Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš bendrovę „Duomenų centras“ įvykdyta kibernetinė ataka

Interneto serverių nuomos paslaugas teikianti įmonė „Duomenų centras“ vakar patyrė stiprią kibernetinę ataką, kurios mastas, įmonės specialistų teigimu, prilygsta gegužės mėnesio pabaigoje – birželio pradžioje vykdytiems išpuoliams prieš internetines Lietuvos žiniasklaidos priemones.
Asociatyvi nuotrauka. Tinklo veikimo sutrikimai
Asociatyvi nuotrauka. Tinklo veikimo sutrikimai / Flickr.com/Joshua Daviso nuotr.

Vadinamoji DDoS (angl. Distributed denial of service) ataka prieš daugiau kaip 10 tūkst. klientų Lietuvoje ir užsienyje turinčios bendrovės tinklo infrastruktūrą prasidėjo apie 17 val., o truko apie 50 minučių. Su ataka sėkmingai susidorojusių bendrovės specialistų duomenimis, išpuolio metu serveriai neatlaikė daugiau kaip 10 gigabitų per sekundę siekusio duomenų srauto. 

Trikdžiai truko nuo kelių iki keliolikos minučių, o jų metu buvo nepasiekiamos skirtinguose tinklo serveriuose įdėtos įvairių bendrovių buhalterinės sistemos, atsarginės biuro duomenų kopijos, elektroninės parduotuvės, el. pašto sistemos, tinklalapiai.

Dažniausiai DDoS atakas programišiai vykdo nusitaikę į konkrečią interneto svetainę. Atakos metu į ją talpinantį serverį yra siunčiamas milžiniškas užklausų kiekis, kurio apdoroti nesugebėjusi tinklo įranga „nulūžta“, o pasirinkta svetainė tampa nepasiekiama. Šiuo atveju atakuotas buvo ne konkretus „Duomenų centro“ serveris, bet visa bendrovės tinklo infrastruktūra.

„Vakarykštė ataka buvo kitokia nei įprasta. Atakos metu skirtingi tinklo įrenginiai patirdavo įvairios trukmės perkrovas, kurių metu sutrikdavo paslaugų teikimas skirtinguose tinklo segmentuose. Apie panašaus pobūdžio atakas mūsų tinklo administratoriai diskutuodavo tarpusavyje, kai būdavo iškeliama tema – „o kaip atakuotų rimti profesionalai?“ – aiškino UAB „Duomenų centras“ direktorius Remigijus Laurutis.

„Duomenų centro“ paslaugomis naudojasi savivaldybės, bankai, aukštojo mokslo institucijos, laikraščių portalai, bendrovės vykdančios internetinę prekybą. Įmonės vadovas atsisakė įvardyti, kokiems stambiesiems Lietuvos klientams atakos metu buvo padaryta žala, tačiau pažymėjo, kad dauguma įmonės klientų yra užsienio kompanijos.

Pasak R.Lauručio, bendrovė dėl įvykdytos atakos į teisėsaugos institucijas kreiptis neketina:

„Deja, nematome prasmės. Mes labai gerbiame mūsų teisėsaugos institucijas ir Ryšių reguliavimo tarnybą, jie atlieka puikų darbą. Tačiau mūsų valstybė nėra išskyrusi jiems adekvačių resursų kad jie galėtų susidoroti su mūsų, „Hostex“ ar Delfi.lt bei 15min.lt incidentų metu iškeltais iššūkiais.“

Praeitos savaitės pabaigoje kibernetinę ataką patyrė kita strateginę reikšmę Lietuvos interneto erdvei turinti bendrovė „Penki kontinentai“, teikianti „Skynet“ interneto paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius