Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Igno Staškevičiaus interviu su Christophu Dieckmannu: „Kolektyvinė kaltė egzistuoja“

Pašnekovas (g.1960 m.) – vokiečių istorikas, jaunystėje svajojęs tapti pastoriumi, bet pasuko mokslininko keliu tyrinėti nacių okupacijos politikos Lietuvoje. Pavasarį išleistoje knygoje „Kaip tai įvyko?“ Christophas išsamiai atsakė į Rūtos Vanagaitės klausimus, o šiame interviu pasikalbėjome apie jo kilmę, asmeninį požiūrį į pasaulio bendrijos problemų šaknis, istorijos pasitelkimą puoselėti tautinę tapatybę bei kitus svarbius dalykus.
Christophas Dieckmannas
Christophas Dieckmannas / Igno Staškevičiaus nuotr.

– Norėčiau pradėti nuo klausimo, tikiuosi, tinkamo įžangai: ar jūs – vokietis?

– Turite galvoje etninę kilmę?

– Taip.

– Esu vokietis, ne žydų kilmės. Tuojau po Antrojo pasaulinio karo iš Rytų Prūsijos plūdo didžiulė vokiečių pabėgėlių banga. Mano mama kilusi būtent iš tokių vokiečių pabėgėlių šeimos. Tuo metu mirė mano mamos mama, mama liko viena, ir po kelerių metų jau Vakarų Vokietijoje susitiko būsimą mano tėvą.

Vakarų Vokietijoje tokie atvykėliai iš Rytų buvo laikomi antrarūšiai, tiesa, jų ten buvo labai daug. Mano senelis iš tėvo pusės buvo vidutinis ūkininkas Rytų Vokietijoje. Sovietai nusprendė, kad jis linkęs į sabotažą prieš valdžią ir suėmė dešimčiai metų. 1945 m. mano tėvas, kuriam anuomet buvo penkiolika, slapčia paspruko į Vakarus pasiėmęs saujelę cukrinių runkelių sėklų ir ten pradėjo ūkininkauti.

Taigi, mano šeima nukentėjo nuo karo, o vėliau ir nuo komunistinio režimo. Senelis buvo kalinamas sovietų, tapo jų parodomojo teismo auka, grįžo tik 6-ojo dešimtmečio vidury. Sugrįžęs neįstengė pritapti ir po kelių mėnesių numirė, nes buvo labai nusilpęs ir ligotas. Anas laikotarpis buvo tragedija ir mano tėvui, ir mamai. Jos mama žuvo, kai jos abi plaukė garsiuoju pabėgėlių laivu, pradėjusiu kelionę iš Gdansko. Laivas buvo išties įspūdingo dydžio, į jį susigrūdo apie 9 tūkstančiai pabėgėlių. Jis vadinosi „Gustloff“. Tai buvo viena didžiausių pabėgėlių katastrofų, per kurią pavyko išsigelbėti vos tūkstančiui, o žuvo apie aštuonis tūkstančius žmonių. Juos torpedavo povandeninis laivas.

Štai tokios yra mano šeimos istorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius