Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo būsimų pandemijų mus saugos ne skiepai ir vaistai, o genų inžinerija

Kai pasaulį užklupo COVID-19, daugybė šalių uždarė verslus ir liepė žmonėms likti namuose. Daugelis manė, kad to pakaks koronavirusui sustabdyti. Jei būtume skyrę daugiau dėmesio kiaulėms, galbūt būtume supratę, kad viskas ne taip paprasta.
Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos darbas
Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos darbas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Štai ką apie oru plintančių virusų valdymą sako Billas Christiansonas: „Manau, kad mes save apgaudinėjame, manydami, kad galime daugiau, nei iš tiesų“.

B.Christiansonas yra epidemiologas ir veterinaras, vadovaujantis kiaulių veisimo įmonei „The Pig Improvement Company“, įsikūrusiai Hendersonvilyje, Tenesio valstijoje. Ši įmonė tiekia veislines kiaules kiaulienos pramonei, kuri Jungtinėse Valstijose pastaruosius 34 metus kovoja su virusine liga, vadinama kiaulių reprodukciniu ir kvėpavimo sindromu (angl. porcine reproductive and respiratory syndrome, PRRS).

Ligos patogenas sukelia ligą, vietinių ūkininkų vadinamą mėlynąja ausimi, pagal vieną iš akivaizdžiausių jos simptomų. Kai ši liga buvo pirmą kartą pastebėta 1980-aisiais, ji buvo vadinama tiesiog „paslaptinga kiaulių liga“. Paršavedė, užsikrėtusi PRRS, gali persileisti ar atsivesti negyvus paršelius. „Ir taip, kiaulėms tai yra blogiau, nei mums COVID-19“, – sako B.Christiansonas.

Norėdami sustabdyti PRRS, taip pat kitas ligas, kiaulių augintojai taiko priemones, pažįstamas visiems, kas saugosi nuo COVID-19. Prieš jums įeinant į saugų kiaulių tvartą, jums pamatuojama temperatūra, turite nusiprausti ir persirengti. Jūsų dėžutė su pietumis išmaudoma UV spinduliuose, o daiktai dezinfekuojami.

Tada sulaukiate klausimų apie jūsų „paskutinius kontaktus su kiaulėmis“ – ar per savo laisvadienį buvote arti kiaulių? Gal lankėtės kaimo mugėje? (Atsakymas „taip“ reiškia dviejų savaičių karantiną.)

Nepaisant šių atsargumo priemonių, virusas gali praslysti, o tuomet jis greitai išplinta artimoje aplinkoje. Greitas gyvūnų „depopuliavimas“ – tai yra, sunaikinimas – yra efektyviausias būdas atsikratyti ligos. Blogais metais Amerikos kiaulių augintojai dėl PRRS praranda 600 milijonų dolerių.

Dabar B.Christiansono įmonė, kuri yra Didžiosios Britanijos gyvūnų genetikos firmos „Genus“ padalinys, bando kitą strategiją. Užuot bandžius izoliuoti gyvūnus nuo aplinkos, keičiamos pačios kiaulės. Eksperimentinėje fermoje, esančioje centrinėje JAV dalyje (tiksli vieta saugumo sumetimais laikoma paslaptyje) ši įmonė turi kiaulių IVF centrą ir laboratoriją, kurioje kiaulių kiaušinėliai genetiškai redaguojami naudojant CRISPR – revoliucines genų žirkles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius