Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 13 /11:21

ES ir JAV prekybos karo aukos Lietuvoje laukia J.Bideno: prie D.Trumpo buvome sulyginti su kinais

Kadenciją baigiančio Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo „Amerika pirmiausia“ politika buvo atsiritusi ir iki Lietuvos. JAV pradėjus įvedinėti muitus europietiškoms prekėms, dalis Lietuvos verslininkų buvo priversti nusigręžti nuo Amerikos. Joe Bidenui matuojantis kėdę Baltuosiuose rūmuose, jie tikisi sugrįžti. Vis dėlto nepaisant optimizmo dėl J.Bideno pergalės, norint sumažinti įtampą teks išspręsti daug klausimų abejose Atlanto pusėse.
JAV prezidento rinkimai
Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas / „Scanpix“/AP ir 123RF nuotr.

Atsiverti – bene svarbiausias lietuviško verslo lūkestis būsimajam JAV prezidentui.

J.Bidenas laimėjo didžiausios pasaulio ekonomikos vadovo rinkimus, rodo amerikiečių žiniasklaidos prognozės, o D.Trumpo mėginimai užginčyti rezultatus daug kam atrodo mažai tikėtini.

„Tai vienareikšmiškai nuteikia optimistiškai, – 15min sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius. – Amerika išliks mūsų senas strateginis partneris, o suvaržymai ir protekcionizmas, tikimės, baigsis“.

„Sulyginti su kinais“

Paties V.Janulevičiaus vadovaujama aukštųjų technologijų įmonė „BOD Group“ tiesiogiai susidūrė su D.Trumpo sprendimais įvesti muitus įvairioms europietiškoms prekėms.

Šiam verslui smogė 2018 metais įvesti muitai saulės energetikos elementams.

„Buvome sulyginti su kinais“, – tvirtino verslininkas, pridūręs, kad jo verslui JAV rinka užsivėrė.

Jei ES pradės draskyti Amerikos technologijų kompanijas, J.Bidenas turės reaguoti.

Pasak V.Janulevičiaus, su tokiomis pat pasekmėmis susidūrė nemaža dalis kitų Lietuvos pramonininkų konfederacijos įmonių.

Siekdamas sumažinti prekybos deficitą ir perkelti gamybą į Ameriką, D.Trumpas 2018 metais įvedė muitus iš įvairių šalių, įskaitant ES, importuojamam plienui ir aliuminiui.

Tai išprovokavo apsimainymą įvairių prekių apmokestinimu. D.Trumpas nešykštėjo žodžių, kalbėdamas apie JAV prekybos su Europa deficitą, ir tvirtino, jog ES yra „blogiau už Kiniją“ ar jog ES „elgiasi su mumis labai blogai“.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos 15min pateiktais duomenimis, saulės paneliams įvesti muitai paveikė 1,7-1,8 mln. eurų vertės eksporto į JAV.

Muitai išvestiniams plieno ir aliuminio produktams taip pat paveikė 2,5 mln. eurų vertės lietuviškų vinių eksportą, šalies verslas taip pat nukentėjo dėl muitų sūriui, sviestui, kiaulienai.

123RF ir „Scanpix“/ AP nuotr./JAV prezidento rinkimai: Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas
123RF ir „Scanpix“/ AP nuotr./JAV prezidento rinkimai: Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius sako, kad pareigas pradėjus eiti J.Bidenui įtampa tarp ES ir JAV gali sumažėti.

Vis dėlto savaime kažkiek draugiškesnio J.Bideno nusiteikimo Europos atžvilgiu nepakaks, šalims reikės rasti sutarimo taškus, o žingsnių mažinti įtampai turės imtis ir Europos Sąjunga, teigia jis.

Jau po rinkimų JAV, pirmadienį ES paskelbė įvesianti muitus daugiau nei 4 mlrd. dolerių vertės amerikietiškoms prekėms, o antradienį oficialiai apkaltino JAV elektroninės prekybos milžinę „Amazon“ turimos elektroninių prekybos platformų kontrolės piktnaudžiavimu iškraipant konkurenciją.

Be to, už Atlanto su nerimu stebimas Europos noras apmokestinti skaitmenines paslaugas – tai yra sektorių, kur didžiulę rinkos dalį užima amerikiečiai.

„Jei ES pradės draskyti Amerikos technologijų kompanijas, J.Bidenas turės reaguoti, nes bus aiškinama, kad bandoma nuskriausti didžiausias Amerikos kompanijas iš pavydo“, – sakė apžvalgininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius