Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikas: būsimasis JAV valstybės sekretorius A.Blinkenas padės ir Lietuvai, ir visai Europai

Donaldas Trumpas, regis, pamažu pripažįsta pralaimėjimą JAV prezidento rinkimuose, bet būsimosios Joe Bideno administracijos komandos kontūrai aiškėti pradėjo jau anksčiau. Naujuoju valstybės sekretoriumi išrinktasis prezidentas nominavo ilgametį savo bendražygį Antony Blinkeną. Kaip šis tarptautinių aljansų sargybiniu vadinamas pareigūnas pakeistų JAV užsienio politiką? Europa, regis, gali džiaugtis.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„The New York Times“ konstatuoja, kad A.Blinkenas, vadovaudamas D.Trumpo administracijos nustekentam Valstybės departamentui, greičiausiai bandys įtikinti abejojančius Amerikos partnerius ryžtingiau priešintis komunistinės Kinijos pastangoms įvesti savo tarptautinę tvarką.

Žinoma, 58-erių A.Blinkenas, diplomato karjerą pradėjęs dar Billo Clintono valdymo metais, taip pat sieks nuraminti tiek savo kolegas Valstybės departamente, tiek JAV sąjungininkes. Patirties jis tikrai turi daug, nes Baracko Obamos administracijoje dirbo ir valstybės sekretoriaus pavaduotoju.

Atmeta šūkį „Pirmiausia Amerika“

Vienas pagrindinių būsimosios J.Bideno administracijos tikslų – atstatyti Vašingtono įtaką pasaulyje. JAV partneriai, ypač Europoje, pastaruosius ketverius metus dažniausiai nesėkmingai bandė suprasti, ko siekia amerikiečiai.

Vašingtone kalbama, kad A.Blinkenas, kaip ir patarėju nacionaliniam saugumui tapsiantis 43-ejų Jake'as Sullivanas, į tarptautinę politiką žvelgia taip, kaip ir pats J.Bidenas – tikimasi harmoningumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius