Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aidas Puklevičius: krizė beldžiasi du kartus

Nespėjo prasidėti Naujieji metai, o gyvenimas jau papylė nelauktų įvykių, po kurių dažnas ėmė skalyti apie krizes ir katastrofas. Kitas netgi prisiminė, kad sausį sueina šimtas metų nuo Versalio taikos sutarties ratifikavimo, kuriuo, žinia, oficialiai baigėsi Pirmasis pasaulinis karas. Kuris, irgi žinia, prasidėjo, kai Sarajeve čiuplutis serbų teroristas Gavrilo Principas nušovė Austrijos-Vengrijos sosto įpėdinį Franzą Ferdinandą, tuo pradėdamas įvykių grandinę, kurios metu žuvo milijonai žmonių ir įsikūrė viena roko grupė.
Aidas Puklevičius
Aidas Puklevičius / Olgos Posakovos nuotr.

Žiūrėkit, sako tie patys žmonės po to, kai Amerika paskelbė nuknaksinusi Irano Revoliucijos sargybinių korpuso Quds pajėgų vadą Qasamą Soleimani, ten nudėtas žmogus, čia nudėtas žmogus, ten Balkanai, čia Artimieji Rytai, teritorijos nervingos ir neramios. Ir jau parjos keturi Apokalipsės raiteliai, ir pasipils dantų griežimas ir vaitojimas po visą margą svietą.

Šiaip tai tarp tų įvykių yra keletas didelių skirtumų. Franzas Ferdinandas buvo vienas labiausiai už taiką Europoje kovojusių žmonių. Gi Soleimani CV juodesnis už kyšininko sapną, žmogus faktiškai visą gyvenimą praleido planuodamas terorą, todėl galima įsivaizduoti Izraelyje, Saudo Arabijoje, Egipte ir daug kur kitur pokšinčius šampano kamščius, pokšinčius netgi ten, kur pranašas Mahometas uždraudė alkoholį, bet kaip tokia proga neįkalsi.

Antra, čia su juo susidorojo ne koks pavienis teroristas, o galingiausia pasaulio kariuomenė, kuriai akivaizdžiai pabodo stumdytis su įvairiais parankiniais bei trečios grandies teroro vadybininkais, todėl buvo nutarta imtis reikalo iš esmės.

Ir trečia, taip, tai gali sukelti domino efektą. Uždarys Iranas Hormūzo sąsiaurį, nustos tanklaiviai gabenti naftą į Aziją, ir gali būti tikras, kad vieną kitą procentą nuo pasaulio BVP augimo prognozės tai garantuotai nubrauks.

Bet, sakykim, neuždarys sąsiaurio ir nenubrauks procento. Ar yra kitų netikėtų krypčių, kuriomis galėtų krizė prislinkti ir kąsti mums į nuogą užpakalį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius