-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už liūdnai pagarsėjusio „Pletkų“ serverio – nematomi herojai

Prieš penkerius metus pasaulyje neįtikėtinu greičiu išpopuliarėjo „Discord“ platforma, kurios pagrindinė idėja buvo orientuota į kompiuterinių žaidimų bendruomenę. Vis tik laikui bėgant atsirado įvairių serverių, kuriuose pradėjo plėtotis skirtingos temos. Vienas iš tokių serverių atsirado ir Lietuvoje – tai daugybės atgarsių sulaukę „Pletkai“. 15min pavyko susisiekti su serverio administratoriais, kurie papasakojo, kaip jis atsirado, kokios administratorių pareigos ir kodėl „Pletkai“ ne visada tik apie apkalbas.
Iliustracinė nuotrauka, „Discord“ serveris „Petkai“
Iliustracinė nuotrauka, „Discord“ serveris „Pletkai“ / „Scanpix“ ir Ekrano nuotr.

Praėjusių metų rudenį šis serveris didžiausio dėmesio sulaukė dėl slapyvardžiu Ruby pasivadinusio žmogaus, kuris galbūt buvo iš Turkijos, nulaužusio ne vieną žinomo žmogaus „Instagram“ paskyrą. Toks vyro poelgis buvo aiškinamas asmeniniais jo ketinimais ir noru pasipuikuoti savo sugebėjimais. Asmuo iki patekdamas į šį serverį jau buvo nulaužęs ne vienos turkų įžymybės paskyrą.

Nepaisant piktybiško poelgio, daliai serverio narių jo veiksmai atrodė kaip smagi atrakcija, stebint žinomų žmonių sujudimą bei reakcijas, tačiau dėl žalingos veiklos Ruby buvo pašalintas iš serverio be teisės sugrįžti. Administratoriai teigia, kad taip nariai elgėsi ne dėl piktybinių paskatų, o dėl to, kad į socialinį tinklą kai kurios žvaigždės neretai kelia ir melagingą bei patyčių požymių turinčią informaciją.

Nuo „Vinted“ forumo iki „Discord“ serverio

Serverio administratoriai pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo lietuvių sukurtos drabužių mainų ir prekybos platformos „Vinted“. Būtent čia šimtai jos narių maždaug dešimtmetį kūrė temas ir dalyvavo įvairiose diskusijose platformos forume. Viskas pasikeitė, kai prieš dvejus metus vienas narys pasidalijo žinomo pramogų pasaulio atstovo susirašinėjimu, kuriame jis žeminančiai atsiliepė apie savo pažįstamą merginą.

„Jis rašė, kad mergina yra ne jo lygio, negali sėdėti prie vieno stalo. Tai perskaičiusios narės pasipiktino, užvirė diskusija, pasipylė gražūs ir nelabai gražūs komentarai bei atsiliepimai. O jis šiuos komentarus paviešino savo feisbuko paskyroje, grasino teismais. „Vinted“ nenorėjo skandalų, todėl pradėjo trinti forumo temas. Nariai nebeteko galimybės bendrauti, komunikuoti ir pradėjo ieškoti alternatyvų.

Iš pradžių pabandė „Reddit“ svetainę, bet ji pasirodė nelabai patogi. Galiausiai visi persikėlė į „Discord“. Serveris evoliucionavo palaipsniui. Dabartinis yra didžiausias ir ilgiausiai gyvuojantis, o nariai apie jo egzistavimą sužinodavo iš lūpų į lūpas. Ir taip narių skaičius stabiliai didėjo. Šiuo metu yra daugiau nei 100 tūkst. narių, per parą parašoma vidutiniškai 18 tūkst. žinučių, teigia administratoriai.

Socialinių tinklų nuotr./Serveris „Pletkai“
Socialinių tinklų nuotr./Serveris „Pletkai“

Anot administratorių, serveryje iš pradžių buvo žymiai mažiau temų ir tik ilgainiui susiformavo bendros taisyklės, populiariausios temos bei potemės. Jie pažymi, kad nariai dažniausiai aptaria „influencerių“ į socialinius tinklus keliamą turinį bei jų poelgius.

„Serverio paskirtis šiuo metu yra daugialypė, o pagrindinė – diskusijos apie skirtumus tarp įžymybių viešai pateikiamų jų gyvenimų ir realios situacijos, skyrybų, priklausomybių, nuopolių. Miestų temose aptariamos vietinės naujienos bei aktualijos, grožio skiltyje diskutuojama apie kūno, odos priežiūrą, dalijamasi grožio patarimais. Iš esmės serveryje galima rasti temą bendraminčių diskusijoms bet kuriuo klausimu“, – tikina administratoriai.

Serverio didžiausiu privalumu jie įvardija anonimiškumą. Šią teisę administratoriai stengiasi kuo mažiau riboti, todėl, pasak jų, tai „Pletkus“ ir daro populiarius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius