-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romantizuojama kario mirtis: kas yra „hara-kiri“, arba „seppuku“? (I dalis)

Kario mirtis dažnai romantizuojama. Ir išties – pasiaukoti dėl savo tėvynės, šeimos ar principų yra prasminga, apie tokią mirtį pasakojama visose kultūrose. Tačiau Japonijoje ilgus amžius gyvavo charakirio („hara-kiri“) kultas. Tai ritualinė savižudybė, kai karys savo noru persipjauna pilvą. Ir kas keisčiausia, tai buvo bene garbingiausias būdas baigti savo egzistenciją šiame pasaulyje.
Samurajus
Samurajus / 123RF.com nuotr.

Kuo čia japonai išskirtiniai?

Tikrai negalima teigti, kad vieninteliai japonai karo menų kontekste rinkdavosi mirtį – tai rasite ir nagrinėdami graikų, romėnų, vikingų, persų, trakėnų bei daugelio kitų tautų istoriją. Toli ieškoti mums taip pat nereikia, galime prisiminti Pilėnų legendą. Visame kontekste kiek ryškiau išsiskiria Indijos teritorijoje gyvenę radžputai – jų elitinių karių žmonos ir vaikai, supratę, kad pralaimėjimas neišvengiamas, susidegindavo. Vyrai bėgdavo be vilties laimėti ir kaudavosi iki paskutinio atodūsio. Tokia mirtis netgi turėjo savą pavadinimą – saka.

123RF.com nuotr./Daigodži šventykla Kiote. Šis miestas buvo Japonijos sostine ilgiau nei 1000 metų.
123RF.com nuotr./Daigodži šventykla Kiote. Šis miestas buvo Japonijos sostine ilgiau nei 1000 metų.

Japonijos istorija nuspalvinta kraujo raudoniu – sau gyvybę atima į kampą užspeisti išdidūs samurajai, nelaimingi įsimylėjėliai kartu palieka šį pasaulį, broliai perduria vienas kitą, didikai nužudo savo šeimą, o po to, padegę rūmus, šoka į liepsnas ir jose pradingsta amžiams. Būdai buvo įvairiausi, priežastys taip pat. Tačiau Japonijoje kaip niekur kitur pasaulyje savižudybė tapo socialiai priimtinu dalyku ir buvo institucionalizuota kaip privilegija bausmė valdančiajai klasei (samurajams). Iš tiesų, šios tradicijos šaknys slypi senovės Japonijoje ir per tūkstantmetį padarė šiai šaliai, jos gyventojams, filosofijos minčiai bei estetikai didžiulę įtaką.

Ivanas Morrisas savo knygoje „The Nobility of Failure: Tragic Heroes in the History of Japan“ (liet. „Nesėkmės kilnumas: tragiški herojai Japonijos istorijoje“), kalbėdamas apie savižudžius lėktuvų pilotus, atakavusius JAV karinį laivyną, rašė: „Sprendimas naudoti savižudišką taktiką buvo priimtas per kelias minutes, tačiau psichologinės prielaidos buvo kuriamos amžius.“ Seppuku idealai išliko japonų tautos atmintyje ir buvo „gyvi“ net ir XX amžiuje.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius