Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 01 17

Jonas Kazlauskas apie Vilniaus „Ryto“ vargus: „Viskas prasideda nuo šeimininko“

Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas pabrėžia, kad ne tik treneris turi prisiimti atsakomybę dėl Vilniaus „Ryto“ klubą užgulusių sunkumų.

Per savo karjerą patyręs ryškius etapus Kaune, Graikijoje, Rusijoje ir Kinijoje Jonas Kazlauskas dar daugiau laiko praleido Vilniuje.

„Statybos“ komandoje pralėkė jo kaip krepšininko karjera, Vilniuje jis studijavo matematiką, sukūrė šeimą ir pradėjo dirbti krepšinio treneriu.

Jis treniravo Vilniaus „Rytą“ (2001–2004 metais), kai ten užsidegė tokios žvaigždės kaip Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas, Robertas Javtokas, o prieš kelerius metus grįžo gyventi į Vilnių, namus sostinėje keisdamas tik į sodybą.

Prieš pusantrų metų J.Kazlauskas buvo minimas kaip galimas Vilniaus „Ryto“ prezidentas, bet pats tik tyliai purtė galvą.

Buvęs klubo direktorius Rolandas Jarutis yra sakęs, kad 66 metų krepšinio specialistas į tokį postą eitų tik tokiu atveju, jei klube viskas būtų idealiai švaru kaip aukščiausio lygio vaistinėje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Kazlauskas

Dabar Vilniaus komanda purtoma nesėkmių ir permainų, keliaudama per prasčiausią sezoną savo istorijoje.

FIBA Čempionų lygoje viltys užgeso po ketvirto pralaimėjimo per penkis grupės mačus, o „Citadele“ Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje vilniečius sumindė triskart mažesnį biudžetą turinti Utenos „Juventus“.

Treneris Donaldas Kairys šeštadienį buvo atleistas praėjus valandai po 78:105 patirtos psichologinės traumos prieš Utenos ekipą, nepaisant to, kad pats ruošėsi tęsti darbus trenerio ir sporto direktoriaus pareigose.

Iš asistento į trenerio kėdę peršokęs Giedrius Žibėnas dabar bandys reanimuoti komandą, kurios sirgaliai per pastaruosius metus turėjo išnaudoti visas raminamųjų atsargas.

Pasidalyti mintimis apie Vilniaus „Rytą“ gaubiančias problemas 15min paprašė J.Kazlausko. Pokalbis vyko dar prieš šeštadienio vakaro įvykius.

– Vis kalbėdavote, kad Lietuvoje reikia antros ar daugiau stiprios komandos, kodėl „Rytas“ pastaraisiais metais vis labiau tolsta nuo Kauno „Žalgirio“? 15min paklausė J.Kazlausko.

– Gal ne taip sakote, gal labiau „Žalgiris“ tolsta?

– Galbūt, bet tada ir „Rytas“ priartėjo prie kitų LKL komandų?

– Tai jau teisingiau, bet čia man viskas aišku. „Žalgiris“ neturi bėdų, o „Ryte“ – vien problemos. Ieškoti visų jų beviltiška, nes tie smūgiai per galvą ateina vienas po kito. Kai jau pralaimi Rygos VEF, kurios nelaikei gera komanda, tada jau kyla klausimas, kokį pats krepšinį žaidei?

Tačiau viskas prasideda nuo galvos. Nuo šeimininko. Klubas važiuoja žemyn kelerius metus, dabar matome kelerių pastarųjų metų veiklos pasekmes.

– Ar kertinės klaidos padarytos praėjusią vasara, kai klube nebeliko Mareko Blaževičiaus, Ąžuolo Tubelio, Deivido Sirvydžio, Eimanto Bendžiaus, trenerio Dainiaus Adomaičio štabo?

– „Ryto“ veikloje aš nematau minties. Tai, ką jie deklaruoja, skiriasi nuo darbų, kuriuos paskui pamatome.

Iš pradžių buvo kalbama, kad auginsime jauną komandą, – tai būtų geras ėjimas.

Sakė, kad komanda augs, ją pastiprinsime ir tada jau konkuruosime. Tai sveikintina. Mes visi būtume pakentėję, jaunos komandos palaukę.

Tačiau kai sezonas prasidėjo, pamatėme, kad tos jaunos komandos nebeliko. Deklaravo vienaip, o padarė kitaip. Ir tokius dalykus galima būtų vardinti ir vardinti: santykių aiškinimaisi per spaudą ir panašiai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Gudelis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Gudelis

– Sakote, kad viskas prasideda nuo šeimininko, bet „Ryto“ pagrindinis akcininkas Darius Gudelis portalui basketnews.lt teigė, kad stebina į jį nukreipta kritika. Pasak jo, klubo struktūra sutvarkyta, biudžeto laikomasi, vasarą D.Kairio paskyrimą teigiamai vertino sirgaliai ir žurnalistai, o dabar atsakomybę dėl žaidimo turėtų prisiimti treneris. Ką apie tai manote?

– Kokius penkerius pastaruosius metus treneris visada daromas iešmininku.

Nežinau, ar viską galima suversti treneriui ir žaidėjams. Gal, kai pralaimi Kėdainių „Nevėžiui“, ir galima. Vis dėlto tai skirtingos komandos, skiriasi sudėčių lygis. Bet tai, kad nutiko nesėkmė Europoje, lėmė ir komplektacija ir daug kitų dalykų.

– Kaip vertinate Donaldą Kairį ir jo kuriamą krepšinį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius