Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diktatoriai sumaniai naudojasi technologijomis: diktatūros gyvavimo trukmė išaugo dvigubai

„Stasi“, Rytų Vokietijos valstybinė saugumo tarnyba, turbūt buvo viena iš landžiausių slaptosios policijos agentūrų, kokių kada nors yra buvę. Ji liūdnai garsėjo savo gebėjimu stebėti asmenis ir kontroliuoti informacijos srautus. Iki 1989 metų joje dirbo beveik 100 tūkst. nuolatinių darbuotojų ir, remiantis kai kuriais šaltiniais, nuo 500 tūkst. iki 2 mln. informatorių šalyje, kurioje gyveno apie 16 mln. gyventojų.
Diktatorius
Diktatorius / 123RF.com nuotr.

Jos gausus darbuotojų ir talkininkų būrys ir ištekliai leido jai įsiskverbti į visuomenę ir stebėti beveik visus Rytų Vokietijos piliečių gyvenimo aspektus.

Tūkstančiai agentų klausėsi telefono pokalbių, mėgindavo prasiskverbti į pogrindinius politinius judėjimus ir pranešti agentūrai apie asmeninius ir šeimos ryšius. Specialūs pareigūnai netgi buvo įdarbinti pašto skyriuose, kad atplėštų laiškus ir atidarytų siuntinius, atkeliavusius iš nekomunistinių šalių ar siunčiamus į jas. Ištisus dešimtmečius „Stasi“ buvo pavyzdys, kaip labai gerai organizuotas autoritarinis režimas gali panaudoti represijas, kad išlaikytų valdžią. 

Po Šaltojo karo liberaliai demokratijai triumfavus tokios policijos valstybės nebebuvo perspektyvios. Pasikeitė pasaulinės normos, kas buvo laikoma teisėtu režimu.

Tūkstantmečio pradžioje naujos technologijos, įskaitant internetą ir mobiliuosius telefonus, žadėjo piliečiams daugiau galimybių, suteikdamos asmenims daugiau prieigų prie informacijos ir palengvindamos naujų ryšių bei naujų bendruomenių kūrimą. Tačiau pasirodė, kad ši geidžiama demokratiškos ateities vizija buvo naivi. Vietoj to naujos technologijos valdovams suteikia naujų būdų išsaugoti galią, ir tie būdai tokie pat efektyvūs (jei ne efektyvesni) kaip anais laikais naudoti „Stasi“ metodai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius