Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seriale apie šachmatus „Valdovės gambitas“ nuskambėjo lietuviška pavardė: kas tas Vladas Mikėnas?

Serialų mėgėjai, kurie matė šiuo metu itin populiarų „Netflix“ serialą „Valdovės gambitas“ („Queen's Gambit“), jame galėjo išgirsti lietuvišką pavardę. Vienoje serialo serijoje pagrindinei veikėjai žaidžiant treniruočių partiją jos partneris, patardamas atlikti nestandartinį ėjimą, informuoja, kad šią strategiją sugalvojo „žaidėjas, pavarde Mikėnas“.
Vladas Mikėnas ir šachmatai
Vladas Mikėnas ir šachmatai / 15min montažas

Nors pagrindiniai serialo veikėjai yra išgalvotos asmenybės, daug seriale minimų šachmatininkų, tarp jų ir Vladas Mikėnas – ne. V.Mikėnas buvo vienas geriausių visų laikų lietuvių šachmatininkų, daugkartinis Lietuvos čempionas, nugalėjęs ir ne vieną šachmatų pasaulio čempioną.

Aukščiausio lygio šachmatų turnyruose V.Mikėnas varžėsi ilgiau negu 50 metų, jo žinomumą šachmatų pasaulyje galima lyginti su Arvydo Sabonio žinomumu krepšinio pasaulyje.

Be to, V.Mikėnas buvo ir šachmatų treneris bei teoretikas, o jo vardu išties yra pavadinta netgi kelios šachmatų kombinacijos. Portalas 15min kviečia susipažinti su V.Mikėnu, jo biografija ir pasiekimais.

Jaunystė Estijoje

V.Mikėnas gimė 1910 m. Taline. Jo tėvas buvo lietuvis, motina – lenkė, jis turėjo dvi seseris Eleną ir Stanislavą. Kai V.Mikėnui buvo 10 metų, mirė jo tėvas, ir po pamokų jis turėjo dirbti, kad padėtų išlaikyti šeimą.

O vakarais jis žaisdavo šachmatais. Šachmatais žaisti V.Mikėnas pradėjo 1921 m., kuomet pradėjo mokytis privačioje rusų gimnazijoje Taline. 1927-1929 m. jis triumfavo keliose moksleivių pirmenybėse, o 1929 m. tapo ir Talino šachmatų čempionu.

1929 m. baigęs mokyklą, V.Mikėnas įstojo į Talino technikos universitetą ir įsidarbino viename Estijos laikraštyje šachmatų apžvalgininku.

1930 m. jis tapo Estijos šachmatų čempionu, tais pačiais metais turnyre nugalėjo iš SSRS atvykusį vieną geriausių tuometinių pasaulio žaidėjų Jefimą Bogoliubovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius