Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lina Ever. Berlyno istorijos: Hitlerio mylimoji, arba Nepaprasti karalienės nuotykiai Vokietijoje

Gražiausia egiptietė, gražiausia berlynietė ir net gražiausia visų laikų pasaulio moteris – tokiais titulais galėtų pasipuikuoti Egipto karalienė Nefertitė, kurios spalvotas 47 cm dydžio biustas Berlyno Naujajame muziejuje yra priskiriamas prie žymiausių pasaulio meno kūrinių. Jos vardas išvertus reiškia „gražioji atėjo“ ir atitinka šių laikų moters grožio idealą. Jos žavesiui buvo neabejingas ne tik Egipto valdovas Echnatonas ir ją gausiai vaizdavę menininkai, bet ir jos biustą suradę, o paskui iš naujo atradę mokslininkai ir visi meno mylėtojai.
Hitleris, Nefertitė
Hitleris, Nefertitė / Vida Press nuotr.

Sakoma, visi, pamatę jos biustą, likdavo be žado.

Sakoma, pats Hitleris buvo neabejingas jos grožiui ir laikė biusto kopiją savo kabinete (kai kas iki šiol mano, kad muziejuje stovi ne originalas, bet ši kopija). Į valdžią atėję naciai buvo jau sutarę karalienę grąžinti tėvynėn mainais į egiptiečių paramą, bet apie tai sužinojęs Hitleris iškart užprotestavo. „Šios karalienės galvos niekada neatsisakysiu“, – sakė jis ir suplėšė visus jau perdavimui parengtus popierius. Paryžius turėjo Moną Lizą, Berlyno įžymybe buvo Nefertitė. Ir taškas.

Tačiau istorija viską sudėlioja savaip ir paslaptingoji karalienė bei jos gerbėjai tuo metu net įtarti negalėjo, kiek kelionių jai teks dar ištverti, kol vėl galės saugiai stovėti Berlyno muziejuje ir išdidžiai žvelgti į iš susižavėjimo aikčiojančius turistus.

Bet pradėkime nuo pat pradžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius