Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienas – gerti ar negerti? Tiesa, mitai, atradimai ir nauji klausimai tyrėjams

Nepaisant to, kad daugelio Vakarų šalių gyventojai, ypač amerikiečiai, mėgsta gerti pieną, kyla vis daugiau abejonių dėl jo naudos sveikatai. Pasigirsta nuomonių, kad pienas gali net pagreitinti fizinį ir psichinį senėjimą.
Pienas
Pienas / 123RF.com nuotr.

Nuo tada, kai maždaug prieš 10 000 metų buvo prijaukintos ožkos – ir vaikai, ir suaugusieji gėrė ir tebegeria įvairiausių žinduolių pieną: avių, karvių, kupranugarių, šiaurės elnių ir stumbrių.

Pienas vieniems žmonėms yra geras vertingų maistinių medžiagų šaltinis, kitiems – paguodos maistas (angl. „comfort food“), o daug pieno produktų gaminantiems pasaulio regionams – esminis jų kultūros ir ekonomikos elementas. Amerikoje karvės pienas ilgą laiką buvo laikomas geru baltymų, kalcio, kalio, vitamino B12 ir vitamino D (kurio kartais papildomai pridedama į pieną jo perdirbimo metu) šaltiniu.

Tačiau tam, kad žmogus galėtų gerti pieną, jo organizmas turi gaminti fermentą laktazę, kuri laktozę – cukrų, esantį tik žinduolių piene – suskaido į virškinamus komponentus. Dauguma žmonių visame pasaulyje suaugę praranda gebėjimą gaminti laktazę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius