Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta ir Kristina moko skaityti sapnus ir sapnuoti: „Nors sapnus nagrinėja mokslas, dauguma vis dar laiko juos mistika“

Sapnai vis dar yra tai, ko negalime suprasti iki galo. Kodėl sapnuojame košmarus? Ar įmanoma išmokti sapnuoti „gražiai“? Ir apskritai – ar įmanoma treniruotis sąmoningai sapnuoti?
Rūta Marcinkevičė ir Kristina Pašukevičiūtė
Rūta Marcinkevičė (dešinėje) ir Kristina Pašukevičiūtė / Eimanto Žeimio nuotr.

„Sleeping Tribe“, arba kitaip „Miegančios genties“, įkūrėjos Rūta Marcinkevičė ir Kristina Pašukevičiūtė apie sapnų pasaulį sukaupė ne tik daug įdomių žinių, bet ir pritaiko jas praktiškai. Susipažinusios IT srityje, šiandien jos neria į sapnų pasaulį.

– Kaip atsirado „Sleeping Tribe“? Jūsų komandoje yra ne vienas sapnų žinovas – kaip jus suvedė keliai?

Rūta: Mudvi susipažinome dirbdamos elektroninius mokymus kuriančioje kompanijoje – ten ir užsimezgė mūsų draugystė. Mus suvienijo bendra tema – miegas. Iš pradžių norėjome tiesiog kokybiškiau miegoti, ieškojome tam priemonių, technikų, kvapų.

Taip pat pamažu ėmėme gilintis į sapnų simbolius ir kurti sapnininką, kadangi matėme, kad nors anglų kalba informacijos apie sapnų simbolius daug, lietuviškai dažniau rasi, kad „bokštą sapne matyti reiškia paniekinsi kaimyną, o pats tapsi gerbiamu“, arba „gali tekti duoti kyšį“. Taip taip, šios reikšmės yra rastos viename iš sapnininkų (juokiasi).

Kristina: Galiausiai, grįžome prie ištakų ir ėmėme kurti elektroninius mokymus. Pirmieji buvo skirti suteikti sąmoningo sapnavimo pradmenis. Kiek vėliau pristatėme žaidybos principais ir bendruomeniškumu paremtus elektroninius mokymus, skirtus išmokti geriau suprasti savo sapnus ir save. Mokymai kol kas vyksta kartą per metus.

Vartotojai pasirenka gentiškus slapyvardžius, pažindinasi su sapnų analizės teorija, atlieka užduotis, renka taškus ir savo slėnius puošia įvairiausiais virtualiais gentiškais atributais. Po kurio laiko sueina į virtualų sapnų analizės ratą, kur dalijasi savo sapnais ir padeda juos analizuoti kitiems miegančios genties nariams. Suderinome du mums svarbius dalykus: aiškią, pagrįstą teoriją ir žaidybą, mistiką, pasaką.

Eimanto Žeimio nuotr. /Rūta Marcinkevičė ir Kristina Pašukevičiūtė
Eimanto Žeimio nuotr. /Rūta Marcinkevičė ir Kristina Pašukevičiūtė

Mūsų sapnų mokymų komanda pamažu pildosi – šiemet prie jos prisijungė kineziterapeutas, talentingas fotografas ir energingas tyrinėtojas Eimantas Žeimys, o per daug neatitrūkti nuo mokslo padeda Rūtos vyras, psichologas Lukas Marcinkevičius.

– Kuo jus sudomino sapnai?

Rūta ir Kristina: Sapnai, nors jau ilgai nagrinėjami mokslo, daugumos vis dar laikomi mistiniais, neaiškiais reiškiniais. Galbūt tas mistiškumo ir žemiškumo/moksliškumo santykis mus ir patraukė? Tai tarsi kelias į mūsų taip mažai kasdienybėje išnagrinėtą pasąmonę.

– Kas yra sąmoningas sapnavimas? Ar tai reiškia, kad mes galime kontroliuoti sapnus?

Kristina: Sąmoningas sapnas yra toks, kuriame supranti, kad sapnuoji. Kontrolė sapne gali labai svyruoti. Bet net ir toks sapnas, kuriame galime tik gėrėtis suprasdami, jog esame savo pasąmonės svečiai, laikomas sąmoningu. Žinoma, sąmoningi sapnuotojai tikisi tokių, kuriuose laisvai ir nevaržomai galės daryti, ką panorėję.

Rūta: Sąmoningas pasaulis neretam veriasi pamažu. Iš pradžių, pramokus sąmoningai sapnuoti, sąmoningi sapnuotojai mėgaujasi pačiomis įvairiausiomis įprastų fizikos dėsnių nepaisančiomis galimybėmis. Skraido, nardo laisvai kvėpuodami po vandeniu, keliauja į kitas planetas ir panašiai.

Kiek vėliau, pasisotinus tokiais nuotykiais, ima vertis nauji potyrių lygmenys. Žmonės ima mokytis įvairių dalykų, pavyzdžiui, praktikuoja kokią nors sporto šaką, lavina dainavimo įgūdžius ar pan. Sąmoningame sapne labai įdomu kalbėti su kitomis sapno figūromis. Manoma, kad sapnuose sutinkamos būtybės atspindi įvairias mūsų savasties dalis. Jeigu galėtumėte sutikti savo nerimą žmogaus pavidalu, ko jo paklaustumėte?

Kristina: Daugeliui sąmoningas sapnavimas vis dar skamba pakankamai mistiškai. Tačiau sąmoningas sapnavimas pripažintas mokslo dar praėjusiame amžiuje, atlikta daug tyrimų. Turime ir lietuvį mokslininką Tadą Stumbrį, besispecializuojantį sąmoningo sapnavimo srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius