Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ligoninė, kurioje vaistai nereikalingi: Lietuvoje tokią įkurti neatsirastų politinės valios?

Ar įsivaizduojate psichiatrijos ligoninę, kurioje pacientus gydytų be vaistų? Viena tokia, ir, beje, bene vienintelė pasaulyje, veikia Norvegijos Trumsės mieste. Prieš trejus metus, 2016-aisiais įkurtame Asgardo psichiatrijos ligoninės skyriuje apsilankiusios psichikos sveikatos specialistės iš Lietuvos tikina, kad galimybė plėtoti modernesnį požiūrį į psichikos sveikatos sutrikimus bei jų gydymą Lietuvoje tikrai reali, trūksta tik politinės valios.
Åsgård psichiatrijos ligoninė
Åsgård psichiatrijos ligoninė / Ugnės Grigaitės nuotr.

Idėją psichikos sveikatos sutrikimus gydyti be vaistų, o pasitelkiant kitokius būdus, itin aktyviai palaikė Norvegijos valdžia ir sveikatos apsaugos ministras – buvo griežtai įsakyta, kad toks gydymo būdas šalyje privalo atsirasti.

Vasario mėnesį nevyriausybinės organizacijos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ atstovės, įgyvendindamos Dvišalio bendradarbiavimo iniciatyvą su Aktyvių piliečių fondo pagalba lankėsi šiaurės Norvegijoje, kur prieš trejus metus buvo atidarytas Asgardo psichiatrijos ligoninės skyrius. Jis ypatingas tuo, jog psichikos sveikatos sutrikimų turinčius asmenis čia gydo atsisakant vaistų – taikant įvairias kitas metodikas, svarbiausios iš jų – pokalbiai ir žmogiška specialistų pagalba.

Organizacijos atstovės Ugnė Grigaitė ir Aurelija Auškalnytė tikina, jog svarbiausia šioje ligoninėje yra ne pati diagnozė, o nuoširdus žmogaus noras sau padėti.

„Mes kalbame apie psichikos sveikatos sutrikimus, kuriems diagnozuoti iš esmės objektyvių būdų nėra, pagrindinis informacijos šaltinis – pačio žmogaus pasakojimas, kas jam yra sunku. Šiaurės Norvegijos ligoninės skyriuje, kuriame nenaudojami medikamentai, apskritai nėra skiriama dėmesio diagnozei įvertinti, tikrinti ar ja vadovautis. Žmonės, kurie ten patenka, jaučia psichikos sveikatos problemas ir nori pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius