Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sporto Šilko kelias“: kodėl Kinijos čiuptuvai nusitaikė į Europos futbolą?

Dosniose investicijose į Europos futbolo klubus kinai mato ne tik finansines galimybes, bet ir progą plėsti minkštąją galią. Pinigų srautus į europiečių futbolo komandas nukreipia ir Xi Jinpingo meilė šiai sporto šakai: siekdami geresnių politinių galimybių, „verslininkai siekia įgyvendinti prezidento troškimus“. O Kinijos remiamų komandų sąraše greta Vakarų Europos garsenybių rikiuojasi ir Marijampolės „Sūduva“.
Xi Jinpingas spiria futbolo kamuolį
Xi Jinpingas spiria futbolo kamuolį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Xi Jinpingo numylėtas sportas

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas – aistringas futbolo gerbėjas, kurio meilė sportui atsispindi politikoje. 2016 metais pristatytame 13-ajame penkmečio plane buvo nurodyta, kad iki 2020-ųjų sporto industrija Kinija turi sudaryti vieną procentą BVP.

Kinijoje planuojama iki 2022-ųjų įkurti 25 tūkst. futbolo mokyklų ir 75 tūkst. stadionų. Reguliariai žaisti futbolą skatinami daugiau nei 40 mln. vaikų iš pradinių ir vidurinių mokyklų.

„Scanpix“ nuotr./Vaikai žaidžia futbolą Kinijoje
„Scanpix“ nuotr./Vaikai žaidžia futbolą Kinijoje

Profesoriai Aaronas Smithas ir Jamesas Skinneris rašo, esą 13-ajame penkmečio plane buvo aiškiai nurodyta, kad įsitraukimas į sportą yra itin svarbus politiškai, kultūriškai ir patriotiškai. Anot jų, prie sporto industrijos augimo Kinijoje sparčiai prisidėjo ir tai, kad milijardieriai, atsižvelgdami į Xi Jinpingo meilę futbolui, šią sporto šaką rėmė siekdami politinių privalumų.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) docentas, politologas Konstantinas Andrijauskas augančią futbolo reikšmę Kinijoje taip pat sieja asmeniniu Xi Jinpingo, kuriam atėjus į valdžią autoritarizmas stiprėja, pomėgiu.

„Norima atsižvelgti į jo pomėgius, tikslus. Jis yra pakankamai atvirai pasakęs, kad norėtų, jog Kinija taptų nuolatine pasaulio čempionatų dalyve, kad taptų futbolo valstybe nr. 1 Azijoje.

K.Andrijauskas: „Nors vietos futbolo lygai skiriami dideli pinigai, į vietos klubus perkamos buvusios ir esamos likusio pasaulio žvaigždės, rezultatai kol kas yra nuviliantys.“

Tačiau tai pasiekti nebus lengva. Nors vietos futbolo lygai skiriami dideli pinigai, į vietos klubus perkamos buvusios ir esamos likusio pasaulio žvaigždės, rezultatai kol kas yra nuviliantys“, – 15min sakė VU TSPMI docentas.

Ne tik „Sūduva“

Sausį pristatęs naują generalinę rėmėją Kinijos kompaniją „Hikvision“ futbolo klubas „Sūduva“ iškart sulaukė kritikos. Ši įmonė siejama su Pekino represijomis prieš musulmonus uigūrus, kurie masiškai uždarinėjami į „perauklėjimo“ stovyklas.

Įtariama, kad „Hikvision“, kurios kontrolinį akcijų paketą valdo Kinijos valstybė, vystomos stebėjimo kameros seka kiekvieną masiškai kontroliuojamų uigūrų žingsnį.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

K.Andrijauską nustebino bandymai atremti kritiką tvirtinant, kad „Hikvision“ remia ir tokius garsius futbolo klubus kaip Amsterdamo „Ajax“.

 

„Tačiau tai yra rimtas faktų iškraipymas bei pritempimas. Amsterdamo „Ajax“ – vienas istoriškai svarbiausių klubų pasaulyje, tačiau jis, mano žiniomis, su „Hikvision“ pasirašė terminuotą trejų metų sutartį dėl fizinės infrastruktūros diegimo siekiant kontroliuoti saugumo, treniruočių procesus, peržiūrų mechanizmus ir pan.

Tačiau nekalbama apie „Hikvision“ kompanijos logotipus ant „Ajax“ marškinėlių ir stadiono pavadinimo keitimą. Tai yra visiškai skirtingi lygmenys“, – 15min sakė VU TSPMI docentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo „Ajax“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo „Ajax“

Politologas prognozavo, kad po 2020-ųjų „Ajax“ nepratęs sutarties su „Hikvision“ dėl įtarimų prisidėjus prie represijų prieš uigūrus.

„Tai yra labai prieštaringa įmonė. Žvelgiant iš juridinės pusės, viskas yra legalu, tačiau (žvelgiant) iš moralinės pusės, tai yra problema“, – teigė K.Andrijauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius