-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelinksma perspektyva – net besivystančiose šalyse žmonės gyvena vis ilgiau, bet jų sveikata prastėja

Senatvė atneša daug privalumų: laisvę, išmintį, platesnį požiūrį ir, daugelyje kultūrų, pagarbą. Deja, neigiama senėjimo pusė yra ta, kad dažniausiai sveikata silpsta ir atsiranda vis daugiau negalavimų.
Žmonės
Žmonės / Ryoji Iwata nuotr./ Unsplash nuotr.

Daugelis žmonių turtingose ​​šalyse vienu metu serga keliomis lėtinėmis ligomis. Tai vadinama daugialypiu sergamumu (angl. multi-morbidity). 2016 metais lėtinės ligos buvo daugiau kaip dviejų trečdalių mirčių visame pasaulyje priežastis. Daugelis nuo jų mirusių žmonių sirgo daugiau nei viena liga. Tačiau žmonėms senstant sveikatos sutrikimų vis daugėja.

Daugialypio sergamumo sąvoka yra gerai žinoma sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams šalyse, kuriose yra daug dideles pajamas gaunančių vyresnio amžiaus gyventojų. Skurdesnėse pasaulio vietose, tokiose kaip Užsachario Afrika, populiacija yra jaunesnė.

Ten sveikatos priežiūros srityje didžiausias dėmesys iki šiol buvo skiriamas ligoms, turinčioms įtakos jaunoms populiacijoms, tokioms kaip infekcinės ligos ir jaunų motinų bei vaikų sveikatos sutrikimai. Tačiau pasaulis keičiasi.

Vyresnio amžiaus žmonių skaičius mažesnes pajamas gaunančiose šalyse taip pat auga. Šių šalių sveikatos sistemos nėra gerai pritaikytos prižiūrėti lėtinėmis ligomis sergančius pagyvenusius žmones. Sveikatos priežiūros įstaigose vis dar daugiau dėmesio skiriama pavienėms, ūmioms ligoms.

Dabar gali tekti imtis pokyčių. Atsiranda poreikis gydymo įstaigas pritaikyti ir individualiomis lėtinėmis ligomis sergančių asmenų sveikatos priežiūrai. Štai kodėl šiandien svarbu nustatyti, ar daugialypis sergamumas taip pat yra problema mažesnes pajamas gaunančiose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius