-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 11

Lietuvių kilmės boksininkas prieš 110 metų tapo pasaulio čempionu: negirdėta J.Čepulionio istorija

Prieš 110 metų, 1913 m. lapkričio 11 d., George'as Chipas šeštajame raunde nokautavo tuometinį bokso vidutinio svorio pasaulio čempioną Franką Klausą ir tapo pasaulio čempionu. Kodėl tai turėtų būti įdomu mums? Nes G.Chipas buvo lietuvių kilmės. Jo gimtasis vardas buvo Jurgis Čepulionis.
Jurgis Čepulionis
Jurgis Čepulionis / Wikimedia Commons / Public Domain nuotr.

Vardą jis pasikeitė, kad amerikiečiams būtų lengviau suprasti ir ištarti.

Lietuvoje beveik nežinomas J.Čepulionis yra pirmasis lietuvių kilmės boksininkas, tapęs pasaulio čempionu. Tai jis padarė dar 1913 m., o čempiono titulą išlaikė pusmetį.

J.Čepulionio tėvai į JAV emigravo XIX a. antroje pusėje ir tapo angliakasiais. Jei ne boksas, Jurgis, tikėtina, irgi būtų mažame angliakasių miestelyje gyvenęs visą savo gyvenimą. Tačiau jam pavyko pasiekti šio to daugiau.

„Angliakasio sūnui, gimusiam Pensilvanijoje beveik prieš šimtmetį, anglių kasyba buvo visas gyvenimas. Mažai kas bandė bėgti iš tokio gyvenimo, dar mažiau kam pavyko. Bet George'as Chipas ne tik svajojo apie gyvenimą anapus kasyklų. Boksas padėjo jam paversti svajonę realybe“, – taip 1985 m. apie G.Chipą rašė Pensilvanijos valstijoje leidžiamas laikraštis „Castle News“.

J.Čepulionio tėvai išvyksta į Ameriką

J.Čepulionio tėvai Jurgis ir Magdalena gimė Lietuvoje. Internetiniuose genealogijos puslapiuose galima rasti informacijos, kad tėvas gimė 1859 m., o motina 1860 m. Tiesa, ar ši informacija iki galo patikima, nežinia.

Po 1863-1864 m. sukilimo nesėkmės daug lietuvių, bėgdami nuo nepritekliaus, grėsmės būti ištremtiems į Sibirą ir ieškodami geresnio gyvenimo pradėjo vykti į Ameriką, ieškoti laimės anglies kasyklose, kurios tada traukė imigrantus iš pačių įvairiausių kraštų.

Kažkuriuo metu ieškoti laimės už Atlanto vandenyno susigundė ir būsimojo boksininko tėvai.

Kada tiksliai į JAV atvyko J.Čepulionio tėvai ar kur Lietuvoje jie gimė, nežinia. Tačiau atvykę jie apsigyveno Skrantono miestelyje Pensilvanijos valstijoje – angliakasių miestelyje, kuriame tuo metu kūrėsi daug lietuvių.

Tik atvykusiems į JAV lietuviams gyvenimas buvo labai sunkus – problemų kėlė nauja gyvenimo tvarka, anglų kalbos nemokėjimas, daug vietinių į keistus atvykėlius iš Rytų Europos irgi žiūrėjo pašaipiai.

Dažnai naujakuriai turėjo gyventi skurdžiose trobelėse ar lūšnelėse, sukaltose iš medienos atliekų. Kitais atvejais keli ar net keliolika naujakurių sumesdavo pinigus, kad galėtų išsinuomoti apleistą pastatą, ir gyvendavo kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius