-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žvilgsnis iš Italijos: euroskeptikai išnaudoja krizę, bet „Italexit“ priklausys nuo Europos

Italijoje, kurioje pastaraisiais metais stiprėjo euroskepticizmas, COVID-19 pandemijos metu išaugo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) pasisakančių žmonių skaičius. Politologas Andrea Pirro 15min teigė, kad, vis dėlto, krizę bandančių išnaudoti euroskeptikų partijų reitingai susitraukė, o ar įvyks „Italexit“, gali priklausyti nuo Bendrijos susitarimų dėl finansinės paramos. Nepaisant Vakarus suneraminusios Rusijos pagalbos Italijoje, šioje šalyje Maskvos įtaka neišaugo.
Kaukė su Italijos vėliava
Kaukė su Italijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

„Termometro Politico“ apklausa rodo, kad balandžio pabaigoje už pasilikimą ES pasisakė 51,1 proc. apklaustųjų, prieš – 42,9 proc.

Apklausas vykdančios kompanijos SWG duomenimis, per metus nepasitikėjimas Europos institucijomis beveik padvigubėjo iki 50 proc. Pernai eurozoną ir ES palikti norinčių italų skaičius siekė 23 proc., šiemet – 35 proc.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Atsidaranti Roma
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Atsidaranti Roma

Italai lauks finansinės pagalbos?

Florencijoje veikiančios aukštosios mokyklos „Scuola Normale Superiore“ docentas Andrea Pirro 15min teigė, kad euroskepticizmas Italijoje augo pastaruosius kelis metus, jį „maitino“ tokios populistų partijos kaip „Lyga“ ir „Penkių žvaigždučių judėjimas“ (MS5). Tiesa, ji pastaruoju metu sušvelnino kritiką ES atžvilgiu.

„Visuomenės euroskepticizimas kaupiasi, nes ji mano, kad ES nepakankamai gerai ar nepakankamai greitai atsakė į pandemijos sukeltą krizę“ , – sakė A.Pirro.

VIDEO: Karantine uždaryti italai nepraranda optimizmo – renkasi balkonuose ir dainuoja

Italijoje euroskeptikai į valdžią buvo išrinkti 2018 -ųjų pavasarį. Po trijų mėnesių derybų ir „pakibusio parlamento“, valdančiąją koaliciją galiausiai sudarė MS5 ir „Lyga“. Pernai buvo suformuota nauja vyriausybė, kurią sudaro centro kairiųjų Demokratų partija (PD) ir MS5.

Euroskepticizmas augo ir dėl 2015 metais prasidėjusios migracijos krizės. Viduržemio jūros maršrutu Italiją pasiekiant tūkstančiams migrantų, šalis jautėsi palikta viena, anksčiau 15min sakė politologas Stefano Braghiroli.

Profesorius Giovanni Orsina iš LUISS Guido Carli universiteto Romoje teigė, kad „akivaizdu“, jog euroskepticizmas išaugo.

„Tačiau italai laukia, kas paaiškės. Man susidaro įspūdis, kad jie dar nėra apsisprendę. Ar pinigai (iš Italijos ar ES) iš tiesų pasieks jų kišenes?“, – laikraščiui „The Washington Post“ sakė G.Orsina.

Ar dosni finansinė parama galėtų pakeisti italų nuomonę dėl Bendrijos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius