Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip susidoroti su gresiančia pasauline pensijų krize?

Nedaug temų sulaukia tokios audringos reakcijos, kaip pensijų mažinimas. Naujausi protestai Prancūzijoje ir Čilėje daugiausia buvo susiję su pensijų išmokomis. Net jei neplūsta į gatves, žmonės visame pasaulyje nerimauja, kad neturės pakankamai pinigų išeiti į pensiją.
Krizė
Krizė / 123RF.com nuotr.

Kai kuriais skaičiavimais, pasaulyje trūksta 400 trilijonų dolerių, kad būtų galima išlaikyti senėjančią visuomenę. Čilė ir Prancūzija skirtingai finansuoja išėjimą į pensiją, tačiau abi šalys kenčia nuo pavojingų trūkumų.

Čilėje taikoma apibrėžtų įmokų (angl. defined contribution, DC) sistema, pagal kurią asmenys moka įmokas į savo sąskaitą ir prisiima investavimo riziką finansuodami savo išėjimą į pensiją. Prancūzijos vyriausybė siūlo dosnų nustatytų išmokų (angl. defined benefit, DB) planą, pagal kurį valstybė kiekvienais metais moka savo piliečiams nustatytą sumą. Abi sistemos neveikia, nes nesvarbu, kaip finansuojate išėjimą į pensiją, nepabėgsite nuo vienos pagrindinės tiesos – išėjimas į pensiją yra brangus ir tam nėra pakankamai lėšų. Arba bent jau nėra pakankamai lėšų, kad būtų užtikrintas toks pragyvenimo lygis, prie kokio žmonės įpratę. Į pensiją išeinanti kūdikių bumo karta dabar išbando visų tipų sistemas ir mums visiems neišvengiamai teks permąstyti savo lūkesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius