Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinės datos, žyminčios praleistas Rusijos galimybes susitaikyti su savo istorija

Sąlyginės istorijos mėgėjai dažnai kartoja tezę, kad Rusija būtų galėjusi išvengti nemažos dalies savo užsienio politikos problemų, jei dešimtojo dešimtmečio pradžioje kartu su dauguma buvusių „sovietinių respublikų“ būtų atsisakiusi identifikuotis su komunistiniu režimu.
„Katyn Command of Massacre“
„Katyn Command of Massacre“ / Autoriaus albumo nuotr.

Viena tokių datų, galėjusi sutaikyti buvusių budelių ir buvusių aukų palikuonis, ką tik praėjo. Kovo 5 d. sukako lygiai 80 metų nuo slapto sprendimo išžudyti sovietų nelaisvėje atsidūrusius lenkų karininkus.

1940 m. kovo 5 d. SSRS ir Visasąjunginės komunistų (bolševikų) partijos Centro komitetas tos dienos posėdžio darbotvarkės klausimu Nr. 144 priėmė protokolinį sprendimą „pasiūlyti SSRS NKVD <...> „ypatinga tvarka“ peržiūrėti 14 700 karo belaisvių – buvusių Lenkijos karininkų, valdininkų, dvarininkų, policininkų, žvalgų, žandarų, osadnikų (kariuomenės veteranų, už tarnybą gavusių žemės ir kaip kolonistams persikėlusių į rytines šalies teritorijas – aut. past.) – ir kalėjimų prižiūrėtojų“ bei „Vakarų Ukrainos kalėjimuose esančių 11 000 areštuotųjų <...> įvairių kontrrevoliucinių šnipų ir diversantų organizacijų, buvusių dvarininkų, fabrikantų, buvusių policijos pareigūnų, valdininkų ir perbėgėlių“ bylas, „jiems pritaikant aukščiausiąją bausmės formą – sušaudymą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius