Lietuvių autoriaus knyga

Miglė Anušauskaitė „Dr.KVADRATAS. Greimas ir jo semiotika“

Leidykla „Aukso žuvys“

Miglės Anušauskaitės komiksas pasakoja vieno žmogaus gyvenimo istoriją: nuo vaikystės Kupiškyje iki mokslų Kaune, per Antrojo pasaulinio karo baisumus, pro Aleksandriją iki Prancūzijos. Šis žmogus – tai pasaulinio garso mokslininkas, semiotikas Algirdas Julius Greimas, sukūręs naują metodą analizuoti kultūros reiškinius, visą gyvenimą kėlęs prasmės klausimą. Autorė į grafinį pasakojimą žaismingai įterpia semiotikos teoriją, filosofijos sroves ir patarimus, kaip atrodyti protingai.

Semiotika daugeliui atrodo sunkiai suprantamas mokslas, bet autorė knygoje sugeba grafiškai, patraukliai, aiškiai ir paprastai paaiškinti, kas yra A. J.Greimas ir ką jam reiškė semiotika.

Knyga „Dr.Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“ – naujas puslapis autorės kūryboje, kur studijų metu įgytos žinios perfiltruojamos per komikso formą ir knygos puslapiuose atgimsta nauju formatu.

Šalyje nėra išleidžiama daug lietuvių autorių kurtų komiksų, tad kiekvienas Miglės Anušauskaitės darbas yra itin laukiamas. Autorė turi talentą sudėtingus dalykus paaiškinti išsamiai, bet tuo pačiu labai paprastai ir šmaikščiai. Tai daug apimantis kūrinys, pasakojantis ne tik apie A.J.Greimą, semiotiką, tačiau ir apie pačią to laiko kultūrą, filosofijos kryptis. Regis, tiek daug informacijos sudėti į knygą neturėtų būti lengva užduotis, bet vartant puslapius atrodo, kad semiotika nėra taip jau sudėtingai skambanti disciplina.

Mažvydas Karalius