Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksologė J.Lepiochina apie seksą po 60-ies: „Galvojate, kad vyresni žmonės neseksualūs ir to nenori? Visiškai ne!“

Amžius paliečia mūsų kūną, mintis, dvasią, keičia požiūrį į daugelį dalykų. Augame, tobulėjame, kintame. Bėgantys metai taip pat veikia seksualinį gyvenimą, jo pobūdį. Ar tiesa, kad brandžiame amžiuje sekso norisi vis mažiau? Kodėl daugelis įsivaizduoja, kad seksas skirtas tik jauniems ir energingiems?
Brandaus amžiaus pora
Brandaus amžiaus pora / 123RF.com nuotr.

Šiuos ir kitus klausimus 15min GYVENIMO žurnalistė aptarė su seksologe Julia Lepiochina, kuri pabrėžia, kad nei amžius, nei negalia, nei kūno pokyčiai neužkerta kelio kokybiškam intymiam gyvenimui ir kad brandūs žmonės, nesvarbu, koks jų amžius – 60, 70 ar daugiau, – neturėtų atsisakyti sekso vien dėl klaidingų įsitikinimų.

„Libido yra labai individualus dalykas: yra vyrų, kuriems daugiau kaip 60 ir jų potraukis vis dar labai stiprus, ir yra tokių, kurie visiškai nenori sekso, nors jiems – vos 30. Labai daug kas priklauso nuo gyvenimo būdo.

Kažkodėl vyrauja nuomonė, kad jeigu žmogui 50–60 ir daugiau metų, jo gyvenime sekso nebėra ir nereikia, manoma, kad vyresni žmonės neseksualūs ir to nenori. Visiškai ne!

Aš matau labai daug pavyzdžių, kai amžius visiškai nevaidina esminio vaidmens. Moterys klimakso metu gali norėti sekso labiau nei per visą gyvenimą, ir atvirkščiai – gali to visai nenorėti“, – sako seksologė ir skatina nepasiduoti stereotipams.

Kodėl seksas tik jauniems ir gražiems?

„Daugelyje kultūrų mums seksas asocijuojasi tik su jaunyste, jaunatviškumu, gražia išvaizda. Atrodo, kad intymus gyvenimas tinka geriausiu atveju iki keturiasdešimties. O kur tas seksas dingsta peržengus tam tikrą amžiaus ribą, niekas nežino (juokiasi). Aštuoniasdešimtmečiai dar mylisi? Sunku patikėti!

Žmonės nori atrodyti taip, tarsi jiems visada būtų 18 metų.

Seksas su amžiumi nesibaigia, ir labai baisu, kad mes taip galvojame. Pažiūrėkite, filmuose, žurnaluose seksas pateikiamas tam tikra forma. Mes nepagalvojame, kad intymų gyvenimą gyvena bet kokio amžiaus, bet kokio kūno sudėjimo žmonės ar turintys įvairių negalių“, – sako seksologė.

J.Lepiochina sako, kad mes esame pripratę prie vienaip atrodančio seksualinio gyvenimo ir paties sekso, turime kažkokias normas, o jeigu jau į jas nepatenkame, tai klausiame savęs: kam tas seksualinis gyvenimas iš viso reikalingas?

„Labai blogai, kad save apribojame. Jeigu mokėtume geriau prisitaikyti, stebėdami savo kūną, turėtume daugiau galimybės ir laisvių sekse. Tačiau ką galvojame? Priaugau dešimt kilogramų? Vadinasi, nesu verta(-as) sekso, niekas manęs nenori.

Žmonės nori atrodyti taip, tarsi jiems visada būtų 18 metų. Bet juk mes augame, bręstame visose srityse, ir tas senėjimo procesas yra neišvengiamas. Daugeliui tai kelia didelę baimę“, – pastebi J.Lepiochina ir pabrėžia, kad turėtume kaip tik vertinti savo brandą ir jos teikiamus privalumus.

Keičiasi kūnas? Tai netrukdo ir toliau gyventi intymų gyvenimą

Seksologė sako, kad metams bėgant turėtume išmokti savo kūną pritaikyti intymiam gyvenimui – adaptuotis. O būdų tam yra ne vienas.

„Tai gali būti tinkamai parinkta sekso poza, pavyzdžiui, gal reikės kažkur pridėti daugiau pagalvių ar padaryti tinkamą atramą nugarai; gal jums prireiks panaudoti sekso žaislus ir reikmenis, genitalijų protezus. Išeičių yra labai daug.

123RF.com nuotr./Vyresnė pora
123RF.com nuotr./Vyresnė pora

Užuot sakę, kad seksas ne jums, verčiau ieškokite būdų, kaip ir toliau gyventi intymų gyvenimą. Pripažinkite savo kūno pokyčius ir adaptuokitės, keiskite, atraskite galimybes“, – pataria seksologė.

Ji priduria, kad vyrai gali sudėtingiau išgyventi senėjimo procesus: „Kas susiję su vyrų senėjimu, tai turiu pasakyti, kad jie yra labai „prisirišę“ prie savo penio, kurio aktyvumas, jų nuomone, parodo jų vyriškumą. Mes, visuomenė, palaikome tokį mąstymą, kad dydis, atitinkama erekcija, aktyvumas išreiškia vyriškumą. Taip neturėtų būti.

Su amžiumi kinta ir erekcijos kampas, o ir pati erekcija atrodo kitaip, nei kai jums buvo 16 metų, ir tai yra visiškai normalu. Tie pokyčiai nerodo vyriškumo mažėjimo.

Moterys savo vertę irgi dažnai nukreipia į kūną, jo formas. Jeigu krūtinė maža – blogai, sėdmenų forma ne tokia kaip žurnaluose – katastrofa. Tai mus ir mūsų seksualumą labai paveikia. Mes nenorime keistis ir priimti savo kūno. Tai nėra mūsų kaltė, visas pasaulis mus moko, kaip turime atrodyti, skatina pirkti, vartoti, įtilpti į kažkokius standartus“, – teigia specialistė.

Ar moterys su senėjimu susitaiko lengviau?

„Manau, moterys lengviau ir natūraliau prisitaiko prie pokyčių, tačiau nebūtinai joms yra lengviau nei vyrams. Sunku priimti tai, kad senstame, keičiasi kūnas, atsiranda raukšlių, nebesame tokios stiprios kaip anksčiau. Bet taip yra dėl to, kad turime beprotišką spaudimą iš aplinkos, esame skatinamos pirkti, vartoti ir atrodyti kuo jauniau.

Man net gėda dėl to, kad taip yra, kad vyrauja tokia nuomonė, požiūris. Metai ir patirtis yra grožis. Kiekviename laikotarpyje mes atrodome vis kitaip ir savaip gražiai.

Negalime lyginti to, kaip atrodėme 16-os ir 60-ies, bet kažkodėl mums norisi lyginti ir eiti atgal. Jeigu tik mokėtume priimti kiekvieno etapo jėgą ir galią! Negalime net sulyginti, kokia ta galia, kai tau 20 ir 50–60 ar daugiau. Jau turime tiek sukaupusios kraičio: patirtis, branda, daugiau meilės sau, visai kitas vidinis, dvasinis pasaulis, ir tai yra nuostabu. Tik gaila, kad to nevertiname, žiūrime į išorę. Tai sukelia ir problemų, ir skausmo, ir baimių“, – sako seksologė.

Vida Press nuotr./Laiminga moteris
Vida Press nuotr./Laiminga moteris

Seksas ir jo teikiamas malonumas gali būti visoks

Pašnekovės nuomone, svarbus ir tas dalykas, kad seksas ir jo teikiamas malonumas irgi yra stereotipinis. Mes esame prisirišę prie tam tikro malonumo būdo, ir tas malonumas dažniausiai susijęs su genitalijomis. Atrodo, lyg jos būtų vieninteliai vartai, garantuosiantys malonų kelią į palaimą.

Seksas turėtų būti suvokiamas kaip galimybė patirti malonumą visu kūnu, o ne tik genitalijomis.

„Niekada nesusimąstome apie tai, kaip mylisi negalią turintys žmonės. Yra ir surogatinė pagalba, kitų žmonių pagalba, kurie pakreipia negalią turinčius žmones į tam tikras padėtis, kad jie galėtų mylėtis, ir tai tik atskleidžia, kad seksas yra visoks ir gali atrodyti skirtingas. Kaip ir būdas patirti malonumą. Bet tie, kuriems kūnas nekelia fizinių problemų, apie tai niekada negalvoja“, – pastebi seksologė.

Pasak pašnekovės, seksas turėtų būti suvokiamas kaip galimybė patirti malonumą visu kūnu, o ne tik genitalijomis. „Vyrams apskritai orgazmas siejamas su ejakuliacija, tačiau tai du skirtingi dalykai. Malonumas gali atrodyti kitaip, negu esame pripratę, ir tai turėtų būti suvokiama kaip galimybė adaptuotis atsižvelgiant į poros situaciją“, – sako seksologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius