-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dirbtinio intelekto pionierius Geoffas Hintonas: „Ateis laikas, kai DI galės viską“

Šiuolaikinio dirbtinio intelekto revoliucija prasidėjo anuomet mažai kam žinomame konkurse. Buvo 2012-ieji, ir kasmetinis „ImageNet“ konkursas buvo rengiamas trečią kartą.
Geoffrey Hintonas
Geoffrey Hintonas / Stop kadras

Konkurse dalyvaujančios komandos turėjo sukurti „matančias“ kompiuterines regėjimo sistemas, kurios atpažintų 1000 objektų, pradedant gyvūnais, baigiant peizažais ir žmonėmis. Geriausioms pirmųjų dviejų konkursų komandoms nebuvo pavykę pasiekti net 75 proc. tikslumo.

Tačiau tų metų varžybose trijų tyrėjų grupė – ją sudarė profesorius ir du jo studentai – staiga peržengė šį slenkstį. Jie laimėjo varžybas aplenkę varžovus 10,8 procentinio punkto. Tas profesorius buvo Geoffrey Hintonas, o jo komandos naudota technika buvo giluminis mokymasis (angl. deep learning).

Iš tiesų G.Hintonas prie giluminio mokymosi dirbo nuo devintojo dešimtmečio, tačiau jo efektyvumą ribojo duomenų trūkumas ir skaičiavimo galios ribos.

Tvirtas mokslininko tikėjimas šia technika galų gale atsipirko su kaupu. Ketvirtajame „ImageNet“ konkurse beveik kiekviena komanda naudojo giluminį mokymąsi ir pasiekė nuostabaus tikslumo. Netrukus giluminis mokymasis jau buvo taikomas visai kitokioms užduotims, ne tik vaizdų atpažinimui, taip pat ir įvairiose pramonės šakose.

Praėjusiais metais už didžiulį indėlį šioje srityje G.Hintonui kartu su kitais dirbtinio intelekto pradininkais Yannu LeCunu ir Yoshua Bengio buvo įteiktas Turingo apdovanojimas. Spalio pabaigoje „MIT Technology Review“ rengiamoje kasmetinėje „EmTech MIT“ konferencijoje kalbėjausi su G.Hintonui apie tai, kas šioje srityje vyksta dabar, ir tai, kur, jo manymu, viskas pakryps ateityje. Toliau pateikiamas sutrumpintas interviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius