-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Muziejus Kaune, į kurio eksponatus pažvelgti išdrįs ne visi: tikra tatuiruota kalinio ranka, kūdikis parazitas bei perpjauta galva

LSMU Medicinos fakulteto Anatomijos institute Kaune jau beveik šimtmetį veikia Anatomijos muziejus, į kurį užeiti drįstų ne kiekvienas. Būsimų medikų mokymosi erdve tarnaujančiose patalpose – šimtai eksponatų, pagamintų iš tikrų žmonių palaikų dalių ar organų. Ekskursiją surengusi muziejaus vedėja 15min atskleidė ne vieną įdomią istoriją. Didžioji dalis eksponatų mena tarpukarį.
LSMU Medicinos fakulteto Anatomijos instituto muziejus
LSMU Medicinos fakulteto Anatomijos instituto muziejus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Dabar didžiuojiesi tuo, kiek straipsnių išspausdinęs esi, kokiuose žurnaluose, o anais laikais vyravo kita vizitinė kortelė – muziejai. Kuo muziejus turtingesnis, tuo anatomija aukštesnio lygio. Mano pirmtakas profesorius Jurgis Žilinskas ir įkūrė Anatomijos muziejų. Skirtas jis buvo mokymo tikslais, tik dabar imame įsileisti vaikų ekskursijas iš mokyklų. Pritaikytos erdvės atsisėsti su vadovėliais prie įvairių skyrių, sistemų ir mokytis“, – muziejų, kuriame – 1160 eksponatų, pristatė LSMU Medicinos fakulteto Anatomijos instituto vadovas profesorius Dainius Haroldas Pauža.

Interviu su D.Pauža skaitykite čia: Anatomijos instituto vadovas D.H.Pauža: „Kasmet apie 50 žmonių sutinka po mirties paaukoti savo palaikus, trūksta – importuojam“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Profesorius Dainius Haroldas Pauža
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Profesorius Dainius Haroldas Pauža

Anatomijai Lietuvoje šiemet sukanka 100 metų, o jos kūrėju laikomas minėtas prof. J.Žilinskas. Studijavęs, lankęsis įvairiuose užsienio universitetuose, jis matė geriausius to meto anatomijos muziejus ir suprato, kad anatomijos studijos be anatominių preparatų yra nieko vertos, todėl Anatomijos muziejui kurti tarpukariu buvo nukreiptos visos instituto bendruomenės jėgos. Jau pirmomis dienomis pagaminti ir surišti 20 griaučių, tapusių pirmaisiais Anatomijos muziejaus eksponatais. Prof. J.Žilinsko paskatinti, eksponatus gamino visi – ir jo kolegos, ir studentai.

Ir dabar, anot dešimtojo instituto vadovo D.H.Paužos, būsimi medikai yra skatinami kurti preparatus – už tai pridedamas balas.

„Kiek darbo į kiekvieną eksponatą įdėta! Muziejuje yra tokių keistų dalykų, kur dar ir šiandien bandoma nustatyti, kaip viskas padaryta. Bandai atkartoti, nieko panašaus nesigauna. Įsivaizduojate, ką reiškia silikoną įterpti į audinį? Pusę metų tą audinį dehidruoji. Tai atliekama vakuume ir žemoje temperatūroje, apie –20°C. Tada perdedi audinį į dervas. Vėl pusę metų palieki. Kiek reikia sąnaudų! Bet tai sukurta amžiams“, – rankose laikydamas kadaise realiai plakusią, o vėliau plastinuotą žmogaus širdį, paaiškino Anatomijos instituto vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius