-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Politinė painiava dėl Katalonijos. Ar teisingai interpretuojame situaciją?

Katalonijos likimas pastaruosius dvejus metus buvo viena iš dominuojančių Ispanijos politikos temų. 2017 m. separatistų lyderiai surengė prieštaringai vertinamą referendumą dėl nepriklausomybės nepaisant Ispanijos aukščiausiojo teismo prieštaravimų. Praėjusį spalį šis teismas keletą Katalonijos lyderių nuteisė ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis, o separatistai išėjo į Barselonos gatves protestuoti.
Katalonų separatistai užblokavo Ispaniją ir Prancūziją jungiančius greitkelius
Katalonų separatistai užblokavo Ispaniją ir Prancūziją jungiančius greitkelius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo to laiko neramumai nuslopo, tačiau  nepriklausomybės judėjimas tebėra gyvybingas. Dabar einantis Ministro Pirmininko pareigas Pedro Sánchezas nusprendė sudaryti naują vyriausybę, padedamas Katalonijos nepriklausomybę remiančios partijos ERC. ERC įstatymų leidėjai greičiausiai pasinaudos šia nauja jiems tekusia galia dar kartą primindami Ispanijai savo tikslus. Ar separatistai sugebės iš centrinės valdžios išgauti reikšmingų nuolaidų?  

Į šį klausimą neseniai mūsų portale publikuotame straipsnyje („Išeitis iš Katalonijos krizės“) Laia Balcells atsako neigiamai. Jos teigimu, šiuo klausimu Madridas išreiškė nelanksčią poziciją, iš dalies panašią į tą, kurios laikytasi kovojant su smurtiniu separatizmu baskų krašte. Toks neryžtingumas, pasak Balcells, tik pagilino nesutarimus. Tik tuo atveju, jei centrinė valdžia pakeis kursą, ypač leisdama surengti teisėtą, privalomą referendumą dėl atsiskyrimo, bus rasta išeitis iš aklavietės. Tačiau ir Balcells konflikto apibūdinimas, ir jos patarimai, kaip jį išspręsti, turi nemažai spragų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius