-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Protestų banga Lenkijoje – ir prieš valdančiuosius, ir prieš didžiulę Bažnyčios įtaką

Lenkijos Konstitucinio Tribunolo sprendimas beveik visiškai uždrausti abortus šalyje sukėlė didžiulę protestų bangą. Kaip teigė su 15min bendravęs lenkas žurnalistas Dominikas Wilczewskis, demonstracijos, kurių Lenkijoje pastaraisiais metais netrūksta, šįkart kitokios – į gatves einama ne tik didmiesčiuose, bet ir valdančiųjų tvirtove laikomuose rytiniuose rajonuose. Be to, protestų sulaukta net bažnyčiose per sekmadienio mišias – lenkai nepatenkinti Teisės ir teisingumo partiją (PiS) apėmusiu religiniu fundamentalizmu.
Aktyvistų protestas Poznanės katedroje
Aktyvistų protestas Poznanės katedroje / „Scanpix“/AP nuotr.

Vaizdai iš Lenkijos, kur nuo šiol nutraukti nėštumą bus galima tik išžaginimo atveju arba tuomet, kai kyla grėsmė motinos gyvybei, išties įspūdingi ir net primena kaimyninę Baltarusiją.

Lyginti situaciją šiose šalyse, žinoma, sunkoka, bet Lenkijoje dėl valdančiųjų, autokratiniais metodais mindančių ir moterų teises, ir teismų nepriklausomumą, veiksmų į gatves irgi keliauja įvairiausios visuomenės grupės – tikrai ne tik moterys.

Protestai vyksta ne tik Varšuvoje, Krokuvoje, Vroclave ar Poznanėje, bet ir mažesniuose miesteliuose, kur gyventojai dėl PiS inicijuojamų reformų paprastai nesijaudina. Trečiadienį organizuojamas moterų streikas – aktyvistai ragina tądien neiti į darbą.

Negana to, pranešta apie atvejus, kai protestuotojai, daugiausia jaunimas, akcijas surengė tikinčiųjų šventovėse – Poznanės katedroje, bažnyčioje Varšuvoje. Aktyvistų jau praėjusį penktadienį nestigo prie Lenkijos pilkojo kardinolo, PiS lyderio ir vicepremjero Jaroslawo Kaczynskio namų.

Įtampą dar labiau kaitina tai, kad Lenkijoje, kaip ir kitur Europoje, jau pakilo didžiulė antroji koronaviruso pandemijos banga. Masiniai susirinkimai išties pavojingi, o tuo bando pasinaudoti ramybės ir paklusnumo trokštantys valdantieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius