Lietuvių autoriaus knyga

Douglas Adams „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“

Iš anglų kalbos vertė Saulius Repečka

Leidykla „Kitos knygos“

Romanas alsuoja beribe fantazija, ji balansuoja ties rimtos filosofijos ir gryniausio absurdo riba. Knyga gimė iš humoristinės, fantastinės radijo laidos ir sužavėjo skaitytojus, vertinančius subtilų anglų humorą ir groteskišką Kurto Vonneguto stilių.

Vieną dieną virš Žemės pakimba geltonų erdvėlaivių flotilė, ir nieko neįtariantiems žemiečiams praneša, kad planeta bus sunaikinta, nes trukdo tiesti naują hipererdvinį greitkelį. Nuo kosminių ateivių spindulių išsigelbsti tik Londono priemiesčio gyventojas Arturas Dentas, jo draugas Fordas Prefektas, kuris pasirodo esąs ateivis, renkantis medžiagą kosminių kelionių gidui, ir jų pažįstama Trilijana, kuri, kaip vėliau paaiškėja, yra Galaktikos prezidento mergina. Lydimi maniakinės depresijos apimto roboto Marvino, jie leidžiasi į filosofiškai paradoksalią ir kosmiškai juokingą kelionę po Galaktiką, gyvenimo prasmės ir tikslo paieškas.

Lietuvių kaba šis romanas buvo išleistas dar prieš septyniolika metų. Tuomet romanas vadinosi „Keliautojo kosmostopu vadovu po galaktiką“. Naujam gyvenimui knygą prikėlė vertėjas Saulius Repečka.

Kūrinys, kurį norisi perskaityti vienu ypu. Tai šmaikštus pasakojimas apie prasmės paieškas beprasmybėje, kartais skaitytoją vedžiojantis ties absurdo riba. D.Adamsas šia knyga iliustruoja, kad fantazija neturi ribų. Kaip ir humoro jausmas, kurio pagalba autorius šioje knygoje kuria išskirtinius personažus. Ši knyga yra nenuspėjama, o kiekvienas naujas puslapis skaitytojui žada naują nuotykį, naują humoro dozę, bet tuo pačiu – ir naują idėją, apie kurią derėtų pasvarstyti vienumoje.

Mažvydas Karalius