Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienos šeimos istorija: A.Sniečkaus dukterėčia Naomi Snieckus Kanadoje yra sėkminga aktorė

„Aš esu lietuvė, todėl esu raumeninga. Esu stipri kaip jautis. Tai praverčia, kai man reikia ką nors pakelti. Taip, toks yra mano kūno tipas – lietuviškas“, – viename interviu pareiškė Naomi Snieckus, lietuvių kilmės aktorė ir komikė, Lietuvoje mažai girdėta, bet užtat puikiai žinoma kanadiečiams žiūrovams. Skirtingai negu lietuviams, kanadiečiams pavardė „Snieckus“ šios aktorės ir jos tėvo, garsaus mokslininko, dėka kelia teigiamus jausmus.
Naomi Sniečkus ir Antanas Sniečkus
Naomi Sniečkus ir Antanas Sniečkus / Vidapress ir Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr., 15min montažas

Tai, kad šios aktorės pavardė sutampa su ilgamečio LTSR vadovo ir masinių Lietuvos gyventojų trėmimų į Sibirą organizatoriaus Antano Sniečkaus pavarde, nėra tik atsitiktinumas. N.Snieckus yra A.Sniečkaus brolio Viktoro, II pasaulinio karo metais pasitraukusio iš Lietuvos, anūkė.

Sniečkų šeima Kanadoje pasiekė didelių dalykų. Ne tik N.Snieckus – jos tėvas yra visame pasaulyje pripažintas chemijos profesorius. Kviečiame susipažinti su vingių kupina šios šeimos istorija.

Vida Press nuotr./Naomi Snieckus 2020 m. pradžioje
Vida Press nuotr./Naomi Snieckus 2020 m. pradžioje

A.Sniečkaus brolio komunizmas nežavėjo

N.Snieckus senelis Viktoras Sniečkus buvo vyresnysis būsimojo LTSR vadovo A.Sniečkaus brolis. Iš viso šioje pasiturinčių valstiečių šeimoje augo 7 broliai ir seserys. Tėvas Juozas Sniečkus buvo valsčiaus viršaitis, seniūnas, motina Marija tvarkė ūkį.

Biografinėje apybraižoje apie A.Sniečkų „Sniečkus. 33 metai valdžioje“ Vytautas Tininis rašo, kad broliai Viktoras ir Antanas, būdami jaunuoliais, susižavėjo komunizmo idėjomis ir netgi ragino namiškius sudaryti komuną. Visgi Viktorui susižavėjimas komunizmu greitai pradėjo, o štai Antanui – ne.

1921 m. A.Sniečkus pirmąkart buvo suimtas už komunistinę veiklą. Jo brolis Viktoras, tuomet studentas, raštu kreipėsi į armijos teismą, prašydamas išleisti Antaną iš kalėjimo.

Jis Antaną apibūdino kaip „neapsišvietusį, nežinantį gyvenimo bėgio, visa kuo įdomaujantį jaunikaitį“ ir apibūdino jo veiklą kaip jaunystės klaidą.

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./ Antanas Sniečkus. 1926 m.
Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./ Antanas Sniečkus. 1926 m.

Kadangi tvirtų įkalčių prieš A.Sniečkų nebuvo, jis buvo paleistas. Tačiau jo gyvenimo linija ir toliau krypo tolyn nuo šeimos linijos. Kol Antanas Lietuvoje toliau užsiėmė nelegalia komunistine veikla ir atitolo nuo šeimos, Viktoras siekė mokslinės karjeros. Jis tapo veterinarijos daktaru.

1928 m. Viktoras Sniečkus vedė estę Paulinę Sinberg. Ši atvyko į Lietuvą, kur po kiek laiko tapo Lietuvos veterinarijos akademijos profesore, šeima gyveno Kaune. 1937 m. rugpjūčio 1 d. Paulina ir Viktoras susilaukė sūnaus, kurį pavadino Viktoru Algirdu.

Per II-ąjį pasaulinį karą, Lietuvą 1940 m. okupavus SSRS ir prasidėjus pirmiesiems masiniams trėmimams, tarp tremiamųjų pateko ir A.Sniečkaus motinos sesers šeima.

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./Lietuvos komunistų partijos centro komiteto pirmasis sekretorius Antanas Sniečkus ganykloje. 1970 m. liepos mėn.
Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./Lietuvos komunistų partijos centro komiteto pirmasis sekretorius Antanas Sniečkus ganykloje. 1970 m. liepos mėn.

Nors A.Sniečkaus broliai ir seserys kreipėsi į jį pagalbos, A.Sniečkus juos priėmė šaltai ir jų prašymus ignoravo, sakydamas, kad giminės yra „buožės“, kuriems „atėjo laikas naudingiau padirbėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius