Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kietasis „Brexit“ pabrangins siuntinius į Angliją ir iš jos: lietuviai jau renkasi Vokietijos parduotuves

Jungtinė Karalystė – viena populiariausių krypčių, iš kurios ir į kurią keliauja lietuvių siuntiniai. Tai įvyko ne tik dėl gausios emigrantų bendruomenės, bet ir dėl pigesnių prekių elektroninėse parduotuvėse. Bet kietasis „Brexit“ asmeninius siuntinius iš Didžiosios Britanijos pabrangintų – už juos tektų mokėti muitus. Siuntų persiuntimo įmonės prognozuoja, kad tokiu atveju lietuviai ims apsipirkinėti Vokietijos ir Lenkijos elektroninėse parduotuvėse.
Darbo diena Lietuvos pašte
Darbo diena Lietuvos pašte / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vadinamasis kietasis „Brexitas“ – Jungtinės Karalystės (JK) pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES) be prekybos sutarties – atrodo vis realesnis scenarijus.

Jei taip nutiktų, pasekmes pajustų ne tik emigrantai bei jų artimieji Lietuvoje, bet ir pigiose Didžiosios Britanijos elektroninėse parduotuvėse pamėgę apsipirkinėti lietuviai. Mat, kietojo „Brexit“ atveju, iš JK atkeliaujantiems siuntiniams įsigalėtų muitai.

Lietuvos pašto duomenimis, pagal siuntų siuntimą Jungtinė Karalystė yra trečia pagal populiarumą kryptis, o pagal gavimą – ketvirta.

Dovanoms – lengvata

Lietuvos pašto atstovė Gintarė Kitovė 15min aiškino, kad įvykus „kietajam“ JK išstojimui iš ES ji būtų laikoma trečiąja šalimi. O tokiu atveju siuntiniams iš JK įsigaliotų muitai.

Ir atvirkščiai – į JK iš Lietuvos siuntose išsiųstos prekės būtų apmokestinamos importo mokesčiais JK, pagal ten galiojančius muitų teisės aktus.

Pasak G.Kitovės, pusmetį – nuo 2021 metų sausio 1 dienos iki 2021 metų liepos 1 dienos – iš JK į Lietuvą atsisiuntus prekes importo mokesčiais būtų apmokestinamos siuntos, kurių vertė viršys 22 Eur.

Lietuvos paštas
Lietuvos paštas

Nuo liepos 1 dienos importo mokesčiais bus apmokestinamos jau visos su prekėmis atkeliavusios siuntos (remiantis nauju ES sprendimu naikinti lengvatas visoms siuntoms iš trečiųjų šalių).

Nuo liepos 1 dienos importo mokesčiais bus apmokestinamos visos iš JK atkeliavusios siuntos.

Tai palies perkančius JK elektroninėse parduotuvėse – „Amazon“, „eBay“ ir pan. Be to, prisidės ir daugiau darbo – siuntinio vertei viršijus 22 Eur, prekes reikės deklaruoti muitinėje ir sumokėti importo bei pašto deklaravimo mokesčius.

O jeigu siuntos vertė bus didesnė nei 150 Eur, siuntos gavėjas turės sumokėti ne tik importo PVM, pašto tarpininkavimo mokestį, bet ir muitus, jei jie taikomi konkrečiai prekių grupei.

Tiesa, tam tikros išlygos galioja dovanoms – jeigu siunta bus su dovanomis, siunčiama privataus asmens privačiam asmeniui, ji bus apmokestinama, jeigu vertė viršys 45 Eur.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbo diena Lietuvos pašte
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbo diena Lietuvos pašte

Beje, dabar atsisiunčiant smulkias siuntas ir siuntinius iš JK pildyti muitinės deklaracijų nereikia, bet po „Brexit“ iš JK atkeliausiančios siuntos (tiek komercinio, tiek nekomercinio pobūdžio) turės būti deklaruojamos muitinei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius