Dvejais metais už ją jaunesnis vyras buvo lieknas ir gražus, kilęs iš panašios aplinkos, kaip ir pati Elena. Abu buvo aktyvūs komunistai, rašo Encyclopedia.com.

Mažai kas žinoma apie moters veiklą karo metais. Vėliau, jau Ceaușescu šeimos teismo metu, žlungant diktatūrai, Elenos svainis ją apkaltino bendravus ir bendradarbiavus su vokiečių pareigūnais, tačiau nėra žinoma, ar šiuose kaltinimuose būta tiesos. Provokiškos valdžios griūtis Rumunijoje 1944 metais ir sovietinių jėgų įvykdytas šalies „išvadavimas“ suteikė aibę galimybių gana kukliam vietos komunistų judėjimui.

Nicolae Eleną vedė 1944 metais, tačiau politiniu tandemu jie tapo ne iš karto. Iš pradžių moteris susitelkė į šeimą ir vyro politinę karjerą. Elena pagimdė sūnų Nicolae, arba Nicu, ir dukrą Zoią, o 1946-aisiais šeima įsivaikino mažą berniuką, Valentiną, kurio tėvai nepajėgė jo išlaikyti dėl Moldavijoje vykusio bado.

Penktajame dešimtmetyje užsibrėžusi tikslą suvaidinti kokį nors vaidmenį Rumunijoje kuriant komunizmą Elena pradėjo dirbti užsienio reikalų ministerijoje. Tiesa, moteris nebuvo geriausia darbuotoja – jos pareigos buvo susijusios su užsienio laikraščių peržiūrėjimu, o ji juk nebuvo baigusi mokyklos, ką jau kalbėti apie užsienio kalbų mokėjimą. Nors moteris dažnai nepasirodydavo darbe ir vis viena gaudavo algą, kolegos dėl to pernelyg nesukdavo sau galvos, nes savo darbą ji atlikdavo itin prastai.

Bukarešto universitete E.Ceaușescu lankė vakarinius chemijos kursus, tačiau nėra absoliučiai jokių įrodymų, kad tuos kursus moteris būtų baigusi. Turint omenyje prastą jos išsilavinimą, vargu ar tuose kursuose ji ką nors suprato.

Šeštame ir septintame XX a. dešimtmečiuose suklestėjo jos vyro politinė karjera – 1965-ųjų kovą N.Ceaușescu tapo pirmąja politine figūra šalyje. Elena taip pat sparčiai kilo karjeros laiptais. 1964-aisiais ji tapo šalies centrinio chemijos tyrimų instituto direktore. Nors moteris apie chemiją ir toliau nieko neišmanė, daktaro laipsnį ji gavo už kitų instituto narių, priverstų nusilenkti Ceaușescu šeimos politinei galiai, jai parašytą disertaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius