Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėse Valstijose mirė garsus programišius Barnaby Jackas

Garsus programišius atradęs būdą, kaip išimti pinigus iš bankomatų, ir ketinęs paskelbti paskaitą apie širdies elektroninių stimuliatorių ir kitokių belaidžių medicinos aparatų perprogramavimą, mirė San Fransiske, pranešė pareigūnai ir jo darbdaviai.
Barnaby Jackas
Barnaby Jackas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Barnaby Jackas mirė ketvirtadienį savo namuose San Fransiske, nors jo mirties priežastis dar tiriama, sakė San Fransisko koronerio pavaduotojas Krisas Barbrichas.

B.Jackas, kuriam buvo apie 35 metus, planavo dalyvauti rugpjūčio 1-ąją Las Vegase vyksiančioje kibernetinio saugumo konferencijoje „Black Hat“. Jo pranešimo tema buvo „Implantuojami medicinos aparatai: žmonių perprogramavimas“, nurodoma konferencijos programoje, paskelbtoje „Black Hat“ tinklalapyje.

Jis planavo pademonstruoti programinę įrangą, kuri leidžia pasitelkus plačiai naudojamą siųstuvą skenuoti ir „tardyti“ medicininius implantus, nurodoma tinklalapyje.

Ši tema kelia prisiminimus apie JAV televizijos serialo „Tėvynė“ antrąjį sezoną, kuriame vaizduojama, kaip teroristai nužudo viceprezidentą, perprogramavę jo elektroninį širdies stimuliatorių. B.Jackas planavo aptarti būdus, kaip gamintojai galėtų pagerinti tokių aparatų saugumą.

Kibernetinio saugumo bendrovės „IOActive, Inc.“, kurioje dirbo šis programuotojas, direktorė Jennifer Steffens, sakė, kad B.Jackas buvo vienas iš daugiausiai pasiekusių elektroninių sistemų saugumo tyrėjų. Per savo karjerą jis tyrinėjo automobilių kompiuterių, bankomatų ir kitų prietaisų saugumo spragas, kad juos būtų galima labiau apsaugoti.

„Barnaby, kuris buvo itin įžvalgus žmogus daugeliu atžvilgių, neseniai atlikti labai svarbūs medicinos prietaisų, tokių kaip širdies stimuliatoriai, saugumo tyrimai yra palikimas, kuris niekada nebus užmirštas, – sakoma J.Steffens pranešime. – „IOActive“ toliau dirbs su visa šia pramone, kad užtikrintų, jog Barnaby pradėti darbai šioje srityje toliau gelbėtų gyvybes dar daugelį metų.“

B.Jackas pateko į pirmuosius puslapius, kai per „Black Hat“ konferenciją 2010 metais jis pademonstravo savo gebėjimus perprogramuoti bankomatus. Į tas programas jis galėdavo įsilaužti dviem būdais: per atstumą arba panaudojęs šių aparatų fizinius raktus.

Programišius daug metų tyrinėjo internetu įsigytus bankomatus ir nustatė, kad gamintojai naudoja vienodus raktus visiems vieno modelio bankomatams. Tuo raktu jis atrakindavo bankomato perprogramavimo skyrelį ir per USB lizdą įkeldavo programą, nurodančią bankomatui ištuštinti savo seifus.

Naudojant kitą metodą, programišius sugebėjo rasti spragą galimybėje prieiti prie bankomato programų per internetą.

Savo pranešime apie bankomatų perprogramavimą jis nesileido į detales, kaip jam pavyksta prisijungti prie tų aparatų internetu, sakydamas, kad siekia ne išmokyti žmones, kaip plėšti bankomatus, o paskatinti jų gamintojus imtis šalinti saugumo spragas.

„Black Hat“ paskelbė neišbrauksianti B.Jacko pranešimo iš konferencijos programos, kad žmonės prisimintų jo gyvenimą ir darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius